Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Marcel Ciolacu: Joi dăm ordonanța pentru majorarea salariului minim la 3.300 de lei. Noul salariu minim în construcții, mai mare

Publicat

Creșterea salariului minim pe economie: Guvernul va adopta joi o ordonanţă prin care salariul minim pe economie creşte de la 3.000 la 3.300 de lei şi o hotărâre prin care salariul minim în construcţii creşte de la 4.000 la 4.500 de lei, a informat, miercuri, premierul Marcel Ciolacu.

„Mâine dau ordonanţă şi HG, o dată pentru mărirea salariului (minim) de la 3.000 la 3.300 şi HG pentru mărirea salariului (minim) în construcţii de la 4.000 la 4.500, astfel încât plătirea CASS nu va afecta nicio categorie. Ei erau exceptaţi de plătirea CASS şi nu vor fi afectaţi deloc de introducerea CASS”, a explicat prim-ministrul, la Digi 24.

Citește și: Cu cât rămâne în mână un angajat cu salariul minim, după majorarea de la 1 octombrie. Statul, principalul beneficiar

El a menţionat că într-o discuţie cu mediul de afaceri şi sindicatele s-a propus ca salariul minim pe economie să fie diferenţiat pe categorii socio-profesionale, ceea ce este o idee bună.

„Au venit şi mediul de afaceri, şi mi se pare corectă abordarea, au venit şi la tripartit, au fost şi sindicatele şi patronatele, totuşi să diferenţiem mărirea salariului minim pe economie pe categorii socio-profesionale şi cred că e o abordare corectă.

E o abordare de bun simţ, un pic liberală, corect, dar e o abordare ancorată, de fapt, în economie. O să pornim acest dialog”, a afirmat Ciolacu.

Aproximativ 28 % din numărul total de salariați activi sunt plătiți cu salariul minim, în România.

Cu cât rămâne ”în mână” un angajat, după creșterea salariului minim

De remarcat că din această sumă de 300 de lei, angajații din România vor rămâne la salariul net cu doar 93 de lei.

Restul de 207 lei vor merge la stat sub forma diferitor taxe. Asta dacă nu se va menține facilitatea de a scuti de taxe 200 de lei din salariul brut. Noul proiect de hotărâre nu precizează nimic despre acest lucru.

Concret, orice angajat cu salariul minim pe economie va lua, după taxe, 1.981 de lei în mână. Un număr foarte mare de români, peste 1,85 de milioane, supraviețuiesc lunar cu această sumă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax