Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Masa de Paște 2022. Carnea de miel și ouăle, preţuri mult mai mari față de anul trecut

Publicat

Anul acesta, de Paște, românii vor scoate din buzunar mai mulți bani pentru masa festivă: mielul de Paște va fi mai cu mult mai scump față de anul trecut.

Primele luni din 2022 au adus scumpiri majore în toate sectoarele, de la energie, la combustibil și la alimente

Prețurile la îngrășăminte și carburanți au crescut foarte mult, ceea ce duce, automat, la creșterea prețului cărnii de miel. Iar dacă în 2021 kilogramul de miel se vindea cu 25 lei/kg, în 2022 o să se vândă cu minim 40-45 de lei/kg.

„Dacă o să ofere aceleași prețuri la export pentru Paște va fi undeva la 40 – 45 de lei kilogramul. Au explodat prețurile peste tot.

Foarte mulți dintre fermieri preferă să își dea animalul viu că au zis că sunt foarte mulțumiți la prețul care li se oferă. Bănuiesc că va fi undeva la 40-45 lei. Este un preț estimativ”, a declarat Merlusca Marioara, Asociația crescătorilor de animale Valea Muntelui – Agas.

În acest an, prețul unui kg de carne de miel va crește considerabil, consideră și Mihai Şopa, crescător de ovine din Sibiu: „Prețul unui kilogram de carne de miel de Paște va ajunge la 40-45 de lei.”

Românii preferă să cumpere mielul viu

„Am discutat cu un fermier și mi-a spus că este sunat în fiecare zi dacă are miei de vânzare, dar nu vrea să îi vândă deocamdată. Un miel viu se vinde cu aproximativ 20 de lei kilogramul”, spune reprezentanta asociației de crescători.

Vezi și: CINCI alternative delicioase pentru masa de Paște, fără carne de miel. Ce poți găti rapid sau ușor de Sărbători

Este și situația în județul Alba. Crist Lazăr, crescător de ovine de pe Valea Sebeșului spune că în prezent mieii se vând cu 18-19 lei în viu.

”O să fie 40, poate 45 de lei pe kilogram, vorbesc tăiat. Depinde cum merge piața. De la noi vin și cumpără câțiva clienți cu care lucrăm de mai mulți ani și care după aia îi duc și îi vând pe toată zona Munților Apuseni. Așa dăm mai ieftin, cu 33-38 de lei kilu pentru că iau mai mulți, 30-40 de miei deodată” spune Alin Dumitru, din zona Zlatna.

Consumul de carne de oaie este mic în România, de numai 2,2 kg/cap locuitor, potrivit datelor INS, românii consumând, în general, carne de miel cu ocazia sărbătorilor de Paşte, iar după cum se vede din statistici preferă carnea autohtonă.

Chiar și cu un preț crescut fermierii nu se tem că vor rămâne cu marfa nevândută, pentru că cea mai mare parte din mieii care nu vor fi cumpărați de Paște merg la export.

Creșterea prețului mieilor ”în viu” a crescut practic după ce s-au scumpit şi grâul, şi porumbul, şi furajele, cumulate cu creșterea prețurilor la motorină și benzină.

La rândul lor, comercianții de carne din piețele locale susțin că la un asemenea preț nu prea sunt încurajaţi să aducă la vânzare cantități prea mari de carne de miel și vor miza anul acesta pe vânzări mai bune la carnea de porc, de vită sau cel mai mult carnea de pui.

Prețul ouălor

De asemenea, a crescut și prețul ouălor la crescătorii particulari. Un ou ecologic se vinde în prezent cu 1 până la 1,5 lei, în funcție de oraș, dar este de așteptat ca prețul să crească înainte de Paște până la 2022.

”Am dat până acum ouăle cu 30 de lei cofragul de 30. De Paște cred că va ajunge la 40-45. Nu este mult pentru că avem cheltuieli mari cu cerealele și sunt ouă de casă, de la găini crescute liber, în curte” a spus o femeie din Alba Iulia care crește acasă găini și vinde ouăle în privat.

Prețul ouălor rămâne mult mai mic în magazine, însă vorbim despre ouă provenind de la găini crescute în ferme mari.

Data la care se sărbătorește Paștele este diferită de la an la an.

Vezi Când pică Paștele în 2022. Zile libere și minivacanțele din an. În ce zile ale săptămânii sunt sărbătorile legale

În Calendarul Ortodox pentru anul 2022, Paștele pică pe 24 aprilie 2022. Paștele catolic se sărbătorește cu o săptămână înainte, pe data de 17 aprilie 2022.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax