Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Marcaj special pentru produsele românești, votat în Parlament. Ce acte trebuie să conțină dosarul

Publicat

Marcaj special pentru produsele românești, potrivit unei legi adoptate marți în Parlament. Sunt necesare o mulțime de documente, pentru producători. 

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege cu privire la etichetarea cu denumirea „De Origine România – DOR” a produselor agroalimentare.

Atenție este vorba despre cei care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească.

De asemenea, acestea trebuie să mai îndeplinească anumite condiţii.

Proiectul prevede instituirea schemei de certificare voluntară „De Origine România – DOR”, la care să aibă acces producătorii şi procesatorii români.

Schema ar garanta faptul că produsul alimentar achiziţionat este realizat pe teritoriul României şi fabricat din materii prime de origine românească.

Potrivit celor adoptate, legea instituie schema de certificare voluntară „De Origine România – DOR” pentru susţinerea activităţilor de promovare a produselor agroalimentare româneşti.

De asemenea, schema se va aplica pe tot teritoriul României pentru etichetarea produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească şi care respectă cerinţele prevăzute în lege.

„Pentru a beneficia de etichetarea voluntară, produsul agroalimentar trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici specifice:

 • a) în cazul produselor neprelucrate, producţia, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea şi mulsul, în cazul vacilor, ovinelor şi caprelor, să aibă loc pe teritoriul României;
 • b) în cazul cărnii, aceasta trebuie şi să fie obţinută de la animale născute, crescute şi sacrificate pe teritoriul României;
 •  c) în cazul produselor de origine animală, altele decât carnea, acestea trebuie şi să fie obţinute de la animale crescute pe teritoriul României;
 • d) în cazul produselor prelucrate, fabricarea acestora se va face din produse neprelucrate, în conţinutul cărora este permisă utilizarea, în cantitate de până la 25% din greutatea acestora, conform reţetei, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul României.

Actul normativ mai prevede că autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Va fi înființat și un Registru naţional al Schemei de Certificare Voluntară „De Origine România” – document în format digital cu toţi beneficiarii care au obţinut certificatul DOR.

Ce trebuie să conțină dosarul

Pentru a beneficia de această schemă, solicitanţii trebuie să transmită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un dosar care cuprinde:

 • atestat de producător;
 • caiet de sarcini care să conţină fotografia şi caracteristicile specifice fiecărui produs agroalimentar ingrediente, formă, mod de ambalare, flux tehnologic;
 • cerere tip de certificare voluntară „De Origine România – DOR „;
 • declaraţie pe proprie răspundere care să ateste originea ingredientului primar;
 • declaraţie pe proprie răspundere privind arealul în care se produce şi/sau procesează fiecare produs pentru care se solicită certificarea şi înregistrarea;
 • lista produselor pentru care se solicită certificarea şi înregistrarea;
 • numărul autorizaţiei sau înregistrării sanitar-veterinare pentru locaţia în care se produc şi/sau procesează produsele agroalimentare pentru care se solicită certificarea şi înregistrarea.

Verificări periodice din partea Ministerului Agriculturii

Beneficiarii schemei vor utiliza logo-ul „De Origine România – DOR”.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va desemna reprezentanţi pentru verificarea periodică a respectării cerinţelor schemei de către beneficiari, care vor încheia un proces-verbal în acest sens.

Începând cu anul 2024, Ministerul Agriculturii va asigura din bugetul propriu resurse financiare pentru promovarea în ţară şi în străinătate a schemei de certificare voluntară „De Origine România – DOR”.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii, va aproba prin hotărâre normele metodologice de aplicare.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax