Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Microbuze electrice pentru transportul elevilor, la Alba Iulia și în 25 de comune din Alba. Investiție prin PNRR. LISTA

Publicat

Elevi din Alba Iulia și din 25 de comune din județul Alba vor beneficia de transport cu microbuze electrice. Consiliul Județean Alba depune o cerere de finanțare prin PNRR pentru achiziționarea a 26 de microbuze ”verzi”.

Valoarea eligibilă nerambursabilă a proiectului este de 30.172.560 lei fără TVA și va fi asigurată din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR). TVA de 5.732.786,4 lei reprezintă cheltuieli asigurate din bugetul de stat.

Din bugetul județului vor fi suportate cheltuielile cu activități de informare și publicitate (7021 lei cu TVA) și cheltuielile neeligibile ce pot apărea pe durata implementării proiectului.

Termenul de depunere a cererii de finanţare în cadrul apelului ”Microbuze electrice pentru elevi” este 30 iunie 2023.

În ședința Consiliului Județean din 26 iunie se propune aprobarea depunerii proiectului ”Microbuze electrice pentru elevii din județul Alba” în cadrul apelului de proiecte Microbuze electrice pentru elevi, din cadrul PNRR/C15 Educație, Reforma 6, Investiția 10-Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi, gestionat de Ministerul Educației, și încheierea Acordului de Parteneriat între Unitatea Administrativ Teritorială Județul Alba şi Unitățile Administrativ Teritoriale din județul Alba.

De ce vor fi achiziționate microbuze electrice și cum au fost alese localitățile beneficiare

Cererea va fi depusă în contextul în care Ministerul Educației  a lansat apelul de proiecte ”Microbuze electrice pentru elevi”. Solicitanţii eligibili sunt unităţile administrativ-teritoriale judeţe, pe baza delegării dreptului de depunere a aplicaţiei de către beneficiarii finali ai investiţiei – unităţi administrativ-teritoriale comune, oraşe, municipii.

Obiectivul urmărit în cadrul acestui apel vizează îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi, cu precădere pentru elevii din zonele izolate, cu populație scăzută, prin furnizarea de microbuze școlare electrice, prietenoase cu mediul și cu un consum energetic redus. Această măsură urmărește facilitarea accesului copiilor la educație, prin protejarea mediului înconjurător, contribuind în același timp și la obiectivul Uniunii Europene de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, potrivit ministerului.

Utilizatorii finali sunt elevii înscrişi în unităţile de învăţământ din localitățile către care se vor repartiza microbuzele.

În baza unei analize de nevoi realizată de către Ministerul Educaţiei prin intermediul Inspectoratelor școlare judeţene, a fost realizată o listă a localităților eligibile, se arată în proiectul de hotărâre de CJ supus aprobării consilierilor.

Pe baza criteriilor cuprinse în ghid, a fost realizată o prioritizare a acestora din judeţul Alba, care au solicitat microbuze şcolare electrice pentru elevii unităţilor de învăţământ subordonate lor.

Variante de transport în mediul rural

”Investiția care se dorește a se realiza prin proiect urmărește îmbunătățirea condițiilor de transport al elevilor din zonele slab deservite prin furnizarea de microbuze electrice școlare, prietenoase cu mediul și cu un consum redus de energie.

Achiziția microbuzelor electrice va genera un impact minim asupra mediului înconjurător prin diminuarea atât al emisiilor poluante, cât și a gradului de poluare fonică, ținând cont de faptul că autovehiculele electrice sunt mult mai silențioase în comparație cu cele care utilizează alt tip de combustibil.

Școlile din mediul rural/ urban din zonele defavorizate/ marginalizate prevăzute în Atlasul zonelor rurale marginalizate, Atlasul zonelor urbane marginalizate și în alte acte normative ce fac referire la acestea, sunt mai puțin accesibile și dispun de puține variante de transport, prin proiect urmărindu-se îmbunătățirea condițiilor de transport a elevilor prin furnizarea de microbuze școlare ”verzi” unităților de învățământ din mediul rural/ urban din județul Alba”, potrivit sursei citate.

Cheltuieli suportate de primării

La Alba Iulia, de exemplu, pentru utilizarea microbuzului electric ce va fi achiziționat, primăria va efectua demersuri și va asigura resursele financiare pentru amplasarea unei stații electrice în localitate, până cel târziu 31 decembrie 2024. De asemenea, va asigura șoferul pentru acest mucrobuz, timp de cel puțin 4 ani, dar și costurile de reparații și întreținere a autovehiculului.

Perioada de implementare a proiectului este din momentul semnării contractului de finanțare (estimat iulie/august 2023), până în decembrie 2024.

Microbuzele vor fi cumpărate de CJ Alba, care depune cererea de finanțare pe baza delegării din partea primăriilor (beneficiare). La finalizarea perioadei de implementare a proiectului, CJ va transfera, cu titlu gratuit, dreptul de proprietate asupra microbuzelor achiziționatre, către fiecare primărie beneficiară.

Localități beneficiare – „Microbuze electrice pentru elevii din județul Alba”

Unitatea administrativ teritorială / Nr. microbuze

  • Municipiul ALBA IULIA 1 (microbuz pentru transportul elevilor la Liceul Tehnic ”Dorin Pavel”)
  • Comuna ALBAC 1
  • Comuna ARIEŞENI 1
  • Comuna AVRAM IANCU 1
  • Comuna BERGHIN 1
  • Comuna BUCIUM 1
  • Comuna CERGĂU 1
  • Comuna CIURULEASA 1
  • Comuna FĂRĂU 1
  • Comuna GÂRDA DE SUS 1
  • Comuna HOPÂRTA 1
  • Comuna JIDVEI 1
  • Comuna LUPŞA 1
  • Comuna MOGOŞ 1
  • Comuna POIANA VADULUI 1
  • Comuna POŞAGA 1
  • Comuna ROŞIA DE SECAŞ 1
  • Comuna SĂLCIUA 1
  • Comuna SĂLIȘTEA 1
  • Comuna SĂSCIORI 1
  • Comuna SÂNCEL 1
  • Comuna SCĂRIŞOARA 1
  • Comuna SOHODOL 1
  • Comuna UNIREA 1
  • Comuna VALEA LUNGĂ 1
  • Comuna VINŢU DE JOS 1

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pamfil

    marți, 20.06.2023 at 14:52

    sper ca vor fi folosite EXCLUSIV la transportul elevilor. Nu la inghesuit adulti printre elevi. in SUA nu vezi picior de adult (in afara soferului) in autobuzele scolare.
    In Alba Iulia ar fi nevoie de mai multe astfel de microbuze care sa colecteze elevii din Micesti, Paclisa, Partos, Barabant

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax