Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce faci când maşina ta este lovită din spate. Manevrele care îţi pot salva viaţa, explicate de Titi Aur

Publicat

Specialistul în conducere defensivă, Titi Aur, a explicat care sunt manevrele care îţi pot salva viaţa în cazul unui accident auto provocat de maşina din spatele tău. Acesta a spus şi care este lucrul pe care este obligatoriu să îl faci când eşti lovit din spate. 

„Obligatoriu calci frâna!”, a fost răspunsul lui Titi Aur când a fost întrebat care este primul lucru pe care îl faci când vezi că maşina din spatele tău nu mai poate evita impactul.

„Obligatoriu este şi să faci în aşa fel încât cel din spatele tău să nu te lovească. De fiecare dată când opreşti, indiferent că eşti în oraş, în afara oraşului, la semafor, la stop, la calea ferată, nu opri aproape de maşina de faţă sau aproape de intersecţie. Opreşte mai în spate, cu 10-20 de metri. Dacă se circulă cu peste 100 km/h, stai mai departe de maşina din faţa ta. Sună dus la extrem, dar uneori e bine să stai în poziţia pilotului la linia de start. Adică să ai maşina în viteza întâi şi ambreiajul călcat, dar şi cu ochii pe oglindă. Dacă vezi că vine tare cel din spate, şi că nu se poate opri, te muţi tu mai în faţă cu 7-8-10 metri. 

Dar dacă ai oprit în bara maşinii din faţă şi vezi că vine tare cel din spate, nu mai ai ce face. Ţii piciorul pe frână. Impactul va fi mare, dar cel puţin nu te va împinge foarte tare în faţă. 

La lovitul din spate, clar e vinovat cel care te-a lovit. Dar în 99,9 la sută din cazuri, tu poţi să faci ceva înainte de posibila lovitură ca să nu ajungi acolo”, a explicat Titi Aur pentru DcNews.

Cum se procedează pe autostradă

„Talentul şoferului, ştiinţa şoferului spune aşa: dacă sunt pe autostradă şi e oprită circulaţia în faţă, nu opresc lângă un alt autoturism.

Şi aşa pe autostradă nu ai voie să fii mai aproape de 65 de metri de maşina din faţa ta, jumătatea vitezei legale. Dacă se opresc maşinile din faţă, opreşti la 100 de metri, 150 de metri în spate. Chiar dacă pare că exagerezi. La cursurile de condus defensiv spunem aşa: dacă vine din spate un Matiz, aşteaptă să vină şi camionul şi abia apoi te duci mai în faţă. Că s-ar putea să vină camionul cu tot cu Matiz, să îţi monteze un Matiz în portbagaj. Aşa că te opreşti la distanţă, nu opri în spatele maşinii din faţa ta. Dacă nu vei face asta, vei fi lovit în spate”, a mai spus specialistul.

Ce trebuie să știm în caz de accident

În cazul accidentelor de circulaţie cu avarii (tamponări) conducătorii auto implicaţi au obligaţia de a se prezenta în termen de 24 ore de la producerea accidentului la unitatea de poliţie pentru întocmirea documentelor de constatare, care se eliberează numai în baza declaraţiilor date de aceştia.

Neprezentarea în acest termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, iar permisul de conducere se reţine, perioada de suspendare fiind de 30 zile.

Conducătorii auto implicaţi au obligaţia de a prezenta organelor de poliţie următoarele documente: actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al autovehiculului, dovada de achitare a primei de asigurare prin efectul legii.

În cazul în care unul din conducătorii auto implicaţi părăseşte locul accidentului sau refuză să se prezinte la poliţie, celălalt conducător auto trebuie să furnizeze cât mai multe amănunte despre autovehiculul respectiv (tip, număr de înmatriculare, marca, etc.) şi, dacă este posibil, datele eventualilor martori oculari. Lucrătorii de poliţie vor efectua demersurile necesare pentru identificarea autovehiculului implicat în evenimentul rutier şi a conducătorului auto care nu s-a prezentat la poliţie în vederea constatării.

În cazul în care autovehiculul dumneavoastră a fost avariat în timp ce era staţionat sau parcat, este necesar să vă deplasaţi cu acesta la sediile menţionate pentru declararea evenimentului şi efectuarea documentelor de constatare.

Constatarea amiabilă

Pentru evenimentele în care au fost implicate două vehicule, din care au rezultat numai pagube materiale, avizarea societăţilor din domeniul asigurărilor se poate face şi în baza unui formular tipizat, eliberat de societăţile din domeniul asigurărilor, denumit constatare amiabilă de accident.

În documentul respectiv conducătorii vehiculelor respective vor trece circumstanţele producerii evenimentului, datele personale de identificare a vehiculelor implicate, precum şi a propriilor asiguratori.

sursa: dcnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax