Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Medic din Alba Iulia, după vaccinare: Dacă nu se ajunge la procentul necesar imunizării în masă, tot efortul poate fi în zadar

Publicat

Carmen Crăciun, medic specialist de familie din Alba Iulia, a relatat pe contul de Facebook, experiența sa legată de vaccinarea la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia. 

Aceasta consideră că vaccinarea este o decizie a fiecăruia, dar trage un semnal de alarmă: dacă nu se va ajunge la procentul de vaccinare necesar imunizării de turmă, e posibil ca tot efortul să fie în zadar. 

”Biletul din imagine l-am avut azi lipit de blugi, și reprezintă intervalul de timp pe care a trebuit să îl petrec așteptând sub supraveghere posibilele reacții adverse post vaccinare COVID19.

În afară de niște “furnicături“ tranzitorii la locul de inoculare, nu am simțit aproape nimic. Vaccinarea antigripală o simți, vaccinarea cu noul vaccin, aproape deloc.

De la preluare până la ieșire, tot personalul a fost la superlativ! Pe unii dintre colegii prezenți îi cunoașteam, pe alți colegi am avut plăcerea să-i cunosc abia azi, când ne-am dat seama că ne auzisem în încercarea de a găși cele mai bune soluții pentru pacienți.

Nu a fost o decizie ușoară aceea de a mă vaccina! În funcție de informațiile pe care le-am primit, am decis să mă vaccinez.

Mi se pare o decizie personală, astfel încât nu cred că trebuie să ne convingem unii pe alții să ne vaccinăm sau să nu ne vaccinăm.

Esența în această campanie de vaccinare mi se pare următoarea: vaccinarea ar putea să ne asigure imunitatea”de turmă” dacă este efectuată în procentul adecvat, vaccinarea ar putea să fie eficientă dacă procentul necesar este efectuat rapid, pe modelul imunizarii din Israel; dacă nu o să fie atins procentul necesar imunizarii cât mai repede, posibil să dăm virusului timpul necesar mutațiilor care să îl facă și mai rezistent la acțiunile de prevenție.

În plus, presupunând că anticorpii ar fi prezenți la cei vaccinați timp de 6 luni, neatingerea procentului necesar imunizarii „de turmă” în acest interval, ar face toate acțiunile de până acum aproape inutile: imunologic și financiar.

Ce înseamnă o campanie nereușită? Prelungirea restricțiilor ce ne-au dat viața peste cap, o stare de imprevizibil permanență, cu efecte negative la nivel micro-, macro-, pierderi evitabile de vieți omenești. Cei care nu doresc să facă vaccinul, mi se pare justificat să refuze inocularea.

O să ne vaccinăm noi și pentru ei… În definitiv dacă noi, cei vaccinați, o să avem orice efect negativ asupra sănătății, atunci ei or să fie cei care or să găsească soluții pe viitor pentru a gestiona această problema importantă de sănătate publică, poate prin alte metode.

Eu de această dată am ales vaccinarea.

Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă vaccinarea în SJU Albă, a fost o experiență de nivel european, chiar peste!”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Triscian

    joi, 07.01.2021 at 14:19

    Sa fim seriosi, numai naivii pot crede ca pe autoritati le intereseaza imunitatea populatiei. Miza este limitarea arbitrara a drepturilor elementare ale oamenilor si instaurarea marii dictaturi globale. Deja nimeni nu se mai indoieste ca vaccinarea va fi folosita ca pretext pentru asa ceva. Se va ajunge pana la excluderea din noua societatae a celor ce refuza sa fie inoculati cu orice substante doreste industria farmaceutica. Prin acceptul vaccinarii dam un cec in alb unei megacorporatii care are ca unic scop profitul!
    Imunitatea de masa e posibil sa se fi atins deja prin infectare directa. Ma „tem” ca al treilea val, asteptat cu infrigurare de politicienii „nostri” nu va mai veni, numarul de infectari fiind in scadere, chiar si la un numar crescut de teste.
    Dumnezeu sa ne ajute sa trecem cu bine peste aceste vremuri tulburi!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

AVERTIZARE METEO: COD GALBEN ȘI PORTOCALIU în Alba. Ploi torențiale, vijelii, descărcări electrice și grindină, în acest weekend

Publicat

Județul Alba se află sub două avertizări meteo, emise, sâmbătă, 28 mai de meteorologi. Potrivit meteorologilor în următoarele zile, în județul Alba dar și mare parte a țării se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice și vijelii. 

De asemenea, o parte a județului Alba se afla sub o avertizare de Cod Portocaliu.

Cod Galben Interval de valabilitate: sâmbătă, 28 mai, ora 12.00 – luni, 30 mai, ora 10.00

Sâmbătă – fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

Duminică: 29 mai, ora 12.00 –  luni 30 mai, ora 10.00

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în regiunile sudice, sud-estice și centrale, iar duminică (29 mai) local și în cele nordice.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Cod Portocaliu  Interval de valabilitate: sâmbătă 28 mai, ora 12.00 – luni 30 mai, ora 10.00

Fenomene vizate:instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente

În Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50…90 litri pe metru pătrat.

Vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii (viteze de 75…90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Festivalul Plutăritului la Ciugud. Demonstrații gastronomice și reconstituirea „drumului sării” pe Râul Mureș

Publicat

Prima ediție a „Festivalului Plutăritului” un eveniment ce are ca scop promovarea tradițiilor și valorile etnografice din Bazinul Râului Mureș, are loc în acest weekend, fiind găzduit de comuna Ciugud. 

Sâmbătă și duminică, 28 – 29 mai, organizatorii își propun să  reînvie tradiția plutăritului, una dintre cele mai vechi îndeletniciri a oamenilor din localitățile riverane Mureșului, punctul central al manifestării fiind reconstituirea istorică a „Drumului sării între Ciugud și Alba Iulia (portul antic Partoș)”. Din program nu va lipsi nici gastronomia locală, iar participanții vor fi invitați să deguste mâncăruri din pește preparate după rețete vechi, în cadrul unui atelier de gastronomie antică.

Manifestările încep, sâmbătă dimineața, la ora 10:00, la debarcaderul din satul Drâmbar, unde va avea loc un recital susținut de Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș.


La ora 10:30 va demara reconstituirea istorică a „Drumului sării între Ciugud și Alba Iulia (portul antic Partoș)”, fiind lansată la apă o plută din lemn, care reproduce vechile plute folosite pentru transportul mărfurilor pe Mureș. Programul va cuprinde apoi simpozionul științific „Plutăritul pe râul Mureș – istorie și tradiție”, iar în paralel istoria va prinde viață cu ajutorul Legiunii a XIII-a Gemina și a Lupilor Apoulonului, care vor pregăti ateliere și reconstituiri antice în cadrul unei tabere amplasate chiar pe malul râului.

Sâmbătă după-amiază este pregătit și un spectacol de folclor cu Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal, și interpreții Roxana Reche, Nicolae Plută,  Bianca Șușman,  Maria Filimon,  Cătălin Hașa,  Dorina Narița,  Floricica Moga,  Leontina Fărcaș,  Cristina Todor. Programul va fi completat de Grupul vocal tradițional ,,Doina Mureșului” din Ciugud, câștigătorul titlului de cel mai bun grup vocal al județului Alba în anul 2019, și de Ansamblul folcloric „60 Plus”.

Duminică, Festivalul Plutăritului continuă cu demonstrații de rafting și plimbări cu caiacul pe râul Mureș, realizate de studenții și cadrele didactice de la Specializarea Educație Fizică și Sportivă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Copiii vor participa la ateliere de artă și de confecționare a unor obiecte din materiale reciclate sau pe care le-au adunat din natură. Festivalul se va încheia cu Expoziție de artă fotografică – „Tradiții etnografice în zona Râului Mureș”, care va fi găzduită în perioada următoare în sediul Primăriei Ciugud.

Programul Evenimentului:

Sâmbătă, 28 mai 2022

• 10:00​ Deschiderea oficială și arborarea Drapelului României (participă Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș)

• 10:30​ Reconstituirea istorică a „Drumului sării între Ciugud și Alba Iulia (portul antic Partoș)”
​*Ceremonialul de lansare a plutei pe râul Mureș

*Prezentarea proiectului de reconstituire a plutei tradiționale – Imre Szuhanek (Asociația Petro Aqua)

• 11:00 – 13:00​ Simpozionul științific „Plutăritul pe râul Mureș – istorie și tradiție”

*Cuvânt de deschidere – Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud

*„Portul roman de la Apullum și tradiții în navigația fluvială pe Mureș” – prof. Radu Ciobanu

*„Plutăritul – una dintre cele mai vechi îndeletniciri” – dr. Liviu Zgârciu (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)

*„Plutăritul, istorie, apă, natură. Realizări și perspective ecologice în viziunea Petro Aqua Petroșani” – Dorin Iancu (Petro Aqua Petroșani)

*„Cum protejăm, valorificăm și promovăm Râul Mureș?” – Dan Lungu (Primăria Comunei Ciugud)

• 11:00 – 17:00​ Ateliere și reconstituiri antice cu Garda Apulum (Legiunea XIII Gemina și Lupii Apoulonului)

*Ateliere de gastronomie antică cu specific pescăresc

*Ateliere de unelte antice folosite în pescuit

*Ateliere antice pentru copii și adulți: tras cu arcul, monetărie, fierărie, olărit, scriptoria

• 14:00 – 15:00​ Demonstrații gastronomice

Ciorbă de pește la ceaun, gătită după o rețetă antică – prezentare și degustare

• 16:00​ Spectacol folcloric „Tradiții populare din zona Bazinului Râului Mureș”

​Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal: ​Roxana Reche / Nicolae Plută / Bianca Șușman / Maria Filimon / Cătălin Hașa / Dorina Narița / Floricica Moga / Leontina Fărcaș / Cristina Todor

Grupul vocal tradițional ,,Doina Mureșului” din Ciugud

Duminică, 29 mai 2022

• 11:00​ Demonstrații de rafting și plimbări cu caiacul pe râul Mureș

Specializarea Educație Fizică și Sportivă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia

• 12:00​ Ateliere pentru copii

*Atelier hand-made pentru realizarea de obiecte din materiale naturale, găsite în natură

*Atelier de artă

*Eco-atelierul: „Cum protejăm râul Mureș?”

• 14:00​ Expoziție de artă fotografică – „Tradiții etnografice în zona Râului Mureș” (sediul Primăriei Ciugud).

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ce sesizări mai primește Garda de Mediu: ”Vecina fumează ilegale și îmi intră mirosul în casă”

Publicat

Doar o parte dintre sutele de sesizări care ajung zilnic la Garda de Mediu vizează poluarea aerului, apei sau solului. O altă parte sunt doar reclamații între vecini și încercări de răzbunare, unele destul de amuzante.

Sute de petiții primite prin poștă sau e-mail sunt înregistrate zilnic de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu (GNM) sau la comisariatele județene, însă o parte dintre ele sunt doar reclamații între vecini și încercări de răzbunare, unele destul de amuzante.

„A sunat cineva să reclame că vecina fumează țigări ilegale, la fereastră și îi intră mirosul în casă, că vecinul aruncă urină pe gardul lui sau că un vecin are în casă o mizerie de nedescris și că locuitorii de pe toată scara sunt deranjați de acest lucru.

Am avut chiar și situații în care ni s-a spus că vecinul are mai multe oi și că lâna acestora miroase insuportabil, chiar și peste gard.

În fapt, reclamațiile legate de deținerea de animale la bloc, de lătratul câinilor, de cântecul cocoșilor sau mirosul din casele cu multe pisici sunt la ordinea zilei. Cineva a sunat o dată să ne spună că administratorul blocului face ilegalități, altcineva că vecinul face petrecere și îl poluează fonic”, a spus Marioara Artemis Gătej, comisarul general al GNM.

Reprezentanții instituției spun că o astfel de reclamație, despre problemele create de găinile și cocoșii unui vecin, a fost trimisă recent și conținea toate datele necesare înregistrării conform legii, dar și multe alte detalii legate de caz, printre care și înjurăturile pe care cel reclamat i le-ar fi adresat petentului.

Comisarii susțin că acest tip de sesizări nu sunt de competența Gărzii Naționale de Mediu, iar funcționarii redirecționează cererile către organele competente sau îi îndrumă pe petenți, funcție de caz, către poliția locală sau primărie, atunci când sesizările sunt telefonice și nu pot fi înregistrate în sistem.

„Singurele sesizări înregistrate și transmise spre soluționare sunt cele care respectă OG nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, aprobată prin Legea nr. 233/2002 și care vin prin poștă sau e-mail și conțin detalii complete despre locație, speță și datele de identificare ale reclamantului. Petițiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare nu se iau în considerare și se clasează.

Pentru ca reclamațiile, care respectă reglementările legale, să ajungă cât mai rapid în teritoriu am publicat pe site-ul gnm.ro toate datele de contact ale Comisariatelor județene, Comisariatului General și Comisariatului Municipiului București.

Mai mult decât atât, pe același site oamenii au posibilitatea să folosească și formularul pentru sesizări, căruia îi pot atașa și fotografii din teren”, a explicat comisarul general.

Conform actelor normative, GNM are atribuții în aplicarea politicii Guvernului în materia prevenirii, constatării și sancționării prevederilor legale privind protecția mediului, inclusiv a nerespectării reglementărilor prevăzute în legile specifice domeniului controlului poluării industriale și managementului deșeurilor.

sursă: Mediafax

Foto: Garda Națională de Mediu Facebook

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO VIRAL: Salt cu parașuta, în interiorul Catedralei Mântuirii Neamului. BOR a început o anchetă internă

Publicat

Un video postat în urmă cu câteva zile pe YouTube cu un bărbat care sare cu parașuta în interiorul Catedralei Naționale, a devenit viral pe internet, în ultimele ore. După ce video-ul a apărut pe internet, reprezentații Bisericii Ortodoxe au început o anchetă pentru a vedea cum a intrat bărbatul în incinta Catedralei. Din primele informații, video-ul ar fi fost realizat în cursul anului trecut, dar doar în ultimele zile a fost remarcat pe internet. 

Potrivit Agerpres, serviciile de pază şi supraveghere de la şantierul Catedralei Naţionale din Capitală efectuează verificări după ce pe internet au apărut imagini cu o persoană care a sărit cu paraşuta în interiorul clădirii, concluzia fiind că aceasta a pătruns fraudulos în lăcaşul de cult.

Potrivit Departamentului de Coordonare a lucrărilor de şantier de la Catedrala Naţională, „în urma verificărilor efectuate până în acest moment pe şantierul Catedralei Naţionale, s-a constatat că persoana care a efectuat un salt cu paraşuta în interiorul acesteia a pătruns acolo în mod total fraudulos, intrând într-un sector foarte greu accesibil din punct de vedere logistic şi administrativ, după încheierea programului de lucru din ziua respectivă”.

Conform estimărilor rezultate din analiza imaginilor publicate, în care se pot observa detalii legate de evoluţia şantierului interior, întâmplarea a avut loc anul trecut, în perioada verii.

Echipele coordonatoare ale şantierului Catedralei Naţionale au sesizat serviciile de pază şi supraveghere, care efectuează verificări ale bazelor de date existente privind intervalul de timp identificat, atât pentru spaţiul interior, cât şi exterior al Catedralei.

„Menţionăm că incidentul reprezintă o faptă frauduloasă, comisă în mod abuziv şi fără nicio implicare din partea celor care lucrează în acest şantier. Având în vedere gradul ridicat de risc al incidentului, echipa coordonatoare de la Catedrala Naţională va solicita sprijinul autorităţilor competente care sunt în măsură să efectueze o anchetă adecvată în vederea depistării persoanei respective”, precizează sursa citată.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax