Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Măsuri speciale pentru organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale: Maxim 100 de persoane, fără public


Publicat

tricolor-1-decembrie

În noua Hotărâre prin care s-a dispus prelungiera stării de alertă au fost incluse și măsuri speciale care vizează manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie. Autoritățile din Alba Iulia anunțaseră deja că ziua de 1 Decembrie la Alba Iulia nu va semăna în acest an cu cele din anii trecuți, din cauza riscurilor pe care le presupune epidemia de coronavirus.

Potrivit documentului, se propune aprobarea organizării ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României în piața Arcului de Triumf din municipiul București, cu participarea a cel mult 400 de persoane, precum și în municipiile reședință de județ, cu participarea a cel mult 100 de persoane, fără participarea publicului şi cu respectarea următoarelor
măsuri:

a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toți participanții;

b)dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul delimitat în care se desfășoară ceremonia;

c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți şi asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil, precum și delimitarea prin semne vizibile a perimetrului;

d)aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2;

e) efectuarea triajului observațional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spațiul în care se desfășoară ceremonia;

f) duratei ceremoniei este de maximum o oră

Citește și: 1 Decembrie 2020 la Alba Iulia, în pandemie: Fără paradă militară, concerte și masă populară. Ce spune primarul Gabriel Pleșa

Sursă: G4Media.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunțat când ar putea aproba primele vaccinuri împotriva COVID

Publicat

Vaccin, gripa

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) ar putea aproba primele vaccinuri împotriva COVID-19 până la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor, a anunţat luni această instituţie însărcinată cu autorizarea şi controlul medicamentelor în Uniunea Europeană, transmite AFP.

EMA a instituit o procedură accelerată de autorizare, care permite examinarea datelor privind siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor pe măsura sosirii acestora, chiar înainte ca producătorul să depună o cerere formală de autorizare.

Vezi și LIVE VIDEO: Declarații Klaus Iohannis, despre campania de vaccinare anti-COVID. Precizări oficiale

Vaccinurile dezvoltate de Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech şi Moderna sunt la ora actuală supuse acestei evaluări a agenţiei europene.

Comisia Europeană a semnat până în prezent, în numele statelor membre ale UE, contracte pentru achiziţia vaccinurilor împotriva COVID-19 dezvoltate de companiile AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi, Pfizer/BioNTech şi CureVac.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Centru de activități în aer liber, propus la Școala „Vasile Goldiș” din Alba Iulia. Proiect de bugetare participativă

Publicat

La începtului lunii septembrie, Primăria Alba Iulia a lansat programul Bugetării participative, în cadrul căruia, orice persoană fizică, domiciliată în Alba Iulia putea depune, în nume propriu, proiecte considerate importante pentru comunitate, ce ulterior urmează să fie finanțate din bugetul local și transpuse în realitate, în funcție de votul cetățenilor.

Proiectul „Pauza de joacă” e unul dintre cele 18 proiecte eligible pentru a fi finanțate de către Primăria Alba Iulia în cadrul Bugetării participative și are în vedere amenajarea unui Centru de activități în aer liber în cadrul Școlii Gimnaziale „Vasile Goldiș” din Alba Iulia. Copiii care învață acolo vor avea astfel șansa la o educație integrată, cu accent atât pe învățarea pedagogică, cât și pe învățarea prin joacă, atât de specifică lor. Costurile totale sunt estimate la 90.000 de lei.

Poate acum mai mult decât oricând, în special din cauza pandemiei Covid-19, petrecerea timpului în aer liber, în zone sigure și la îndemână își dovedesc utilitatea inclusiv în cadrul unităților de învățământ. Tocmai de aceea, un astfel de centru de activități în aer liber va pune la dispoziție elevilor și cadrelor didactice o zonă dedicată, cu multiple funcționalități, cu elemente educative ce vor ajuta la însușirea prin joc a unor cunoștințe ori abilități (cifre și litere, forme geometrice, culori, indicarea orei, animale marine etc), creativitate, motricitate fină și grosieră, relaxare, socializare, iar o parte dintre elemente de joacă integrate în pardoseală simulează realitatea și au rol în învățare prin joacă (șoseaua, semnele de circulație, etc).

Suprafața zonei de activități e prevăzută a fi acoperită cu pardoseală elastică antitraumă de exterior, special destinată spațiilor de joacă, ce le asigură copiilor cele mai bune condiții de confort, igienă, cu accent pe siguranța la locul de joacă, dar și pe durabilitate. Mobilierul urban vine să întregească tabloul de relaxare, dar în același timp vine în întâmpinarea solicitării de a susține cursuri în aer liber, prin existența amfiteatrului ori a băncilor ce pot fi repoziționate respectând regulile actuale de distanțare socială. În zona destinată spațiului verde se are în vedere plantarea gazonului, iar dincolo de pomii deja prezenți, la fața locului vor fi plantați alți doi pomi mari.

Conform regulilor de bugetare participativă, câștigă finanțarea, proiectul care obține cele mai multe voturi din partea cetățenilor orașului Alba Iulia, până la data de 30 noiembrie. Votarea are loc online pe platforma de mai jos, unde puteți afla mai multe despre proiect și unde acesta poate fi votat:

Vot Pauza de joacă – Centru de activități în aer liber

Pentru a vota, e nevoie să urmați pașii din link-ul de mai sus, creând un cont. Votul se poate exprima doar din raza municipiului Alba Iulia, o singură dată, în perioada 1-30 noiembrie. Proiectul cu cele mai multe voturi câștigă finanțarea, așa că fiecare vot contează!

„Credem că e în puterea noastră să creăm o comunitate a cărei voce poate muta munți! Iar pentru că uneori se întâmplă ca inițiativele cetățenești să prindă formă și șansă la realizare, vă invităm să deveniți și voi o forță ce influențează soarta comunității noastre.  Anul acesta puteți ajuta Școala „Vasile Goldiș” să devină o școală actuală, adaptată nevoilor și în spiritul copiilor. La anul, prin puterea exemplului, puteți schimba la față chiar școala unde învață copiii voștri!

Vă mulțumim că alegeți să „mutați și voi munți”, alături de noi!”, a transmis colectivul de părinți și profesori ai Scolii Gimnaziale „Vasile Goldiș” din Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, sărbătorite online, joi și vineri. Expoziții și activități educative

Publicat

Biblioteca Judeteana Alba

Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba vor fi sărbătorite online în acest an, transmit reprezentanții instituției. Cei interesați vor avea ocazia să vizioneze expoziții tematice de carte și artă, recomandări de lectură, momente muzicale, pagini din istoricul bibliotecii și alte activități educative pentru copii, adolescenţi și adulți.

Înființată în anul 1943, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba făcea parte din planul gândit de marele istoric Nicolae Iorga de a transforma orașul Alba Iulia într-o citadelă a culturii din această parte de țară. De altfel, prima colecție de carte pe care s-au pus bazele nou înființatei biblioteci publice a fost donată chiar de către acesta.

De atunci și până azi, biblioteca a avut mai multe sedii și a beneficiat de completarea fondului de carte atât prin achiziție cât și prin bunăvoința unor donatori particulari.

La 26 noiembrie 1991, biblioteca publică din Alba Iulia primea numele scriitorului, poetului, dramaturgului și filozofului Lucian Blaga, marcând astfel încă un moment important din istoria ei. Și tot de la acea dată, reprezentanți ai administrației, scriitori, bibliotecari și cititori, alături de oaspeții lor din țară și străinătate, sărbătoresc în fiecare an Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Zilele Bibliotecii „Lucian Blaga” Alba vor avea loc în perioada 26-27 noiembrie 2020, în mediul online. Pe parcursul celor două zile, toți cei interesați vor avea ocazia să vizioneze expoziții tematice de carte și artă, recomandări de lectură, momente muzicale, pagini din istoricul bibliotecii și alte activități educative pentru copii, adolescenţi și adulți.

Programul manifestărilor va include și proiectul 8.12 Monumentele literaturii române, proiect în cadrul căruia va fi omagiat scriitorul Liviu Rebreanu. Întregul program al manifestărilor va fi preluat pe paginile de Facebook ale bibliotecilor din județ.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania și la munte până în 6 decembrie. Nopți geroase, apoi ușor mai cald. Prognoza meteo pe două săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie prezintă prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni în regiuni din țară. În Transilvania, vremea se încălzește ușor în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie.

În Transilvania, prima parte a perioadei de referinţă va fi caracterizată de o vreme rece în cursul nopţilor şi al dimineţilor, cu medii ale temperaturilor minime de -8…-4 grade şi ger în zonele depresionare din estul regiunii, unde se vor înregistra valori sub -10 grade.

Maximele vor oscila între 0-2 grade în zonele joase unde ceaţa va persista şi 7-9 grade în cele de relief mai înalt.

Între 29 noiembrie şi 2 decembrie se va resimţi o încălzire a vremii ce se va concretiza prin medii de temperatură de 7-12 grade ziua şi -2…2 grade noaptea (cu valori uşor mai mici în depresiunile perimontane şi intramontane). Estimările indică pentru ultimele zile din interval un regim termic în jurul celui specific la începutul lunii decembrie.

În prima parte a intervalului, regimul pluviometric va fi deficitar, în jurul datei de 30 noiembrie local vor fi ploi slabe, apoi temporar vor fi condiţii pentru precipitaţii.

La munte, temperaturile maxime se vor menține în general pozitive în toată perioada celor două săptămâni, cu o medie cuprinsă între 0 și 7 grade, valorile mai mari fiind de așteptat în intervalul 26-28 noiembrie.

Nopțile însă vor fi reci, cu o medie a minimelor termice de -5…-3 grade, ușor mai ridicată, dar tot sub pragul de îngheț, în intervalul 26 noiembrie – 1 decembrie.

Până pe 28 noiembrie, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă, dar în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie aria precipitațiilor în general slabe va cuprinde cea mai mare parte a zonei montane, iar ulterior acestea vor avea un caracter temporar și o mai mică extindere.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate