Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

MApN, precizări OFICIALE legate de mutarea bisericii de lemn din Alba Iulia. Armata NU dă bani pentru construcția alteia

Publicat

Ministerul Apărării Naționale aduce clarificări, la solicitarea Alba24, legate de biserica de lemn din Alba Iulia, despre care primarul Gabriel Pleșa anunțase că va fi mutată în curtea Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul”, iar în locul ei ar fi urmat să fie construită o altă biserică, pe banii Armatei. 

MApN spune că nu există o intenție ministerului de a construi din fonduri proprii un nou lăcaș de cult pe amplasamentul actual al bisericii de lemn de lângă stația de salvare. 

Totuși, există un interes pentru strămutarea ei. Colegiul Militar și Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia au inițiat un proiect comun de relocare, în curtea instituției de învățământ.

O confirmă MApN, care insistă însă că decizia nu a fost luată și nici nu a fost stabilit un termen de relocare. Ministerul transmite că în prezent are loc o analiză care va impune dacă operațiunea se va face și în ce condiții legale.

Citește și VIDEO: O celebră biserica de lemn din Alba Iulia va fi mutată. În locul ei va fi construită o biserică mare, pe banii Armatei

Reamintim că este vorba despre o biserică monument istoric.

O petiție pentru oprirea strămutării Bisericii de lemn „Sfântul Antonie cel Mare” din Alba Iulia a fost lansată joi, 15 februarie, pe platforma Declic. A adunat peste 1.800 de semnături.

Relocarea bisericii ar elibera locul pentru construirea unei biserici mai mari, dar nu pe banii Armatei așa cum a afirmat primarul Gabriel Pleșa.

Ulterior, acesta nu și-a mai recunoscut declarația într-o ședință de dezbatere a bugetului local desfășurată la primărie, spunând că așa au înțeles jurnaliștii.

Mai jos, îl puteți asculta chiar pe el.

Biserica Sfântul Antonie cel Mare din Alba Iulia a fost ridicată în anul 1769 în localitatea Brăzești, județul Alba, având hramul „Învierea Domnului”.

La Alba Iulia a fost adusă a fost adusă în anul 1991.  Ea a fost sfințită de către PS Andrei la 15 august 1992, care era atunci arhiepiscop de Alba Iulia, după care a urmat pictarea ei între anii 1995 – 2000.

Răspunsul complet al MApN, în privința mutării bisericii de lemn din Alba Iulia

”Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia și Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia au inițiat în anul 2021 un proiect comun de relocare a bisericii de lemn „Învierea Domnului” din proprietatea parohiei, în curtea instituției de învățământ.

În prezent, la nivelul structurilor abilitate ale ministerului se efectuează o analiză impusă de respectarea prevederilor legislației incidente în protejarea monumentelor istorice, în urma căreia se va putea stabili dacă operațiunea de strămutare va putea fi efectuată, având în vedere costurile de relocare, regimul juridic și operațiunile de demontare, reconstruire și restaurare a fiecărui element în condiții speciale, procesul fiind unul extrem de complex și specializat.

Întrucât operațiunea vizează strămutarea monumentului istoric clasat conform legii în grupa A – monumente istorice de valoare naţională şi universală, apreciem că demersurile vor putea fi continuate, în funcție de concluziile rezultate în urma analizei mai sus-menționată și numai după obținerea avizelor/acordurilor prealabile emise de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, potrivit atribuțiilor prevăzute la art. 33 alin. (1), lit. j) și lit. k1) din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Având în vedere aspectele de mai sus, menționăm că Ministerul Apărării Naționale nu a încheiat cu Parohia Ortodoxă „Sfântul Antonie cel Mare” Alba Iulia un protocol/acord referitor la operațiunile de relocare a bisericii și nu este stabilit un termen de realizare a strămutării.

Pe de altă parte, vă informăm că nu există o intenție a Ministerului Apărării Naționale de a construi din fonduri proprii un nou lăcaș de cult pe amplasamentul actual al Bisericii de lemn „Învierea Domnului”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 24.02.2024 at 21:07

    De când a revenit la rădăcini, Pleşa ăsta s-a molipsit de la Bogdan care de o vreme numai prostii spune. Şi ca să nu fie singur, Pleşa îl acompaniază cu succes.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax