Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Medicii detașați în lupta cu epidemia primesc diurnă de aproape 20 de ori mai mică cele ale magistraților detașați

Publicat

Pe durata stării de urgență declanșată de epidemia de coronavirus, personalul medical detașat la alte alte spitale primește o diurnă de 20 de lei pe zi. În același timp, un magistrat detașat la CSM, ministerul Justiției sau la Inspecția Judiciară și care lucrează „de acasă” primește chiar și 400 de lei pe zi, scriu jurnaliștii de la Europa Liberă.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat a emis pe 30 martie un ordin privind stabilirea modului de detaşare/delegare a personalului medical pe perioada stării de urgenţă. Potrivit documentului, personalul medical nu poate refuza detașarea/delegarea dispusă, iar dacă acesta se face în alte localitați decât cele de domiciliu, unitățile sanitare unde este detașat/delegat au obligația de a-i asigura cazarea și hrana.

În anexa HG 714 din 2018 privind drepturile personalului pe perioada delegării și detașării în altă localitate se arată că „persoana delegată într-o localitate situată la o distanţă cuprinsă între 5 şi 50 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă beneficiază de o indemnizaţie de delegare, în cuantum de 20 lei/zi, indiferent de funcţia pe care o îndeplineşte şi de autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea”.

Astfel, dacă o persoană este delegată la o distanță mai mare de 50 de kilometri de casă, ea primește 20 de lei diurnă pe zi și o alocație de cazare de 230 de lei pe zi.

Pe de altă parte, magistrații detașați sau delegați obțin o diurnă de 2% din indemnizația de încadrare brută lunară, ceea ce înseamnă aproximativ 400 de lei pe zi. Pe lângă acestă sumă, ei primesc în plus de la ministerul Justiției echivalentul a 600 de euro pentru chiria lunară, dacă nu au o locuință în localitatea în care își desfășoară activitatea.

Potrivit unei ordonanțe de urgență din 2006, „judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora și magistrații-asistenți, care sunt detașați sau delegați în altă localitate decat cea de domiciliu, beneficiază, pe toata durata delegării sau detașării, de a) diurnă in cuantum de 2% din indemnizația de încadrare brută lunară”.

sursa: romania.europalibera.org

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax