Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MIERCURI: Şedinţă la Consiliul Local Aiud. Documentaţia pentru reabilitarea centrului istoric, schimbarea sediului la evidenţa persoanelor şi premii pentru olimpici


Publicat

Consilierii locali din Aiud se reunesc miercuri, 25 iunie, de la ora 14.00, în şedinţă ordinară, cu 15 proiecte pe ordinea de zi. Vor fi luate în discuţie şi votate proiecte privind documentaţia pentru reabilitarea zonei protejate din centrul oraşului, schimbarea sediului Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor, prelungirea contractului de prestări silvice în pădurea municipiului, acte pentru construirea unor spaţii cu destinaţia de locuinţe sau birouri. De asemenea, va fi reluată aprobarea proiectului referitor la premii pentru elevii olimpici.

Proiectul ordinii de zi:          

1. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei şi a indicatorilor tehnico – economici pentru investiţia “Reabilitare zonă protejată, municipiul Aiud, judeţul Alba”, constând în actualizare Studiu de Fezabilitate, elaborare Proiect tehnic, Caiete de sarcini şi detalii de execuţie.

Citeşte şi FOTO: Reabilitarea zonei istorice din AIUD. Cum va arăta centrul oraşului cu piste de biciclete, verdeaţă şi spaţii de relaxare

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii Contractului de prestări silvice pentru pădurea proprietate a municipiului Aiud nr.5/2010.

3. Proiect de hotărâre privind aprobarea desființării construcției „Grădiniță Sîncrai”, aflată în administrarea Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud.

4. Proiect de hotărâre privind completarea listei bunurilor din domeniul public şi privat al municipiului Aiud aferente sistemului public de alimentare cu apă şi de canalizare, concesionate prin Contractul de Delegare către SC Apa CTTA SA Alba

5. Proiect de hotărâre privind actualizarea Comisiei de evaluare şi selecţionare a proiectelor de interes public pentru finanţări nerambursabile, la nivelul Municipiului Aiud aprobată  prin HCL nr. 92/2013 modificată și completată prin HCL nr. 57/2014

6. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei PUZ „Construire locuinţe, birouri şi depozite”, Aiud, str. Tudor Vladimirescu.

7. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei PUZ „Construire locuinţe individuale”, Aiud, str. Viilor.

8. Proiect de hotărâre privind apobarea PUZ „Construire depozit şi sediu firmă”, Aiudul de Sus, str. Păltiniş.

9. Proiect de hotărâre privind retragerea unei autorizaţii taxi de la SC Lexus Ro SRL, aprobată prin HCL nr.34/2009.

10. Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului Municipiului Aiud pe anul 2014.

11. Proiect de hotărâre privind modificarea inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al Municipiului Aiud – Poziției nr. 859 din Anexa 3 la Hotărârea de Guvern nr. 974 din 05.09.2002.

12. Proiect de hotărâre privind aprobarea contractului de comodat între Municipiul Aiud şi SC FDEE Electrica Distribuţie Transilvania Sud SA – SDDE Alba având ca obiect folosința capacităților aferente Postului de transformare din str. Tribun Tudoran Nr. 72.

13. Proiect de hotărâre privind parcelarea imobilului înscris în CF nr.76204 Aiud, nr. top. 2030/2/2/3/1/1, 2030/2/2/32, 2030/2/2/3/3, 2030/2/2/3/5, 2030/2/2/3/4, 2030/2/2/3/6, 2030/2/2/3/7, 2030/2/2/3/8, 2030/2/2/3/9, în suprafață totală de 17011 mp, situat administrativ în Aiud, str. Ostașilor.

14. Proiect de hotărâre privind acordarea premiilor de excelență elevilor care au obținut rezultate deosebite la Olimpiadele Şcolare Naţionaleși aprobarea Regulamentului de acordare a premiilor elevilor olimpici care au obţinut rezultate de excepţie (se propune acordarea unui premiu de excelenţă elevilor care au participat la faza naţională a acestor olimpiade şi au obşinut premii sau menţiuni în toţi anii unui ciclu de învăţământ (gimnazial, liceal), în perioada 2010-2014. Premierea va fi făcută de Consiliul Local Aiud, în cadru festiv, în luna decembrie, la „Gala perfomerilor”. Vor fi premiaţi toţi elevii care au obţinut locul I la faza judeţeană (cu o sumă cuprinsă între 50 şi 200 de lei), respectiv I (între 250 de lei şi 600 de lei), II (între 200 de lei şi 500 de lei) sau III (între 150 de lei şi 400 de lei) ori menţiune (între 100 de lei şi 300 de lei), la faza naţională sau internaţională a olimpiadelor. Şi profesorii care i-au pregătit pe aceşti elevi vor fi recompensaţi. Primesc premiu între 100 de lei şi 300 de lei pentru locul I al concurentului la etapa judeană, respectiv între 150 de lei şi 500 de lei, pentru câştigătorii olimpiadelor naţionale. În cazul în care elevul a obţinut şi locul I la faza pe judeţ şi locuri pe podium la cea naţională, va primi premiul cel mai mare dintre cele două categorii. Pentru profesori, vor primi, de asemenea, premiu pentru cea mai importantă performanţă a elevilor pregătiţi.)

15. Proiect de hotărâre privind schimbarea sediului Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor în imobilul din Aiud, str. Cuza Vodă, nr.1, jud. Alba.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul în care o casă a fost luată de ape în Bihor. Județul se află sub un Cod Roșu de inundații

Publicat

O casă modulară a fost luată de furia apelor, marți seara într-un sat din județul Bihor, județ care se află sub un cod roșu de alertă hidrologică și pericol de inundații. 

Imaginile în care casa este luată de apă au fost suprinse în satul Cociuba Mică, comuna Pietroasa.

Momentul în care Crişul Pietros dislocă imobilul construit din materiale prefabricate a fost surprins într-o înregistrare video chiar de salvatorii ISU Crişana, care anterior au ajutat familia care locuia acolo să se mute.

La recomandarea autorităţilor, cei doi părinţi şi patru copii s-au dus din timpul zilei la nişte rude, de teamă că apele râului vor distruge casa, aflată aproape de Criş.

Aşa cum s-a văzut, îngrijorarea a fost întemeiată: marţi seară, apele învolburate ale râului au luat casa pe sus şi au dus-o la vale.

Într-o cotitură a râului, construcţia modulară s-a spart şi a fost complet distrusă.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Inundațiile fac prăpăd la Arieșeni după ce Arieșul Mare a ieșit din matcă. 50 de familii din satul Galbena, izolate

Reamintim că și în județul Alba, inundațiile au produs pagube. În satul Galbena, în urma distrugerii podului care face legătura între DN 75 și satul respectiv, 50 de familii sunt momentan izolate și nu mai au pe unde să iasă pe DN75, au declarat reprezentații autorităților locale pentru alba24.ro.

sursă: ebihoreanul.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Teste de screening gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin, la Policlinica din Alba Iulia. Condiții de testare

Publicat

Policlinica Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia oferă teste de screening gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin.

Femeile care doresc să efectueze acest tip de testare, se pot prezenta, fără programare, la policlinica spitalului.

Consultația medicală, testarea screening și consilierea se efectuează cu prezentarea pacientei la Policlinica din Alba Iulia.

Locația este situată pe strada Mușețelului, numărul 2.

Pacientele trebuie să aibă vârste cuprinse între 25 și 64 de ani

Testările se efectuează în fiecare zi de joi, între orele 15.00 – 17.00, în cabinetul numărul 26, etajul 2.

Detalii suplimentare puteți primi la numărul de telefon 0766467252.

Femeile care au contraindicații nu pot fi testate

Exemple de contraindicații:

 • prezintă absența congenitală a colului uterin;
 • prezintă histerectomie totală pentru afecțiuni benigne;
 • au diagnostic stabilit de cancer de col uterin;
 • au diagnostic stabilit pentru alte forme de cancer genital.

Scopul programului este prevenirea si combaterea cancerului de col uterin.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 12,3 milioane de lei pentru reabilitarea acoperișurilor și planșeelor la corpurile Palatului Principilor din Alba Iulia

Publicat

Acoperișurile și planșeele peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G din cadrul ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia vor fi reabilitate printr-o investiție de peste 12,3 milioane de lei. 

Primăria Alba Iulia a lansat marți, 18 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de reabilitare/restaurare pentru obiectivul de investiție „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia – reabilitarea acoperișurilor și planșeelor peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G”.

Citește și VIDEO REPORTAJ: Incursiune în Palatul Principilor din Alba Iulia. Stadiul lucrărilor și când ar putea fi terminată restaurarea

Valoarea totală estimată este de 12.398.647,95 de lei, fără TVA. 

Intervențiile propuse la corpurile A, B, C, D, F si G ale Palatului Principilor, se referă la:

 • eliminarea cauzelor de infiltrații de apă meteorică (înlocuire învelitori , înlocuire sistem de colectare și evacuare ape meteorice etc.),
 • eliminarea atacului biologic la nivelul tuturor subansamblurilor structurale și nestructurale,
 • reabilitarea și consolidarea zidăriilor de la nivelul podului și a șarpantei,
 • înlocuirea planșeelor din lemn degradate,
 • reabilitarea acceselor și scărilor din pod.

Necesitatea realizării acestei investiții rezultă din starea tehnică actuală a acoperișurilor și implicit a elementelor arhitecturale și de rezistență asupra cărora nu s-a mai intervenit de o perioadă mare de timp.

Pentru reabilitarea/restaurarea acoperișurilor prin proiect se propun următoarele lucrări principale de bază:

 • eradicarea atacurilor biologice
 • consolidarea elementelor structurale existente
 • demolarea parțială a unor elemente structurale existente
 • introducerea unor elemente structurale suplimentare

Potrivit caietului de sarcini, în prezent starea de conservare a șarpantei la diferite corpuri prezintă diferențieri semnificative. Corpurile C, G și F prezintă cea mai bună stare de conservare. La aceste corpuri degradările biologice au fost produse de fungi și apar cu precădere în zona doliilor și hornurilor.

La corpurile A și B se întâlnesc cele mai extinse zone degradate produse de fungi. Lipsa de ventilație și de încălzire din aceste spații a contribuit la evoluția atacurilor și a dus la prăbușirea planșeelor. De la nivelul planșeelor atacul s-a extins în zidăria de cărămidă situată sub cosoroabe și apoi la lemnul din cosoroabe, grinzișori, capete de corzi. Cosoroabele sunt cele mai afectate elemente ale șarpantei, iar modul lor de așezare pe zidăria de cărămidă și esența din care sunt confecționate le-a crescut vulnerabilitatea.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia revine la viață: Concerte în aer liber, Legiunea XIII-a Gemina, garda austriacă și alte activități culturale

Publicat

Rexarea restricțiilor impuse de autorități pentru stoparea pandemiei de COVID înseamnă treptat o întoarcere la normalitate. Relaxările vin în același timp cu începerea sezonului turistic.

La Alba Iulia, după ce în anul 2020, nu au existat aproape deloc evenimente artistice sau culturale din cauza pandemiei, autoritățile au schițat un prim program al activităților pentru localinici și turiști. 

Într-un interviu realizat de alba24.ro, primarul Gabriel Pleșa a anunțat primele evenimente care vor anima Cetatea Alba Carolina în 2021.

VEZI ȘI: VIDEO INTERVIU cu primarul Gabriel Pleșa: Cum va arăta sezonul turistic la Alba Iulia. Evenimente și reprezentații artistice

Concerte și activități culturale

Un milion și jumătate de lei sunt dedicați din bugetul pe anul 2021 pentru evenimente culturale în Alba Iulia, însă acesta se poate rectifica în funcție de evoluția situației generate de pandemia de COVID-19.

În 29-30 iulie, în șanțurile Cetății, mai exact în zona grădinii japoneze va avea loc un festival culinar.

Pentru luna august este programat un concert de muzică populară susținut de Ioan Bocșa alături de ansamblul ”Icoane”.

Pe 14 august, va avea loc un un eveniment artistic susținut de Transilvania Art Tango.

De asemenea, elevii Liceului de Artă ”Regina Maria”, vor susține concerte în prima și a treia zi de miercuri a fiecărei luni, de la 1 iunie, la Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina.

Proiectul cu trupa de teatru de amatori ”Skepsis” va avea patru reprezentații pe perioada sezonului turistic.

Spre sfârșitul verii, la început de toamnă, dacă va fi posibil, se ia în calcul și organizarea Festivalului de Muzică.

Cel mai probabil, în fiecare weekend va fi organizat câte un eveniment, de mai mică sau mai mare anvergură, a mai declarat primarul Gabriel Pleșa în timpul interviului.

Mai mult de atât, este luat în calcul și organizarea festivalului ”Alba Fest”, care de obicei avea loc în luna mai, dar situația epidemiologică actuală nu permite acest lucru. Însă, în perioada 1-15 septembrie, dacă situația cauzată de pandemia de COVID-19 va permite, primăria ia în calcul organizarea ”Alba Fest”.

Garda austriacă, trupele de daci și romani, Garda Unirii, plus o nouă reprezentație din perioada medievală

Potrivit primarului Pleșa, evenimentele săptămânale de reconstituire istorică din perioada romană vor continua la sfârșit de săptămână. De asemenea, garda austriacă a Cetății, (schimbul de gardă) va avea loc în weekend în jurul după-amiezii. Mai mult de atât, primăria vrea să realizeze și un eveniment de reconstituire din perioada medievală.

Din câte se pare, pe piața din Alba Iulia de reconstituire istorică au apărut mai mulți ofertanți.

Garda Unirii va fi o altă reprezentanție artistică care cel mai probabil va activa în această vară. În total, potrivit primarului Pleșa, turiștii vor avea la dispoziție patru evenimente de reconstituire istorică care se vor desfășura săptămânal la Alba Iulia.

Evenimentele ar urma să înceapă în cursul lunii iunie. Vineri seara, vor avea loc reprezentații ale dacilor și romanilor, sâmbata și duminică va activa garda austriacă, iar pentru cele două reprezentația medivală și Garda Unirii moementan nu a fost fixată o zi sau oră anume.

Mai mult de atât, în șanturile Cetății sub podul Porții a III-a, autoritățile doresc să amenajeze mai multe ateliere: confecții de monezi, țesături, tir cu arcul, dansuri romane la care turiștii să participe.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate