Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Metoda coletul: Atenție la mesajele care spun că aveți un colet blocat. Înșelăciune prin SMS, în numele Poștei Române

Publicat

Metoda coletul: Atenție la mesajele care spun că aveți un colet blocat. Hackerii se folosesc de numele Poștei Române și incearcă să ajungă la cardurile victimelor. 

Metoda coletul este una simplă, însă foarte multe persoane cad victime, hoților cibernetici. 

Modul cel mai întâlnit și cel mai des folosit de hackeri este un mesaj pe telefon, un SMS. Mai exact victimele primesc pe telefon un mesaj în care li se spune că au un colet blocat.

Din acest motiv trebuie să intre pe un site specificat în mesaj și să introducă datele personale, și datele de pe cardul bancar.

De cele mai multe ori, mesajul conține greșeli gramaticale fiind ușor de identificat.

Care este metoda folosită de infractorii cibernetici

Una dintre metodele folosite de hakeri este următoarea: de pe un număr de telefon de România trimit un SMS prin care destinatarului i se aduce la cunoștință faptul că trebuie să primească un colet, dar adresa este incorectă.

Apoi, este indicat un link care are în componență cuvintele ”posta”/”post” și/sau ”romana”. După accesarea link-ului respectiv se solicită date personale (adresă poștală, adresă de e-mail, număr de telefon) și se generează o interfață de plată asemănătoare oricărui alt portal, specific plaților pe internet. Prin intermediul acesteia este solicitată o sumă simbolică.

După completarea datelor cerute de interfață (număr card, data expirării, titular card, codul de siguranță), destinatarul primește un cod bancar. Sub această interfață se ascund, de fapt, hackerii, care introduc datele cardului în aplicația specifică, sustrăgând, astfel, banii.

Din acest moment, hoții cibernetici vor putea să facă plăți online la terminale POS sau să scoată bani de la ATM-uri, fără a avea nevoie de PIN-ul destinatarului.

Sunt folosite, chiar, expresii de siguranță proprii băncilor, precum: ”nu comunica nimănui…”. În momentul în care este introdus codul transmis de bancă, banii de pe card dispar.

Ce trebuie să faci pentru a nu deveni victimă a hackerilor

Ce trebuie făcut dacă primiți un mesaj suspect:

  • Nu deschideți acel mesaj și îl marcați ca spam;
  • Nu accesați link-ul.

Compania Națională Poșta Română comunică cu publicul prin intermediul adreselor oficiale de e-mail:

  • suportclienti@posta-romana.ro
  • noreply@posta-romana.ro

Compania nu solicită clienţilor să furnizeze date cu caracter personal, informaţii bancare confidenţiale referitoare la conturile personale, numere de card sau coduri PIN şi nici realizarea de plăţi online ale unor taxe vamale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax