Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Manevra periculoasă pe care șoferii români o iau cu ei inclusiv în concediu. Ce spune pilotul de raliu, Titi Aur

Publicat

Pilotul de raliu și specialistul în conducere defensivă Titi Aur spune că o parte dintre șoferii români sunt cunoscuți pentru o manevră ce poate avea urmări dezastruoase.

Pe drumurile de munte, cu câte o bandă pe sens, în curbe fără vizibilitate sau în concediu în destinații de vacanță, cum ar fi insulele grecești, aceștia depășesc fără să se gândească prea mult.

Titi Aur, pilot și expert în conducere defensivă, a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre șoferii care depășesc pe linia continuă.

”Aș încadra această greșeală, această încălcare de regulă de circulație în ideea generală pe care o tot susțin foarte mult, adică lipsa conștientizării pericolului.

Cei care fac asta nu conștientizează pericolul la care se expun. Nu cred că lor li se poate întâmpla.

Mai mult de atât, consideră că, dacă e dungă continuă trasă acolo, nu era neapărat nevoie de acea dungă continuă acolo.

Și, din păcate, aici, șoferii au și dreptate în anumite situații.

Rar, dar au și dreptate, asta pentru că de multe ori marcajele făcute în România nu sunt făcute neapărat cu adevărat corect sau de către specialiști.

În ce sens, avem dungă continuă uneori excesiv de mult, în locuri în care nu ar mai trebui să avem, fapt care îi enervează, deranjează pe șoferi sau nu avem dungă continuă în locuri în care există pericol.

Îți permite practic să depășești”, spune Titi Aur.

Șoferii își asumă riscul

”Plecând de la aceste excepții, pentru că în majoritatea locurilor dunga continuă își are rolul, se inoculează în subconștientul șoferului: hai, mă, lasă că au făcut o dungă cum au crezut și ei, lasă că știu eu unde pot și unde nu pot.

Mi s-a pus întrebarea de multe ori și am analizat de multe ori de ce românul când pleacă în străinătate respectă regulile mult mai mult decât în România.

Într-adevăr sunt și unii care nu respectă legislația nici afară, produc și accidente și fac tot felul de nebunii, dar majoritatea, când conduc în România nu respectă reguli, iar când merg afară respectă reguli.

Asta se întâmplă pentru că în România majoritatea nu respectă reguli, începând de la viteză. Dacă circuli cu viteza legală în România vei avea surpriza să fii depășit și înjurat de toată lumea sau cel puțin de 95% din participanții la trafic.

Citește și: Pilotul Titi Aur: „La şcoala de şoferi spun că vor să-și ia permisul, nu să înveţe să conducă”. Ce înseamnă conducere preventivă

Au rămas cu obiceiul românesc

”Într-adevăr sunt unii care au rămas cu obiceiul românesc și atunci nu respectă regulile de circulație nici în străinătate. Românul este needucat.

Oricum am face, românul este needucat, din punct de vedere al condusului, al deplasării pe stradă.

Când spun că românul este needucat atunci mă refer și la copilul de 3-4-5 ani, care, în loc să fie învățat de bunic, de părinte să treacă strada doar pe la trecerea de pietoni, cum să treacă strada, doar când e lumina verde la semafor etc., dimpotrivă, copilul este luat de mână și trecut printre mașini.

Citește și: VIDEO: Sensurile giratorii, bătaia de cap a șoferilor din Alba. Cum trebuie să acorzi prioritate în asemenea situații

Copilul este needucat de la cea mai mică vârstă, când se ajunge la școala generală nu se face nimic pentru educația rutieră, când ajungi la școala de șoferi se face foarte, foarte puțin și după asta nu se mai face nimic.

Românul este needucat. Nici nu înțelege de ce trebuie să respecte anumite reguli, nici ce i se poate întâmpla dacă nu respectă regulile și atunci el nu conștientizează.

Vezi și: Ce faci când maşina ta este lovită din spate. Manevrele care îţi pot salva viaţa, explicate de Titi Aur

Depășirile pe dungă continuă nu sunt altceva decât atitudinea asta inconștientă.

Nu neapărat de om rău, de infractor, dar se transformă în criminal după, când face accidentul. Dar construcția lui, sângele lui, nu e de om rău. El nu crede că i se poate întâmpla ceva”, a declarat pilotul Titi Aur în exclusivitate pentru DC News.

Foto: Arhivă

Sursa: DC News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax