Connect with us
Publicitate

Actualitate

MASA de REVELION: Preparate „sofisticate” din pește pentru noaptea dintre ani

masa an nou
foto credit: pxhere.com

Publicat

Dacă masa de Crăciun este una bogată, nici masa de Revelion nu trebuie să arate altfel. În principiu, masa de Revelion este compusă din mâncăruri tradiționale, specifice Sărbătorilor de iarnă indiferent de zonă: preparate de casă din carne de porc, pește, vițel și  pasăre.

Gustarea rece poate fi compusă din pastramă de porc, tobă, piftie, cașcaval, salam, șunculiță țărănească, salată beuf, icre, măsline, roșii umplute cu vinete, ardei gras decorat cu brânză și mărar, salată de crudități cu pui. 

Citește și Mesaje de Anul Nou 2024 * Felicitari de Anul Nou 2024 * Mesaje de Revelion 2024 * Mesaje haiose de Anul Nou 2024 * URĂRI de La Mulți Ani 2024

Cum la orice masă trebuie sa fie pește vă recomandăm patru rețete de pește. Se spune că peștele aduce noroc dacă este consumat în noaptea dintre ani.

Vezi și IDEI pentru MASA de REVELION 2024. Preparate speciale pentru meniul festiv din noaptea de ANUL NOU

Aperitiv: Somon afumat cu castraveți și cremă de brânză 

somon afumat Pentru  a găti acest preparat avem nevoie de:

200 gr somon afumat

200 gr cremă brânză

1 castravete

1 ceapă roșie

câteva fire mărar

2-3 linguri zeamă de lămâie

caviar german

sare de mare

piper alb

Mod de preparare:

Desfacem somonul afumat bucăți,  punem în robotul de bucătărie și îl mărunțim. Amestecăm somonul cu cremă de brânză. Adaugăm ceapa și mărarul tocate fin, apoi omogenizăm compoziția. Dacă nu doriți să se simtă bucățelele de ceapă o puteți băga la robot și o transformați în pastă.

Tăiem castravetele felii nu foarte groase și le așezăm pe un platou. Punem crema de somon într-un sprit și ornăm feliuțele de castravete. Decorăm cu caviarul german și crenguțe de mărar.

La felul principal pentru masa de Revelion, putem opta tot pentru pește, care este și ușor de gătit și care este indicat să îl consumăm. În loc de tradiționalul grătar din carne de porc, putem găti Somon pe grill cu sos de iaurt.

somon pe grill Ingrediente:

2 medalioane de somon

4 linguri ulei de măsline extravirgin

2 lingurțte sare roz de Himalaya

2 lingurițe condiment pentru pește

zeamă de la jumătate de lămâie

Pentru sos:

200 gr iaurt gras

zeama de la jumătate de lămâie

2-3 căței usturoi

mărar și pătrunjel

ceapă verde

sare și piper

Mod de preparare:

Stropim peștele pe ambele părți cu zeama de la jumătate de lămâie și cu două linguri ulei de masline extravirgin. Presărăm condimentul pentru pește și sarea roz. Ungem grill-ul cu două linguri de ulei de măsline și când e foarte bine încins așezăm pe el peștele.

Lăsăm aproximativ 5-10 minute pe fiecare parte, depinde cât este de gros. Cât stă peștele pe grill pregătim sosul de iaurt. Adăugăm pătrunjelul, mărarul usturoiul pisat și frunzele de ceapă verde tocate mărunt și omogenizăm. Servim sosul alături de pește.

dorada

Tot pentru felul principal vă mai recomandăm o Dorada în crustă de sare. Este un produs cu care sigur o să-i impresionați pe invitați. Aspect spectaculos .. iar gustul este extrem de delicios. În plus nu este nevoie de sosuri sau alte chestii sofisticate care necesită timp mare de preparare. Lângă doradă se pot pune niste cartofi întregi, împachetați în folie, la cuptor, care pot fi serviți cu unt. Pentru fiecare persoană prezentă la masă este nevoie de un pește. Dorada trebuie sa fiece curațată.

Ingrediente:

Dorada ( 1 bucată de persoană)

Sare grunjoasa ( obligatoriu cristale mari) 3-4 kg

lamâie – o felie băgată in fiecare peste

ulei masline- 4-5 linguri

cimbru

Mod de preparare: se curăță peștele si se pune în tavă pe un pat de sare de circa 1 cm.

În interiorul fiecarui pește se pune o felie de lămâie, foarte puțin cimbru și câte o linguriță de ulei de măsline extravirgin.

Se toarnă apoi restul de sare deasupra, pană ce dorada se acoperă complet.

Nu va fie teamă, dorada își va trage sare doar atâta cat are nevoie sa fie super-gustoasă.

Se dă la cuptor 45 de minute la 150 grade Celsius.

Preîncălziți cuptorul.

După 45 de minute se dă sarea la o parte si se pune peștele în farfurie.

Mâncați-l cu mâna.. este mai ușor și mai savuros.

Puneți într-un bol cu apă câteva felii de lămâie pentru a vă clăti și degresa mâinile.

La pește merge musai un vin alb sec sau demisec- Jidvei este perfect.

Plachie de crap

plachie

Un crap (2kg) curățat de solzi și de măruntaie

10 roșii chery sau 5 normale

100 ml ulei de floarea soarelui

o ceapă

doi morcovi, un gogoșar roșu

500 ml de vin alb

4 căței de usturoi

200 grame de măsline

sare, piper, oregano, pătrunjel

Pestele îl curățăm, îl spălăm bine și îl tamponăm cu șervetele de hârtie.

Îl tăiem în două bucăți și-l condimentăm pe ambele părți cu sare și piper.

Roșiile se coc într-o tigaie grill și le decojim, împreună cu morcovul și gogoșarul tăiat mărunt.

Ceapa se taie mărunt și se rumenește .

Într-o tigaie se  pune ceapa rumenita iar peste ea bucățile de pește

Se toarnă vinul, se pun roșiile tăiate roșiile bucățele mici, morcovul și gogoșarul

Se curăță usturoiul, se taie feliuțe și se repartizăm în tavă

Se adaugă boabe de piper, oregano uscat și măslinele

Aprindem cuptorul, acoperim vasul cu capacul sau  sau staniol  și îl introducem în cuptor pentru 40 de minute, la 150 de grade. Se adaugă puțină apă

După circa 30 minute din timpul pus la cuptor se scoate capacul sau staniolul și se mai lasă 10-15 minute să se rumenească să scadă lichidul

Când este gata îl scoatem din cuptor si il lăsăm sa se răcorească puțin.

Se presară pătrunjel verde tocat apoi poate fi servit.

 Crap la cuptor

Ingrediente :

  • – un crap de cca 1 kg
  • – condimente pentru pește
  • – piper alb
  • – un ardei rosu
  • – un ardei verde
  • – 2 cepe
  • – 5 roșii
  • – 1 lămâie
  • – o căpătâna și jumătate de usturoi
  • – 1 fir pătrunjel verde
  • – 1 cană de apă
  • – ulei masline
  • – sare

Mod de preparare

Se condimentează peștele cu condimentul special pentru pește și cu piper. Se pune apoi la rece 2-3 ore.

Puneți într-o tavă ulei de măsline. Apoi se adaugă ardeii tăiati pe lung, ceapa tăiată și căteii de usturoi care se pun netăiați, întregi.

Se face un pat de legume pe care se pune pestele. În interiorul peștelui puneți câteva felii de lămâie si un fir de pătrunjel verde. Pe lângă crap puneti roșii taiate și felii de lămâie.

Se adaugă o cană de apă, și se pune la cuptor, la foc mediu- 150 grade celsius timp de o oră și jumătate. După 60 de minute întoarceți peștele.

Pentru garnitură se pot adăuga cartofi natur sau se consuma simplu, cu mămăligă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate