Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Pietonale și piste de biciclete, soluțiile propuse la Alba Iulia de arhitectul Jan Gehl, pentru o viață de calitate în orașele secolului XXI


Publicat

IMG_2517Calitatea vieții celor care trăiesc în orașe, chiar și în cele mai aglomerate din lume, poate fi îmbunătățită. Secretul pare a fi unul simplu și de efect. Pietonalele și pistele de biciclete într-un oraș în care oamenii au uitat să se bucure de mersul pe jos pare să fie cheia succesului sau cel puțin asta spune prof. dr. arh. Jan Gehl, arhitect de origine daneză specializat în domeniul proiectării și regenerării urbane, prezent marți la Alba Iulia pentru a susține conferința pe tema ”Orașe atractive pentru locuit în secolul XXI”.

Una dintre cele mai interesante conferințe în ceea ce privește arhitectura orașelor a avut loc marți la Alba Iulia. Omul care a reușit să schimbe calitatea vieții în orașe precum Moscova, Copenhaga, New York, Sidney și multe alte metropole, prof. dr. arh. Jan Gehl, a venit să împărtășească puțin din ceea ce înseamnă și cum se poate schimba un oraș pentru a fi atractiv de locuit în secolul XXI.

Jan Gehl a început prin a explica pe scurt cum a evoluat arhitectura urbană și cum arhitecții au uitat să pună pe primul loc omul, fiind mai mult interesați de clădiri impresionante și șosele mai mari.

IMG_2519Dacă până anul 1960 orașele din lume erau concepute pentru a ajuta calitatea vieții, fiind gândite pentru pietoni, trafic puțin, după această perioadă arhitectura orașelor a început să se schimbe, „totul era bazat pe modern”. Tot în acea perioadă în estul Europei și nu numai a început „invazia mașinilor” moment în care ”totul era pentru a face mașinile fericite. Nu erau alte probleme în planurile de urbanism în afară de trafic și capacitate. Planificatorii urbani s-au urcat in avioane și au început să organizeze orașele din avion. Ei zburau deasupra orașelor și așezau obiectele de sus, fără să se gândească la peisajul din jurul oamenilor”, a spus Gehl”, spune Jan Gehl.

Tocmai pentru că în acele momente calitatea vieții celor care locuiau la orașe a început să se reducă, arhitectul a venit și cu exemple de orașe în care accentul a fost pus pe oameni și astfel și calitatea vieții s-a îmbunătățit considerabil.

Unul din cele mai bune orașe pentru a locui este Copenhaga, în opinia sa. Arhitectul, cetățean al acestui oraș, a explicat cum, în timp, în capitala Danemarcei, planurile de urbanism s-au schimbat în favoarea oamenilor.

IMG_2572Au fost create pietonale, piste de biciclete pe care poți străbate întreg orașul, trenuri speciale în care poți să mergi cu bicicleta, spații de recreere și socializare și în același timp a fost redus traficul.

Jan Gehl chiar a povestit cum, la aniversarea de 45 de ani de la căsătorie, a plecat alături de soția sa prin oraș și când au ajuns acasă au realizat că au reușit să parcurgă 20 de km pe bicicletă.

Tot el a precizat că s-a reușit dezvoltarea acestui sistem, mersul pe bicicletă, astfel încât un copil de 10 ani poate să parcurgă 8 km până la școală, fără a fi în pericol.

IMG_2596Modelul Copenhaga a fost preluat și de alte orașe, precum Melbourne, New York, Moscova,  Tokyo, Viena etc.

Vizita arhitectului la Alba Iulia a fost tocmai pentru a încerca aplicarea acestei metode și aici.

„Am mari speranțe pentru orașele din România și în special pentru Alba Iulia unde am găsit o iubire foarte mare pentru oraș și am găsit aici un „material foarte bun” unde aveți cetatea care poate fi dezvoltată într-un parc central”, spune Gehl.

În ceea ce privește accesul mașinilor în incinta cetății, arhitectul a precizat că lucrurile nu trebuie să fie radicale și că acesta nu trebuie interzis, ci doar controlat.

După discuțiile purtate cu arhitectul, primarul Mircea Hava a spus că lucrurile se vor schimba și la Alba Iulia, unde se va încerca aplicarea metodelor propuse de Jan Gehl.

„Să nu credeți că am visat noaptea și l-am adus. Prima dată i-am citit cărțile și am încercat să impun câteva puncte de vedere însă toată lumea se uita la mine sceptic. Vreau să aduc experiența unor oameni care fac ceva deosebit în lumea asta și asta m-a făcut ca împreună cu colegii să insistăm să vină la noi. Acest lucru l-am făcut pentru ca oamenii să vadă că se poate și altfel și că există și alte căi. Nu se va întâmpla nimic într-un an sau doi, însă multe lucruri pot să fie cu totul altfel, de la parcări la circulația bicicletelor, la ceea ce înseamnă aglomerația. Avem nevoie și de mașini și cred că ultimul răspuns dat de Jan Gehl privind circulația în cetate, cred că s-a înțeles că nu suntem fundamendaliști. Vom reuși să facem lucrurile cu pași mici. Mă bucur că au venit la conferință foarte mulți arhitecți pentru că nu eu sunt cel care trebuie să facă aceste lucruri, asta trebuie să pornească de la oamenii de meserie”, a declarat Mircea Hava.

Primarul a precizat că, după o vizită în teren, arhitectul a spus că pista de biciclete care duce în cartierul Micești și faptul că pe margini au fost montate acele garduri au reprezentat o idee foarte bună.

La finalul conferinței care s-a desfăşurat la Universitatea „1 Decembrie 1918”, Jan Gehl a semnat autografe pentru cei care i-au cumpărat cartea sau au venit cu ea de acasă.

Jan Gehl este profesor de design urban la Școala de Arhitectură din cadrul Academiei Regale Daneze de Arte Frumoase din Copenhaga și partener fondator al Gehl Architects. Este apreciat la nivel mondial pentru analiza spațiilor publice urbane și soluțiile de îmbunătățire a calității vieții în orașe. Proiectele implementate cu succes în orașe precum Copenhaga, Oslo, Stockholm, Adelaide, Melbourne, Sydney, Londra, New York, Moscova ș.a., reprezintă exemple de bune practici la nivel mondial în domeniul proiectării și regenerării urbane.

Jan Gehl a fost distins cu premiul ”Patrick Abercrombie” pentru urbanism și dezvoltare teritorială, acordat de către Uniunea Internațională a Arhitecților, precum și cu grade onorifice de la universități din Edinburgh și Toronto. De asemenea, este membru de onoare al institutelor de arhitectură din Danemarca, Anglia, SUA, Scoția, precum și al institutelor de urbanism din Australia și Irlanda.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Bogdan

    marți, 16.02.2016 at 16:40

    Sper ca nu s-a mandrit primarul nostru cu asa zisele piste de biciclete din dale in fata acestui domn.
    Singura pista de bicicleta din orasul asta e cea de pe bulevard.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Corpul de control al Guvernului anchetează publicarea situației despre testarea în județe. Voiculescu: Nu există date secrete

Publicat

Controverse în rândul membrilor Guvernului cu privire la publicarea datelor legate de numărul de teste realizate în fiecare județ. Premierul vrea să afle, cu ajutorul Corpului de Control al Guvernului cum au fost făcute publice aceste date, dar, pe de altă parte, ministrul Sănătății spune că publicarea lor este normală. 

Datele legate de testare nu erau publice până în urmă cu câteva zile. Asta și pentru că unele județe care testau foarte puțin nu înregistrau cazuri de COVID, chiar dacă aveau spitalele pline și un număr mai mare de decese decât celelalte. Fără teste și fără cazuri, județele respective stau ”bine” pe hârtie și nu sunt obligate să instituie măsuri.

Spre exemplu, potrivit raportărilor din data de 4 martie, în primele 3 zile ale lunii, județul Vrancea raportase 3,4 și 13 teste în fiecare zi (în total 20). Aceste date au fost ulterior modificate.

Ce caută Corpul de control

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că, în urma unei discuţii avute luni cu şeful Corpului de control al Guvernului, instituţia se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei privind publicarea datelor legate de numărul de teste COVID efectuate pe fiecare judeţ. De cealaltă parte, ministrul Sănătății reacționează: Nu există date secrete.

„Am avut o discuţie cu şeful Corpului de control în această dimineaţă. Se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toată legislaţia, avizele dacă au fost luate şi vom vedea”, a declarat Florin Cîţu, luni, la Parlament, întrebat despre un comunicat al Ministerului Sănătăţii referitor la „remedierea” unor chestiuni legate de publicarea datelor privind efectuarea de teste COVID la nivelul fiecărui judeţ.

Întrebat, la ce avize se referă, premierul a explicat: „Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci, natural, trebuia să existe avizul şi acelor instituţii”.

Ministerul Sănătăţii a făcut săptămâna trecută, vineri, precizări cu privire la procesul de transparentizare a datelor publicate pe pagina data.gov.ro.

Răspunsul ministrului Sănătății: Nu există date secrete

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, i-a răspuns premierului Florin Cîțu că datele privind numărul de teste Covid realizate în fiecare județ trebuie să fie publice, precizând că eventualele inadvertențe se corectează pe parcurs și subliniind că ascudenerea de date este un lucru profund nociv pentru democrația unei țări.

”Există date publice. Toate datele care ţin de cheltuirea banului public ar trebui să fie transparente, făcute publice. Dacă există un motiv ca anumite date să nu fie făcute publice atunci acea autoritate care consideră acest lucru poate să se exprime public. Nu există date secrete. Tot ceea ce înseamnă munca administraţiei publice, respectiv ban public cheltuit ar trebui să fie date publice, transparente”, a declarat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății a precizat că numărul de teste trebuia să fie publicat cu mult timp înainte.

”Nu a trimis premierul corpul de control. Există o solicitare a unor autorităţi probabil sau unor instituţii care trebuie verificate. Ce vreau să vă spun este că datele trebuie să fie publice.

Ideea că numărul de teste într-un judeţ al României ar fi un secret de stat sau ceva de genul acesta este complet anapoda şi asta nu cred că este un secret pentru fiecare dintre dumneavoastră. (…) Datele sunt publice. S-ar putea să nu fie perfecte, dar asta este toată ideea din spatele transparenţei.

S-ar putea ca anumite date să fie corectate şi pentru asta să fie nevoie de un efort inclusiv al publicului ca să observe anumite inadvertenţe, dar dacă ascundem date, ascunderea de date sau pretinderea că anumite date ar fi secrete este un lucru profund nociv pentru democraţia unei ţări, profund nociv pentru orice instituţie a ţării acesteia”, a mai spus ministrul.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2021: Modele de subiecte pentru examen. Teste de antrenament pe discipline, setul 3, publicate de minister

Publicat

examen

Al treilea set de teste de antrenament (modele de subiecte) pentru examenul de Bacalaureat 2021 a fost publicat de Ministerul Educației.

Baremele vor fi publicate vineri.

Simularea pentru examenul național de Bacalaureat se desfășoară în perioada 22-25 martie.

AICI: BACALAUREAT 2021: Modele de subiecte publicate de Ministerul Educației. Variante de pregătire pentru examen și calendar

Examenul propriu-zis va fi în perioada 14-25 iunie, cele orale, respectiv 28 iunie – 1 iulie, cele scrise. Primele rezultate vor fi publicate în 5 iulie, iar cele finale, în 9 iulie.

Vezi și BACALAUREAT 2021: Primele TESTE de antrenament și BAREME pentru examen, publicate de minister. Modele de subiecte pe discipline

TESTE de Antrenament / Modele de subiecte – BACALAUREAT 2021 – setul al treilea:

Modele de subiecte / Teste pregătire – la Limba și literatura ROMÂNĂ – BACALAUREAT 2021:

Real tehnologic:

Test 3 Română

Uman/Pedagogic:

Test 3 Română

Modele de subiecte / Teste pregătire – la MATEMATICĂ – Bacalaureat 2021:

Matematică-informatică

Test 3 Mate-Info

Matematică – Științe ale Naturii

Test 3 Mate-Științe Nat

Matematică – Tehnologic

Test 3 Mate-Tehn

Matematică – Pedagogic

Test 3 Mate-Ped

Modele de subiecte / Teste pregătire – ISTORIE – Bacalaureat 2021:

Test 3 Istorie

Modele de subiecte / Teste de pregătire – ANATOMIE – Bacalaureat 2021:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Horea și-a agresat mama și s-a ales cu dosar penal. Cea care a sunat la poliție a fost chiar femeia

Publicat

Un bărbat din Horea (județul Alba) și-a agresat mama, iar cazul a ajuns la Poliție. Bărbatul s-a ales cu dosar penal, pentru violență în familie.

Potrivit unui comunicat al IPJ Alba, polițiștii din Horea au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-ar fi agresat mama.

La data de 05 martie 2021, în jurul orei 14.50, polițiștii din Horea au fost sesizați, de către o femeie de 58 de ani, din comuna Horea, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de către fiul său.

Polițiștii deplasați la fața locului au constat faptul că, bărbatul, în vârstă de 33 de ani, în urma unor discuții în contradictoriu și-ar fi agresat mama.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de bărbat, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pe o perioadă de 5 zile.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Sursă: IPJ Alba

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FLAGRANT și urmărire ca în filme, realizate de polițiștii din Alba Iulia pentru a prinde patru tineri. Ce vindeau aceștia

Publicat

mascati, politie

Polițiștii din Alba Iulia au realizat un flagrant pentru a prinde patru tineri din București care vindeau telefoane contrafăcute. Însă, la momentul realizării flagrantului, când unul dintre tineri a fost imobilizat, mașina din care acesta a ieșit, a demarat în trombă. 

În acel moment, polițiștii au început o urmărire ca în filme și i-au oprit pe tineri între Alba Iulia și Teiuș. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 6 martie 2021, Poliția Municipiului Alba Iulia a fost sesizată de o tânără din municipiu cu privire la faptul că are suspiciunea că un anunț de pe internet, privind vânzarea unui telefon de marcă, ar putea avea în spate o faptă de înșelăciune, iar telefonul ar putea fi contrafăcut.

Cum au aflat polițiștii de înșelaciune

Totodată, tânăra le-a spus polițiștilor că o prietenă de-a sa ar fi achiziționat un astfel de telefon, iar codul IMEI al telefonului achiziționat de aceasta este identic cu cel al telefonului oferit pre vânzare pe site-ul de internet.

Polițiștii au organizat o acțiune de prindere în flagrant, iar în locația stabilită s-a prezentat un tânăr de 19 ani, care, în schimbul sumei de 5.300 de lei a pus la dispoziția tinerei un telefon mobil contrafăcut.

Acesta a fost imobilizat de polițiști, moment în care autoturismul din care a coborât a pornit în trombă, fiind urmărit de două echipaje de poliție care au reușit să îl oprească între Alba Iulia și Teiuș.

La volan se afla un minor

La volanul acestuia se afla un minor de 16 ani, din municipiul București, iar în autoturism, în calitate de pasageri, se mai aflau doi minori, de 17 ani.

În autoturism au mai fost identificate alte două telefoane mobile în legătură cu care există suspiciunea că sunt replici ale unei mărci cunoscute, iar din cercetări a rezultat că, pentru a putea vinde telefoanele contrafăcute, tinerii s-ar fi folosit de o factură fictivă în care era trecută seria IMEI înscrisă pe cutia telefoanelor scoase la vânzare.

Dosar penal și rețineri

Polițiștii au întocmit dosar penal, pentru înșelăciune, punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată și fals sub înscrisuri sub semnătură privată și au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore față de cei 4 tineri. În plus, față de minorul care a condus autoturismul, a fost reținută și infracțiunea de conducere fără permis.

Tânărul în vârstă de 19 ani a fost prezentat în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, față de acesta fiind dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.

Cercetările sunt continuate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate