Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Produsele alimentare româneşti ar putea fi etichetate cu denumirea „De Origine România – DOR”. Inițiativă legislativă, la Senat

Publicat

Produsele agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească şi îndeplinesc anumite condiţii ar putea fi etichetate cu denumirea „De Origine România – DOR”. 

Un proiect în acest sens, privind instituirea Schemei de Certificare Voluntară „De Origine România – DOR”, a fost înregistrat pentru dezbatere pe 10 mai, la Senat. Inițiativa legislativă este semnată de 84 de parlamentari liberali.

Introducerea unui certificat DOR prin care este atestată originea românească a materiilor prime reprezintă, susțin inițiatorii proiectului, un element de mândrie naţională, dar şi un instrument transparent care poate ajuta consumatorul în procesul de achiziţie.

„Pentru a veni, deopotrivă, în sprijinul consumatorilor şi al producătorilor români, propunem introducerea unei scheme de certificare voluntară “De Origine România – DOR”, la care să aibă acces producătorii şi procesatorii români, schemă care ar garanta faptul că produsul alimentar achiziţionat este realizat pe teritoriul României şi fabricat din materii prime de origine românească.

Consumatorii români sunt puşi în dificultate atunci când trebuie să aleagă un produs care foloseşte în procesul de fabricaţie materii prime româneşti. Pentru a-i ajuta pe consumatorii români în procesul de alegere a produselor achiziţionate, producătorii români folosesc ca argument suplimentar menţiunea privind originea materiilor prime folosite pentru produsele lor.

Dar, în lipsa unor reglementări clare, producătorii români nu pot include informaţiile privind originea românească a materiilor prime folosite în procesul de fabricaţie, în etichetele produselor lor”, explică inițiatorii, în expunerea de motive.

Potrivit parlamentarilor, prin intermediul oricărei scheme de calitate se îmbunătăţeşte competitivitatea fermierilor printr-o mai bună integrare în cadrul lanţului agroalimentar, creşte valoarea adăugată a produselor alimentare, creşte gradul de competitivitate al produselor româneşti, creşte numărul locurilor de muncă create în sectorul agricol şi se generează creştere economică sustenabilă.

Schema urmează să fie voluntară și se va aplica etichetării produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească. Autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei urmează să fie Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Pentru obţinerea certificatului de calitate DOR producătorii şi procesatorii trebuie să îndeplinească un set de condiţii stricte, cuprinzând originea produselor, atestarea ca producător, autorizaţie sanitar-veterinară, caracteristicile produselor, declaraţii pe proprie răspundere privind provenienţa şi arealul produselor agroalimentare.

Propunerea legislativă instituie și un set de sancţiuni pentru nerespectarea condiţiilor de certificare a calităţii. De asemenea, sunt incluse și situaţiile în care operatorii economici pierd dreptul de a utiliza logo-ul schemei de certificare voluntară a calităţii.

„Având în vedere importanţa deosebită a legii pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar din România, este necesar ca în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Guvernul
României, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, să aprobe cadrul legislativ secundar de aplicare a schemei de certificare voluntară a calităţii.

Dată fiind noutatea logo-ului DOR şi a garanţiilor de certificare a calităţii produselor româneşti, într-o piaţă unică europeană de peste 400 milioane de consumatori, în vederea sprijinirii competitivităţii operatorilor economici certificaţi DOR propunem ca, începând cu 1 ianuarie 2024, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să asigure credite bugetare pentru promovarea produselor româneşti certificate DOR”, au mai precizat inițiatorii, în expunerea de motive.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax