Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Membrii unei grupări de traficanţi de etnobotanice din Alba și alte patru judeţe, CONDAMNAȚI la închisoare de o instanță din Deva


Publicat

”Operatiunea Transilvania”. foto: mesagerul hd

”Operatiunea Transilvania”. foto: mesagerul hd

”Operațiunea Transilvania”: Un număr de 21 de traficanţi de etnobotanice din cinci judeţe şi Bucureşti, membri ai unei grupări infracţionale care a acţionat în perioada 2011 – 2012, au fost condamnaţi la închisoare. Zece dintre inculpaţi sunt din Hunedoara, patru din Alba, câte doi din Timiş, Cluj şi Dâmboviţa, iar unul din Capitală. Cinci inculpaţi, printre care şi liderul grupării – Mircea Ispas din Alba Iulia, au primit pedepse cu executare.

Gruparea formată din 21 de persoane a fost trimisă în judecată în 2013 de procurori DIICOT.
În 9 noiembrie, Judecătoria Deva a pronunţat prima sentinţă. 16 inculpaţi au primit pedepse cu suspendare sub supraveghere, iar cinci au fost condamnaţi la închisoare cu executare.

„Operaţiunea Transilvania“, derulată de BCCO Alba Iulia, aflată atunci sub comanda comisarului Traian Berbeceanu, a vizat gruparea infracţională ce se ocupa cu importul şi comercializarea ilegală a unor produse etnobotanice. Inculpaţii au fost judecaţi pentru constituirea unui grup infracţional nestructurat şi pentru operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

mircea marian ispasMembrii grupării cumpărau substanţele de pe internet, iar ulterior le comercializau către diferiţi clienţi, în majoritate tineri. Substanţele etnobotanice erau aduse din Spania prin intermediul unei firme de curierat, iar, ulterior, comercializate în ţară, la preţuri între 15 lei şi 50 de lei gramul. Un kilogram de substanţe psihoactive era cumpărat din Spania cu sume între 3.000 şi 4.000 de euro.
La percheziţiile efectuate au fost descoperite 1.000 de pliculeţe de etnobotanice, dar şi alte 3 kilograme din acest tip de drog, 2.000 de euro, 80.000 de lei, aparate de porţionat şi un pistol cu aer comprimat. Liderul grupării, Mircea Ispas, mai avea, în două conturi diferite, rulaje de peste 800.000 lei.
Substanţele erau porţionate şi vândute sub diferite denumiri, precum „NINJA“, „PURE BY MAGIC“, „NINJA ULTRA STRONG“, „SPECIAL EDITION“, „DNB ELECTRIC HERBAL INCESE“, „BONZAI PLANT“, sau „GROWTH REGULATOR WINTER BOOST“.
Pedepsele decise la instanţa de fond:
CHIRILĂ ANTONIU (Brad) – 10 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere
JUDE DANIEL (Orăştie) – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere
NOJOGAN IOAN – NARCIS (Deva) – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere
LOGOJAN ANDREI – SERGIU (Hunedoara) – 2 ani şi 8 luni închisoare cu executare
GRASU GABRIEL – ALIN, zis „Radio” (Deva) – 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare
TRANDAFIR BOGDAN – ALEXANDRU (Brad) – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere
CRĂCIUN COSMIN – IOAN (Brad) – 10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere
ŞTIUCĂ MARIAN (Orăştie) – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere
TODONI TONI – ROBERT (Orăştie) – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere
VAGU MIRCEA (Hunedoara) – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere
GHEORGHE VIOREL – MARIAN (Alba Iulia) – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe 2 ani
HÂRBEA IOAN – EMANUEL(Alba Iulia) – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe 2 ani
DAN PETRU LUCIAN (Alba Iulia) – 1 an şi 7 luni închisoare cu executare
BOBOC DANIEL (Timiş) – 1 an şi 10 luni închisoare cu executare
AMĂLINEI ALIN – CĂTĂLIN (Buziaş – Timiş) – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere
ISPAS MIRCEA – MARIAN (Alba Iulia) 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare şi 3.000 lei amendă penală
MARINESCU RĂZVAN – ALEXANDRU (Târgovişte) – 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere
MARINESCU COSMIN – DORIN (Târgovişte) – 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere
GABOR ORLANDO – GHEORGHE (Cluj-Napoca) – 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere
MOCAN DANIEL – IOAN (Cluj-Napoca) – 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere
ZAMFIRATU IONUŢ (Bucureşti) –10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere
Gruparea a traficat peste 40 de kilograme de etnobotanice, doar în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012. Din fiecare kilogram de etnobotanice, traficanţii porţionau circa 4.000 de doze, pe care le vindeau la preţuri cuprinse în 15 şi 35 lei doza.

„Marfa“ ajungea la consumatori cu vârste cuprinse între 17 şi 35 de ani, din Deva, Hunedoara, Orăştie, Brad, Alba Iulia, Timişoara, Sibiu, Bacău, Cluj-Napoca şi Bucureşti. S-a constatat, de asemenea, că unele pliculeţe conţineau, în amestec, şi dimetocaină – substanţă considerată a fi drog de risc.

Imagini de la perchezițiiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. oancea

    miercuri, 11.11.2015 at 15:59

    e sau nu e definitiva sentinta? daca da cand si unde vor fi dusi la inchisoare? daca nu, cand e apelul si ce se poate intampla?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

În ce condiții se pot face petreceri private după 1 iunie. Câte persoane pot participa

Publicat

După data de 1 iunie nu se modifică restricţiile privind adunările private, astfel că la petrecerile care au loc în aer liber pot participa cel mult 16 persoane, iar dacă sunt organizate într-un apartament, pot fi prezente maximum 8 persoane, a declarat vineri ministrul de Interne Marcel Vela.

”Așa cum știți, a fost aceeași condiție și înainte de 1 iunie. Și acum este. La persoanele private, în aer liber, erau 16 persoane, ca număr maxim și în spații închise, în apartamente, maximum 8. Acum a rămas aceeași regulă pentru că nu s-a intervenit nici pe zona de evenimente private și nici pe numărul de participanți”, a declarat Vela, aflat într-o vizită la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I.

Ministrul de Interne a precizat că după data de 15 iunie autorităţile vor discuta cu specialiştii şi vor decide în ce va consta următorul val de relaxări.

De luni, 1 iunie, vor fi deschise terasele şi plajele, iar pentru ieşirea din localităţi nu va mai fi nevoie de declaraţia pe proprie răspundere.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Studiu: Imunitatea se poate dobândi și după forme uşoare de COVID-19

Publicat

Majoritatea pacienţilor afectaţi de o formă minoră de COVID-19 dezvoltă anticorpi, care i-ar putea apoi imuniza pentru mai multe săptămâni împotriva acestei boli, potrivit unui studiu realizat de Institutul Pasteur şi Spitalul Universitar din Strasbourg.

”Ştiam că persoanele care suferă forme severe ale bolii dezvoltă anticorpi în primele 15 zile de la debutul simptomelor. Ştim acum că acest lucru este adevărat şi pentru cei care fac forme minore, chiar dacă nivelurile de anticorpi sunt probabil mai slabe”, a explicat într-un comunicat unul dintre autorii studiului, Arnaud Fontanet, responsabil în cadrul departamentului de Sănătate globală al Institutului Pasteur.

Rezultatele studiului sunt încurajatoare în măsura în care până în prezent nu se cunosc suficiente informaţii în ceea ce priveşte mecanismele imunitare împotriva noului coronavirus în special la persoanele afectate de forme uşoare ale bolii.

”Studiul nostru demonstrează că nivelurile de anticorpi sunt, în cele mai multe dintre cazuri, compatibile cu o protecţie împotriva unei noi infectări cu SRAS-CoV-2, cel puţin până la 40 de zile după debutul simptomelor”, a adăugat Olivier Schwartz, conducătorul departamentului Virusuri şi imunitate din cadrul Institutului Pasteur.

Potrivit acestuia, ”obiectivul este în momentul de faţă evaluarea pe termen lung a persistenţei răspunsului anticorpilor şi a capacităţii acestuia de neutralizare” a virusului.

Studiul, ale cărui rezultate au fost date publicităţii de Institutul Pasteur, a fost realizat pe 160 de pacienţi membri ai personalului medical din două unităţi ale unor spitale universitare din Strasbourg. Toţi participanţii au prezentat forme minore de COVID-19.

Testele serologice (care vizează detectarea ulterioară a semnelor unei infecţii din trecut) au arătat că marea majoritate a acestor persoane (153 sau 159 din 160 în funcţie de tipul testului) a dezvoltat anticorpi în primele 15 zile care au urmat infectării.

Un alt test a fost utilizat pentru a determina dacă aceşti anticorpi au totuşi capacitatea de a neutraliza virusul.

Rezultatul: 28 de zile de la debutul simptomelor, 98% dintre pacienţi dezvoltaseră astfel de ”anticorpi neutralizanţi”.

”Aceste rezultate sunt în acelaşi timp o veste bună pentru viitoarele strategii în domeniul vaccinurilor”, a subliniat Samira Fafi-Kremer, şefa serviciului de virologie al Spitalului Universitar din Strasbourg şi autoare principală a studiului.

Sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cel mai în vârstă bărbat de pe planetă este un român. Care este secretul longevității lui Dumitru Comănescu

Publicat

Dumitru Comănescu a devenit cel mai în vârstă bărbat de pe planetă, recunoscut de Cartea Recordurilor, după ce britanicul Bob Weighton a decedat joi, 28 mai, la vârsta de 112 ani. 

Românul are 111 ani și 7 luni și s-a născut pe  8 noiembrie 1908, în Provița de Jos, județul Prahova.

Acesta a fost de profesie inginer agronom iar acum trăiește în București.

Potrivit acestuia, secretul longevității este pentru el dragostea familiei, a soției, fiilor și nepoților.

” Dragii mei, am primit cu emoție vestea cea mare, dar, în primul rând aș vrea să transmit condoleanțe familiei fostului lider mondial, Robert Weighton. Mă simt onorat și binecuvântat să fiu acum, oficial, cel mai vârstnic bărbat din lume și să reprezint România la cel mai inalt nivel! Este incredibil!”, a declarat Dumitru Comănescu Centrului pentru Seniori al Municipiului București, citat de Digi24.ro.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, care m-au ajutat și susținut de-a lungul anilor, familiei, prietenilor și apropiaților. Dar mai ales, pentru tot, eu îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că El a ales să fiu astăzi aici, pe primul loc în clasamentul celor mai în vârstă bărbați din lume. Vă multumesc pentru urări și gândurile frumoase, vă doresc multă sănătate și sper ca dumneavoastră să mă depășiți!”, a adăugat bărbatul.

sursă: Digi24.ro.

sursă foto: Centrul pentru Seniori al Municipiului București.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Accident rutier între Săliștea și Tărtăria: Motociclist în vârstă de 19 ani, rănit după impactul cu un autoturism

Publicat

Un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă a avut loc, vineri seara, pe DJ 705E, între localitățile Săliștea și Tărtăria

UPDATE: ”La data de 29 mai 2020, in jurul orei 19.30, pe DJ 705E, un tână de 19 ani, din localitatea Săliștea, în timp ce conducea o motocicletă, nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoare in mers față de un autoturism, intrând în coliziune cu acesta. În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale. Atât motociclistul, cât și conducătorul auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Cercetarile sunt continuate”, a precizat Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

Știrea inițială: Potrivit IPJ Alba, în urma impactului motociclistul a suferit leziuni, dar este conștient.

La fața locului se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier.

Foto: arhiva

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate