Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Maria Deac Poenaru, „tezaurul uman viu” din Alba, a ÎNCETAT din VIAŢĂ, la 92 de ani. A fost ultima reprezentantă a pictorilor iconari din Laz

Publicat

maria poenariu laz 91 de ani Celebra pictoriţă de icoane Maria Deac Poenaru din Laz a încetat din viaţă, miercuri dimineaţa, la trei săptămâni după ce a împlinit venerabila vârstă de 92 de ani. Creaţiile acesteia se regăsesc în mai multe colţuri ale lumii, mai ales în colecţii particulare, dar şi în biserici. Poenaru a fost ultima reprezentantă a neamului pictorilor Poenaru din satul Laz, iconari care au dezvoltat un stil estetic aparte și o adevărată școală de pictură pe Valea Sebeșului, începând cu anul 1770.

Înmormântarea va avea loc vineri la ora 13.00 la Laz.

Maria Deac Poenaru a locuit în casa Poenarilor din Laz, uşor de recunoscut prin zugrăveala aparte ce aminteşte de ocupaţia de veacuri a acestei familii: pictura religioasă.

Artista a iniţiat în arta iconografiei, a ţesutului şi cusutului zeci de generaţii de tineri, iar casa acesteia din Laz este un muzeu ce cuprinde sute de icoane unicat, realizate de membrii familiei Poenaru, şi obiecte de artă populară: costume populare, obiecte de rit religios, obiecte de impodobit casa, vase de lut etc..

Maria Deac Poenaru a inițiat în arta iconografiei, a țesutului și cusutului zeci de generații de tineri, ajutând astfel la păstrarea unor tradiții și a unor cunoștinte inestimabile. În locuința sa din satul Laz, a încropit un mic muzeu, ce cuprinde sute de obiecte de artă, în principal icoane unicat, realizate de membrii familiei Poenaru, dar și obiecte de artă populară.

Binecunoscuta și apreciata pictoriță de icoane din judeţul Alba, Maria Deac Poenariu, a fost recent inclusă de Ministerul Culturii în programul „Tezaure umane vii – păstrători şi transmiţători ai culturii”. Acest program este o iniţiativă UNESCO, privind păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial, scopul său fiind acela de a identifica şi promova acele persoane care, făcând dovadă caracterului excepţional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acestuia.

Citeşte şi FOTO-REPORTAJ: Maria Deac Poenaru, „tezaurul uman viu” din judeţul Alba, la 92 de ani. Este ultima reprezentantă a pictorilor iconari din Laz

maria deac poienaru ”Cu adâncă îndurerare deplângem plecarea la cele veșnice a doamnei Maria Deac Poienaru, cea care a fost ultima descendentă a iconarilor din neamul Poienarilor de la Laz, de pe Valea Sebeșului.

După o viață pusă în slujba artei sacre și a lui Dumnezeu, care iată că și-a dorit-o alături, Maria Deac Poienaru, singura femeie iconar din neamul Poienarilor, intră definitiv, prin opera sa, în tezaurul cultural al neamului românesc.

Îi vom păstra mereu vie amintirea, cu respectul cuvenit marilor valori ale culturii tradiționale românești.

Dumnezeu s-o odihnească!”, a transmis președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax