Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Majorarea alocaţiilor pentru copii, la mâna Guvernului. Este condiţionată de o ordonanţă de urgenţă

Publicat

alocatie copii

Alocaţiile copiilor vor putea fi majorate, după cum a decis Parlamentul joi, doar dacă se schimbă şi legislaţia de acordare a acestora, prin ordonanţă de urgenţă dată de Guvern.

Citeşte şi Alocaţiile copiilor, majorate la 150 lei lunar. Circ în Parlament după ce amendamentul la buget a fost aprobat

UPDATE: PSD își asumă dublarea alocațiilor copiilor, deși amendamentul la buget în acest sens a fost depus de PNL și a fost votat doar de trei parlamentari social-democrați. Îi acuză pe liberali că în amendamentul adoptat de Parlament au indicat o sursă eronată pentru aceste creşteri şi au greşit la calcule, astfel că suma propusă era insuficientă pentru majorările cerute.

„PSD va crește alocațiile pentru copii și va îndrepta lucrurile făcute prost de Opoziție. Într-un demers pur demagogic, cei de la PNL s-au trezit în ultimul moment să ceară majorarea alocațiilor. Dar au făcut-o prost, pentru că nu înțeleg legile și economia: au indicat o sursă eronată pentru aceste creșteri și au greșit la calcule astfel că suma propusă era insuficientă pentru majorările cerute. Mai mult, nu au știut că Legea Bugetului alocă bani doar pentru instituții, nu și pentru drepturi ale persoanelor, cum sunt alocațiile. Deci amendamentul lor la Legea Bugetului era inaplicabil. Guvernul PSD+ALDE va îndrepta aceste lucruri și va emite o ordonanță de urgență care să reglementeze corect majorările de alocații pentru copii”, au arătat social-democrații, vineri pe pagina de Facebook a PSD.

Ministerul Muncii a făcut precizări, vineri, privind votul de joi din Parlament cu privire la mărirerea alocațiilor copiilor.

În funcție de votul de vineri pe Legea bugetului, Guvernul va trebui să vină cu o Ordonanță de urgență.

Alocațiile de stat pentru copii sunt prevăzute în Legea 61/1993, cu modificările și completările ulterioare, la articolul 3. Pentru majorarea alocațiilor de stat pentru copii este necesară modificarea acestei legi. Legea Bugetului stabilește doar bugete ale instituțiilor, potrivit Ministerului Muncii.

Suma prevăzută inițial în proiectul de buget pentru anul 2019 pentru plata alocațiilor de stat pentru copii a fost de 4,05 miliarde lei.

Reamintim că parlamentarii au adoptat joi un amendament al deputatului PNL Robert Sigartău care majorează alocația copiilor de la 84 de lei la 150 de lei. Cu 123 de voturi pentru și 119 împotrivă s-a adoptat amendamentul susținut în plen de deputatul PNL. Decizia a fost urmată de scandal în Parlamentul României, majoritar PSD-ALDE.

Liviu Dragnea a spus, de la tribuna Parlamentului, că sursa de finanțare precizată de liberalii nu este sustenabilă. Liderul PSD a adăugat că majorarea alocației pentru copii poate fi făcut doar prin mărirea deficitului bugetar.

Pentru a putea efectua această modificare la proiectul de buget, Comisia de buget a Camerei Deputaților a revenit asupra Legii privind plafoanele, majorând deficitului bugetar de la 2,55%, cât era inițiat, la 2,76%, pentru a putea asigura finanțarea creșterii alocației pentru copii.

Raportul suplimentar de admitere cu amendamente al Comisiei de buget a fost votat vineri dimineață de camera Camerei Deputaților. Ulterior va fi un plen reunit al Parlamentului, unde va fi dat votul final asupra proiectul de buget pentru 2019.

sursă: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax