Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mica Unire de la 24 ianuarie 1859, evocată la Sebeș. Programul evenimentelor organizate de Primărie și Centrul Cultural

Publicat

Municipiul Sebeș sărbătorește luni, 24 ianuarie Mica Unire, momentul istoric al Unirii Principatelor Române. Evenimentul are loc în mediul online, având în vedere condițiile generate de pandemie.

O expoziție de carte, câteva minute de istorie, un exponat al lunii ianuarie inedit, un scurt concert patriotic susținut de cursanții Școlii de muzică „Do Re Mi” și ai Grupului folcloric „Felician Fărcașiu” aparținând Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș sunt reperele care se regăsesc în programul simbolic prin care ne dorim să aducem, în mediul online, atmosfera de sărbătoare.

Lecția de istorie a acestei zile îl are în prim-plan pe Alexandru Ioan Cuza (1820-1873), primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești și al statului național România.

Ales domnitor al celor două Principate, în 1859, Cuza a depus toate eforturile diplomatice şi politice pentru recunoașterea de către Marile Puteri garante şi de Imperiul Otoman a unirii Moldovei și Țării Românești.

A fost autorul desăvârșirii unirii Principatelor Române, prin înfăptuirea unității constituționale și administrative, lucru pe care l-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova și Țara Românească au format statul român unitar modern, adoptând oficial numele de România, cu capitala la București, cu o singură adunare legislativă și cu un singur guvern.

Promotor al modernizării statului român, împreună cu prietenul său, Mihail Kogălniceanu, a iniţiat numeroase reforme, dintre care trebuie amintite: secularizarea averilor mânăstireşti, reforma fiscală şi reforma agrară.

După înlăturarea lui de la domnie, în 11 februarie 1866, şi-a trăit restul vieţii în exil, la Paris, Viena şi în Germania, murind la Heidelberg, la 3 mai 1873.

Program online

Pagina de Facebook a Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș

Ora 10.00: expoziție de carte dedicată Unirii Principatelor Române

Pagina de Internet a Centrului Cultural „Lucian Blaga” și a Muzeului Municipal „Ioan Raica” (www.cclbsebes.ro), paginile de Facebook ale Centrului Cultural „Lucian Blaga” și Muzeului Municipal „Ioan Raica”

Ora 11.00: exponatul lunii ianuarie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș

Ora 12.00: prezentarea „Elita intelectuală şi politică a Principatelor Române și unirea de la 1859”

Pagina de Facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

Ora 17.00: „Hora bucuriei” alături de Școala de muzică „Do Re Mi” și Ansamblul folcloric „Felician Fărcașiu”, instructori prof. Alexandra și Adrian Pamfilie

Organizatori:

Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Praful in ochi

    luni, 24.01.2022 at 16:29

    Primari si consilierii ar face bine sa se ocupe de problemele concrete, actuale ale orasului, scapate de sub control. Sunt prea multe si ei chiar nu le stiu sau nu au voie sa le vada. Nu vad ce mizerie ramine dupa colectarea gunoiului pe tomberoane, nu vad cine strica soselele si casele oamenilor datorita tonajului si vitezei cu căre circula camioanele prin tot orasul, nu vad gropile de golf de pe strazi cum ar fi str. Aurel Vlaicu, nu vad ce a mai ramas din strandul din Arini, nu vad plombele asfaltice facute aiurea iarna, nu vad investitiile aiurea promovate fara sens, nu vad sensurile restrictive de circulatie care blocheaza centrul vechi al orasului, nu vad mutatiile fictive ale celor care candideaza pt functiile de administratori locali, adica vad doar ce vor indicatiile de la partid, dar se ocupa doar de praf in ochi, cu ocazia unor evenimente nascute in trecut de adevaratii romani.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax