Eveniment
FOTO-VIDEO: Pietonale și piste de biciclete, soluțiile propuse la Alba Iulia de arhitectul Jan Gehl, pentru o viață de calitate în orașele secolului XXI
Calitatea vieții celor care trăiesc în orașe, chiar și în cele mai aglomerate din lume, poate fi îmbunătățită. Secretul pare a fi unul simplu și de efect. Pietonalele și pistele de biciclete într-un oraș în care oamenii au uitat să se bucure de mersul pe jos pare să fie cheia succesului sau cel puțin asta spune prof. dr. arh. Jan Gehl, arhitect de origine daneză specializat în domeniul proiectării și regenerării urbane, prezent marți la Alba Iulia pentru a susține conferința pe tema ”Orașe atractive pentru locuit în secolul XXI”.
Una dintre cele mai interesante conferințe în ceea ce privește arhitectura orașelor a avut loc marți la Alba Iulia. Omul care a reușit să schimbe calitatea vieții în orașe precum Moscova, Copenhaga, New York, Sidney și multe alte metropole, prof. dr. arh. Jan Gehl, a venit să împărtășească puțin din ceea ce înseamnă și cum se poate schimba un oraș pentru a fi atractiv de locuit în secolul XXI.
Jan Gehl a început prin a explica pe scurt cum a evoluat arhitectura urbană și cum arhitecții au uitat să pună pe primul loc omul, fiind mai mult interesați de clădiri impresionante și șosele mai mari.
Dacă până anul 1960 orașele din lume erau concepute pentru a ajuta calitatea vieții, fiind gândite pentru pietoni, trafic puțin, după această perioadă arhitectura orașelor a început să se schimbe, „totul era bazat pe modern”. Tot în acea perioadă în estul Europei și nu numai a început „invazia mașinilor” moment în care ”totul era pentru a face mașinile fericite. Nu erau alte probleme în planurile de urbanism în afară de trafic și capacitate. Planificatorii urbani s-au urcat in avioane și au început să organizeze orașele din avion. Ei zburau deasupra orașelor și așezau obiectele de sus, fără să se gândească la peisajul din jurul oamenilor”, a spus Gehl”, spune Jan Gehl.
Tocmai pentru că în acele momente calitatea vieții celor care locuiau la orașe a început să se reducă, arhitectul a venit și cu exemple de orașe în care accentul a fost pus pe oameni și astfel și calitatea vieții s-a îmbunătățit considerabil.
Unul din cele mai bune orașe pentru a locui este Copenhaga, în opinia sa. Arhitectul, cetățean al acestui oraș, a explicat cum, în timp, în capitala Danemarcei, planurile de urbanism s-au schimbat în favoarea oamenilor.
Au fost create pietonale, piste de biciclete pe care poți străbate întreg orașul, trenuri speciale în care poți să mergi cu bicicleta, spații de recreere și socializare și în același timp a fost redus traficul.
Jan Gehl chiar a povestit cum, la aniversarea de 45 de ani de la căsătorie, a plecat alături de soția sa prin oraș și când au ajuns acasă au realizat că au reușit să parcurgă 20 de km pe bicicletă.
Tot el a precizat că s-a reușit dezvoltarea acestui sistem, mersul pe bicicletă, astfel încât un copil de 10 ani poate să parcurgă 8 km până la școală, fără a fi în pericol.
Modelul Copenhaga a fost preluat și de alte orașe, precum Melbourne, New York, Moscova, Tokyo, Viena etc.
Vizita arhitectului la Alba Iulia a fost tocmai pentru a încerca aplicarea acestei metode și aici.
„Am mari speranțe pentru orașele din România și în special pentru Alba Iulia unde am găsit o iubire foarte mare pentru oraș și am găsit aici un „material foarte bun” unde aveți cetatea care poate fi dezvoltată într-un parc central”, spune Gehl.
În ceea ce privește accesul mașinilor în incinta cetății, arhitectul a precizat că lucrurile nu trebuie să fie radicale și că acesta nu trebuie interzis, ci doar controlat.
După discuțiile purtate cu arhitectul, primarul Mircea Hava a spus că lucrurile se vor schimba și la Alba Iulia, unde se va încerca aplicarea metodelor propuse de Jan Gehl.
„Să nu credeți că am visat noaptea și l-am adus. Prima dată i-am citit cărțile și am încercat să impun câteva puncte de vedere însă toată lumea se uita la mine sceptic. Vreau să aduc experiența unor oameni care fac ceva deosebit în lumea asta și asta m-a făcut ca împreună cu colegii să insistăm să vină la noi. Acest lucru l-am făcut pentru ca oamenii să vadă că se poate și altfel și că există și alte căi. Nu se va întâmpla nimic într-un an sau doi, însă multe lucruri pot să fie cu totul altfel, de la parcări la circulația bicicletelor, la ceea ce înseamnă aglomerația. Avem nevoie și de mașini și cred că ultimul răspuns dat de Jan Gehl privind circulația în cetate, cred că s-a înțeles că nu suntem fundamendaliști. Vom reuși să facem lucrurile cu pași mici. Mă bucur că au venit la conferință foarte mulți arhitecți pentru că nu eu sunt cel care trebuie să facă aceste lucruri, asta trebuie să pornească de la oamenii de meserie”, a declarat Mircea Hava.
Primarul a precizat că, după o vizită în teren, arhitectul a spus că pista de biciclete care duce în cartierul Micești și faptul că pe margini au fost montate acele garduri au reprezentat o idee foarte bună.
La finalul conferinței care s-a desfăşurat la Universitatea „1 Decembrie 1918”, Jan Gehl a semnat autografe pentru cei care i-au cumpărat cartea sau au venit cu ea de acasă.
Jan Gehl este profesor de design urban la Școala de Arhitectură din cadrul Academiei Regale Daneze de Arte Frumoase din Copenhaga și partener fondator al Gehl Architects. Este apreciat la nivel mondial pentru analiza spațiilor publice urbane și soluțiile de îmbunătățire a calității vieții în orașe. Proiectele implementate cu succes în orașe precum Copenhaga, Oslo, Stockholm, Adelaide, Melbourne, Sydney, Londra, New York, Moscova ș.a., reprezintă exemple de bune practici la nivel mondial în domeniul proiectării și regenerării urbane.
Jan Gehl a fost distins cu premiul ”Patrick Abercrombie” pentru urbanism și dezvoltare teritorială, acordat de către Uniunea Internațională a Arhitecților, precum și cu grade onorifice de la universități din Edinburgh și Toronto. De asemenea, este membru de onoare al institutelor de arhitectură din Danemarca, Anglia, SUA, Scoția, precum și al institutelor de urbanism din Australia și Irlanda.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Bogdan
marți, 16.02.2016 at 16:40
Sper ca nu s-a mandrit primarul nostru cu asa zisele piste de biciclete din dale in fata acestui domn.
Singura pista de bicicleta din orasul asta e cea de pe bulevard.