Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MApN: Nou termen limită în recrutarea şi selecţia a rezerviştilor voluntari. Detalii despre înscrieri şi salarii

Publicat

armata militari

Ministerul Apărării Naţionale a prelungit perioada de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari pentru anul 2018. Termenul limită pentru depunerea dosarelor va fi la 22 iunie, față de 8 iunie, cum era până în prezent, transmite MApN.

Citeşte şi MApN continuă recrutarea rezerviştilor voluntari: 16 posturi în Alba

Procesul de recrutare a rezerviştilor voluntari se desfăşoară în baza Legii nr. 270/ 2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a Normelor metodologice de aplicare a acesteia. MApN a iniţiat un proiect de lege pentru completarea respectivului act normativ, document aflat în dezbatere publică pe site-ul instituţiei militare, în vederea creșterii atractivității serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, potrivit sursei citate.

Pentru înscrierea în procesul de recrutare şi selecţie, precum şi pentru alte detalii, persoanele interesate se pot adresa centrelor militare judeţene sau de sector pe a căror rază îşi au domiciliul, unde vor fi informaţi cu privire la noutăţile în domeniu.

Adresele poştale şi datele de contact ale centrelor sunt disponibile pe pagina de internet destinată recrutării, AICI.

Numărul de posturi disponibile pentru rezerviştii voluntari în acest an este de peste 3.400, dintre care aproximativ 380 pentru ofiţeri, 140 pentru maiştri militari, aproximativ 680 pentru subofiţeri şi peste 2.200 pentru gradaţi şi soldaţi.

Rezerviştii voluntari reprezintă o categorie de personal militar în rezervă, distinctă faţă de cea a personalului militar în activitate.

Salarii

Un proiect de modificare legislativă prevede că rezerviştii voluntari vor primi 30% din solda unui militar aflat în serviciul permanent. Salariul unui soldat profesionist este de 1.857 de lei, astfel că rezervistului voluntar îi revine, în urma perioadei de instrucţie, când stă acasă, aproximativ 540 de lei.

Un subofiţer rezervist voluntar va încasa 720 de lei, iar un locotenent-colonel din categoria rezervist voluntar va avea aproape 1.200 de lei, potrivit adevărul.ro.

În programul de instruire, voluntarul primeşte soldă întreagă, la fel ca un militar profesionist, adică 1.857 de lei în cazul unui soldat, 2.400 de lei pentru un subofiţer şi 4.000 de lei pentru un ofiţer superior.

Prin proiectul de modificare a Legii 270/2015 se mai propune eliminarea condiţiei de obligativitate a anunţării părăsirii localităţii de domiciliu sau a deplasării în străinătate şi la situaţia în care contractul este reziliat dacă rezervistul a plecat în străinătate o perioadă mai mare de 60 de zile. Ar mai putea fi eliminate prevederile referitoare la obligativitatea prezentării rezervistului la unitate, la solicitarea comandantului, pentru actualizarea datelor de evidenţă militară.

Documente necesare pentru înscriere

La sediile centrelor militare zonale, judeţene sau de sector pe a căror rază îşi au domiciliul, candidaţii vor completa o cerere, având asupra lor următoarele documente: actul de identitate, în original şi în copie; certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maximum şase luni înainte de data depunerii; acte de studii şi alte documente care atestă alte competenţe dobândite, în original şi în copie; permisul de conducere, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specific livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

surse: mapn.ro, adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax