Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Membrii unei grupări de traficanţi de etnobotanice din Alba și alte patru judeţe, CONDAMNAȚI la închisoare de o instanță din Deva


Publicat

”Operatiunea Transilvania”. foto: mesagerul hd

”Operatiunea Transilvania”. foto: mesagerul hd

”Operațiunea Transilvania”: Un număr de 21 de traficanţi de etnobotanice din cinci judeţe şi Bucureşti, membri ai unei grupări infracţionale care a acţionat în perioada 2011 – 2012, au fost condamnaţi la închisoare. Zece dintre inculpaţi sunt din Hunedoara, patru din Alba, câte doi din Timiş, Cluj şi Dâmboviţa, iar unul din Capitală. Cinci inculpaţi, printre care şi liderul grupării – Mircea Ispas din Alba Iulia, au primit pedepse cu executare.

Gruparea formată din 21 de persoane a fost trimisă în judecată în 2013 de procurori DIICOT.
În 9 noiembrie, Judecătoria Deva a pronunţat prima sentinţă. 16 inculpaţi au primit pedepse cu suspendare sub supraveghere, iar cinci au fost condamnaţi la închisoare cu executare.

„Operaţiunea Transilvania“, derulată de BCCO Alba Iulia, aflată atunci sub comanda comisarului Traian Berbeceanu, a vizat gruparea infracţională ce se ocupa cu importul şi comercializarea ilegală a unor produse etnobotanice. Inculpaţii au fost judecaţi pentru constituirea unui grup infracţional nestructurat şi pentru operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

mircea marian ispasMembrii grupării cumpărau substanţele de pe internet, iar ulterior le comercializau către diferiţi clienţi, în majoritate tineri. Substanţele etnobotanice erau aduse din Spania prin intermediul unei firme de curierat, iar, ulterior, comercializate în ţară, la preţuri între 15 lei şi 50 de lei gramul. Un kilogram de substanţe psihoactive era cumpărat din Spania cu sume între 3.000 şi 4.000 de euro.
La percheziţiile efectuate au fost descoperite 1.000 de pliculeţe de etnobotanice, dar şi alte 3 kilograme din acest tip de drog, 2.000 de euro, 80.000 de lei, aparate de porţionat şi un pistol cu aer comprimat. Liderul grupării, Mircea Ispas, mai avea, în două conturi diferite, rulaje de peste 800.000 lei.
Substanţele erau porţionate şi vândute sub diferite denumiri, precum „NINJA“, „PURE BY MAGIC“, „NINJA ULTRA STRONG“, „SPECIAL EDITION“, „DNB ELECTRIC HERBAL INCESE“, „BONZAI PLANT“, sau „GROWTH REGULATOR WINTER BOOST“.
Pedepsele decise la instanţa de fond:
CHIRILĂ ANTONIU (Brad) – 10 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere
JUDE DANIEL (Orăştie) – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere
NOJOGAN IOAN – NARCIS (Deva) – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere
LOGOJAN ANDREI – SERGIU (Hunedoara) – 2 ani şi 8 luni închisoare cu executare
GRASU GABRIEL – ALIN, zis „Radio” (Deva) – 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare
TRANDAFIR BOGDAN – ALEXANDRU (Brad) – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere
CRĂCIUN COSMIN – IOAN (Brad) – 10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere
ŞTIUCĂ MARIAN (Orăştie) – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere
TODONI TONI – ROBERT (Orăştie) – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere
VAGU MIRCEA (Hunedoara) – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere
GHEORGHE VIOREL – MARIAN (Alba Iulia) – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe 2 ani
HÂRBEA IOAN – EMANUEL(Alba Iulia) – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe 2 ani
DAN PETRU LUCIAN (Alba Iulia) – 1 an şi 7 luni închisoare cu executare
BOBOC DANIEL (Timiş) – 1 an şi 10 luni închisoare cu executare
AMĂLINEI ALIN – CĂTĂLIN (Buziaş – Timiş) – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere
ISPAS MIRCEA – MARIAN (Alba Iulia) 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare şi 3.000 lei amendă penală
MARINESCU RĂZVAN – ALEXANDRU (Târgovişte) – 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere
MARINESCU COSMIN – DORIN (Târgovişte) – 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere
GABOR ORLANDO – GHEORGHE (Cluj-Napoca) – 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere
MOCAN DANIEL – IOAN (Cluj-Napoca) – 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere
ZAMFIRATU IONUŢ (Bucureşti) –10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere
Gruparea a traficat peste 40 de kilograme de etnobotanice, doar în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012. Din fiecare kilogram de etnobotanice, traficanţii porţionau circa 4.000 de doze, pe care le vindeau la preţuri cuprinse în 15 şi 35 lei doza.

„Marfa“ ajungea la consumatori cu vârste cuprinse între 17 şi 35 de ani, din Deva, Hunedoara, Orăştie, Brad, Alba Iulia, Timişoara, Sibiu, Bacău, Cluj-Napoca şi Bucureşti. S-a constatat, de asemenea, că unele pliculeţe conţineau, în amestec, şi dimetocaină – substanţă considerată a fi drog de risc.

Imagini de la perchezițiiDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. oancea

    miercuri, 11.11.2015 at 15:59

    e sau nu e definitiva sentinta? daca da cand si unde vor fi dusi la inchisoare? daca nu, cand e apelul si ce se poate intampla?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Zile libere plătite pentru cei care se vaccinează: Proiectul de lege a trecut în comisia pentru Muncă de la Senat

Publicat

Proiectul care prevede acordarea unei zile libere pentru vaccinare a fost adoptat miercuri în Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială.

Proiectul „O zi liberă pentru vaccinare”, care a fost inițiat de deputații Oana Țoiu și Radu Molnar, a fost votat adoptat în unanimitate în Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială.

Propunerea a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, Comisia de Sănătate și Comisia de Buget.

Urmează votul în Senat și dezbaterea din Camera Deputaților.

Proiectul prevede acordarea unei zile libere plătite, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării și a rapelului, atât în cazul angajaților din sistemul public, cât și cel privat;

În cazul elevilor și al studenților, se acordă o zi în care sunt scutiți de frecvență.

„De aceste drepturi beneficiază și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului/persoanei cu dizabilități în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 18 ani sau a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

Ziua liberă pentru vaccinare nu se acordă în situația angajaților care sunt vaccinați la locul de muncă prin grija angajatorului”, a anunțat deputatul USR PLUS Oana Țoiu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Percheziții în Alba, București și alte 14 județe la traficanții de țigări. Suspecții vindeau tutun pe rețelele de socializare

Publicat

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Prahova au efectuat 32 de percheziții, în Alba, în alte 14 județe (Prahova, Ilfov, Dâmbovița, Argeș, Ialomița, Arad, Neamț, Maramureș, Sibiu, Gorj, Teleorman, Giurgiu, Cluj și Bihor) și în București, la locuinţele unor persoane bănuite că ar fi comercializat sau deținut în mod ilicit tutun de fumat.

9  mandate de aducere au fost puse în executare.

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna februarie 2021, până în prezent, mai multe persoane, domiciliate în județele Prahova, Ilfov și București, ar fi desfăşurat activităţi de  prelucrare și comercializare în mod ilicit a tutunului de fumat, prin intermediul anunțurilor postate pe rețelele de socializare.

Persoanele bănuite, în perioada menționată, ar fi efectuat, zilnic, diverse tranzacţii de preluare sau comercializare a tutunului de fumat.

Acţiunea s-a desfăşurat cu participarea a peste 100 de poliţişti din cadrul inspectoratelor județene de poliție Prahova, Ilfov, Argeș, Ialomița, Alba, Arad, Neamț, Maramureș, Sibiu, Gorj, Teleorman, Giurgiu, Cluj și Bihor.

La activitate, au participat și polițiști ai serviciilor pentru acțiuni speciale din Prahova și Ialomița.

În urma perchezițiilor au fost identificate și ridicate mijloace materiale de probă, respectiv: înscrisuri, echipamente electronice și telefoane mobile, precum și 18,2 kg. de tutun mărunțit.

Prejudiciul estimat produs bugetului general consolidat prin faptele ce fac obiectul cauzei penale este de 110.000 de lei.

Cercetările continuă, în vederea stabilirii întregii activități infracționale, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Alba Iulia în perioada Stării de Urgență. Expoziție a fotografului Cosmin Szekely la Muzeul Național al Unirii

Publicat

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia – Strada Muzeului, va găzdui vineri, 14 mai 2021, de ora 17:00, vernisajul expoziției „Alba Iulia în perioada Stării de Urgență”.

Expoziția cuprinde o serie de imagini realizate de fotograful Cosmin Szekely în Alba Iulia, care surprind aspecte ale orașului nostru în perioada Stării de Urgență martie – mai 2020, de la a cărei sfârșit se împlinește un an.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VI-a: ASTĂZI, proba de Matematică și Științe ale Naturii. Modele de subiecte

Publicat

Elevii de clasa a VI-a susțin joi a doua probă și ultima de Evaluare Națională 2021. Este vorba despre testarea la Matematică și Științe ale Naturii.

Proba este susținută cu prezența fizică a elevilor la acestea și respectarea normelor de prevenire COVID. Subiectele sunt concepute după modelele testelor PISA.

Testarea de 60 de minute vizează evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (V-VI). Are rolul de a le da copiilor și părinților o primă idee asupra liceelor sau școlilor profesionale pentru care s-ar putea pregăti, dar verifică și nivelul pierderilor generate de peste un an de pandemie.

Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează/nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei. Rezultatele vor fi valorificate strict la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor și a părinților/reprezentanților legali asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.

Modele de subiecte:

Model subiect/Test 1 Matematică şi Ştiinţe ale naturii_EN VI 2021

Model subiect/Test 2 Matematică şi Ştiinţe ale naturii_EN VI 2021

Miercuri, pentru elevii de clasa a VI-a a fost proba de Limbă și comunicare.

Vezi Evaluare Națională la clasa a VI-a 2021. SUBIECTELE de la testarea de Limbă și comunicare din acest an, publicate de Ministerul Educației

Pentru elevii de clasa a IV-a, probele de Evaluare Națională vor fi în perioada 18-20 mai, iar pentru cei din clasele a II-a, în 25-28 mai.

AICI, toate modelele de subiecte.

Toate probele se susțin cu prezență fizică, indiferent de scenariile în care se află unitățile de învățământ. Sălile în care se susţin aceste evaluări sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influența pe elevi.

Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate. Durata alocată rezolvării acestora este de 30 de minute pentru fiecare test administrat la EN II, respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV și EN VI. Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate