Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Reabilitarea zonei istorice din AIUD. Cum va arăta centrul oraşului cu piste de biciclete, verdeaţă şi spaţii de relaxare


Publicat

Harta obiectivelor turistice de interes din judeţul Alba se îmbogăţeşte cu încă o destinaţie. Primăria Aiud a pus în dezbatere publică un proiect de reabilitare a zonei publice centrale protejate din oraş, în jurul Cetăţii medievale, pentru a transforma locaţia într-un centru de atracţie turistică. Se propune revitalizarea zonei centrale a Aiudului prin punerea în valoare a cetăţii, reamenajarea circulaţiei în jurul acesteia, piste de biciclete, piaţete, spaţii verzi şi pietonale. Un proiect estimat la 10 milioane de euro.

Proiectul „Reabilitare Zonă Centrală Protejată Municipiul Aiud, Judeţul Alba” este supus atenţiei cetăţenilor şi face obiectul unei dezbateri publice, iar eventualele completări sau propuneri vor fi discutate în cadrul comisiilor de specialitate şi în plenul Consiliului Local Aiud, cu participarea proiectanților și a altor specialiști în domeniu.

Valoarea totală a investiţiei propuse este de 44.951.871 lei (10.024.337 euro), din care valoarea lucrărilor de construcţii 37.567.166 lei (reprezentând 8.372.463 euro)

Zona de studu cuprinde 15 hectare – în interior Cetatea Aiudului şi zona istorică adiacentă. Din aceasta, aproximativ 5,6 hectare sunt ocupate cu spaţii publice, pentru care s-au realizat o serie de propuneri.

Cum va fi reamenajată zona din jurul Cetăţii Medievale

Prin actualizarea studiului de fezabilitate, proiectului tehnic, caiete de sarcini şi execuţie DALI, sunt descrise lucrări de reabilitare a spaţiului public, îngroparea reţelelor edilitare în subteran, dotarea cu mobilier urban de calitate şi cu obiecte de iluminat public ce vor pune în valoare cetatea, reabilitarea şi organizarea spaţiilor publice, a spaţiilor verzi, dotarea acestora cu material vegetal nou, adaptat pentru mediul urban, care să creeze o imagine ambientală plăcută, sistematizarea străzilor şi echipare tehnico-edilitară.

Se doreşte conturarea unei identităţi proprii a municipiului Aiud, prin restructurarea şi revitalizarea spaţiului public din zona istorică centrală a oraşului, pentru a scoate în evidenţă Cetatea Aiudului ca obiectiv turistic de interes naţional şi internaţional.

Sistemul stradal în zona centrală va fi restructurat, pentru a facilita circulaţia carosabilă, pistele de biciclete (ce vor fi marcate cu pavaje de culoare diferită), circulaţia pietonală, asigurarea de spaţii de parcare.

Traseele pietonale şi spaţiile publice în zona centrală vor fi reconturate, pentru crearea unui ambient deosebit care să atragă pietonii, locuitorii şi turiştii şi să încurajeze viaţa socială în centrul istoric, se arată în proiect.

De asemenea, spaţiile vor fi mobilate urban şi dotate tehnico-edilitar pentru oglinzi de apă, iluminat public, iluminat arhitectural, toalete publice, colectare selectivă a deşeurilor.

Prin această investiţie se propune trecerea la străzi cu îmbrăcăminte modernă, ce vor permite atât sporirea capacităţilor de aprovizionare a populaţiei cu alimente, materiale si alte produse, asigurarea legăturii cu reţeaua drumurilor judeţene si naţionale, îmbunătăţirea condiţiilor de transport în accesarea zonelor locuite permanent, cât şi creşterea potenţialului economic şi turistic al zonei, flux normal al circulaţiei pe străzi conform standardelor europene, creşterea nivelului de trai al locuitorilor oraşului şi a atractivităţii zonei din punct de vedere al accesibilităţii.

Pentru a pune în valoare zona centrală istorică, se are în vedere amenajarea unei zone de amfiteatru în imediata vecinătate a Cetăţii Aiudului. Locaţia poate găzdui evenimente culturale (în zona zidului dintre Bstionul Cojocarilor şi cel al Dogarilor), cum sunt zilele oraşului, zilele cetăţii, târguri, expoziţii, în Piaţa Consiliul Europei.

Adiacent Turnului Măcelarilor, va fi un spaţiu interactiv şi de recreere, cu o oglindă de apă şi fântâni, în pavaj.

Aceste două spaţii publice sunt considerate printre cele mai importante, având în vedere că sunt primele pe care le văd turiştii după ce intră în Aiud, în zona istorică, pe DN1.

Tot la capitolul spaţii publice, vor fi definite Piaţa Cetăţii (adiacent Turnului Măcelarilor), Piaţa Consiliul Europei (piaţă multifuncţională), Piaţa Primăriei (adiacentă primăriei), Piaţa Mică (intersecţia DN1 şi strada Simion Bărnuţiu), Piaţa Catedralei (în faţa Catedralei Ortodoxe), scuarul Liceului Bethlen Gabor (la sud de liceu), un spaţiu verde şi de joacă pentru copii (în spatele catedralei).

Sistemul de spaţii verzi va fi amenajat cu zone cu iarbă în imediata vecinătate a zidurilor cetăţii, cu plantaţie de aliniament care să includă şi copacii deja existenţi. Vegetaţia propusă cuprinde specii de frasin, platan, betula, arbore de magnolie, arbuşti coniferi, flori.

Intervenţiile vor fi făcute în etape.

Istoricul proiectului

În scopul revitalizării zonei vechi a Aiudului, au fost elaborate în anul 2003, documentațiile tehnice, faza Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic, de către „Apulum 7” SRL Alba Iulia.

Ca urmare a stabilirii investitiilor prioritare pentru Municipiul Aiud, în anul 2013 s-a stabilit prin programul anual al investiţiilor publice actualizarea documentaţiilor  tehnice existente. În vederea transpunerii în practică a proiectului, considerat unul reprezentantiv pentru municipiul Aiud  este necesară completarea resurselor financiare locale  prin atragerea de fonduri din programe / proiecte de finanțare interne sau externe.

În 4 septembrie.2013, s-a atribuit , societăţii ”Capitel Proiect” SRL Alba Iulia contractul de servicii de proiectare cu obiectul „Reabilitare Zonă Centrală Protejată Municipiul Aiud, Judeţul Alba”, pentru actualizarea Studiului  de Fezabilitate (DALI), elaborarea proiectului tehnic, caietului de sarcini şi a detaliilor de execuţie.

Contractantul „Capitel Proiect” SRL Alba Iulia, declarat câștigător a procedurii organizate, elaborat documentația faza DALI,  iar noii indicatori tehnico-economici rezultaţi,  împreună cu soluțiile tehnice propuse vor fi supuşi analizei și aprobării Consiliului Local Aiud.

Au fost actualizaţi indicatorii, s-au adus completări şi îmbunătăţiri documentaţiei elaborate de proiectant, completări necesare pentru adaptarea acestui proiect la cerinţele legale actuale.

Pe lângă amenajările propuse, este nevoie şi de un bun management al spaţiiilor respective şi de o amplă campanie de promovare turistică la nivel local, naţional şi chiar internaţional, se mai propune în proiect. Schimbările sunt necesare pentru că în present obiectivul istoric este foarte greu de observat, din cauza spaţiului destructurat din jurul Cetăţii.

O prezentare a Cetăţii Medievale a Aiudului

Cetatea cu ziduri şi turnuri de piatră este amplasată pe locul unei fortificaţii de pământ mai vechi, care la rândul ei se suprapune pe o aşezare daco-romană din secolul al III-lea, era noastră. Existenţa unei prime cetăţi este atestată arheologic în secolul al XIV-lea. Potrivit tradiţiei locale săseşti, aceste începuturi ar fi avut loc înainte de marea invazie tătară din anii 1241 – 1242, însă această datare nu este încă confirmată.

În plan orizontal, cetatea are forma unui pentagon cu laturile inegale. La unghiurile de întâlnire ale zidurilor şi la mijlocul laturilor lungi ale acestora, sunt adosate turnuri cu patru, cinci şi sapte laturi. Forma actuală corespunde în mare măsură etapei a doua de construcţie, dar pe alocuri conservă şi elemente ale primei faze şi ale unor refaceri mai târzii.

Deşi de mici dimensiuni (cu perimetrul de cca 350 m), prin grosimea incintei (de 1,20 – 1,30 m) şi înălţimile zidurilor (de 7 – 8 m) la care se adaugă parapetul de cărămidă (de 2 m), cetatea a constituit un mijloc sigur de apărare în vremuri tulburi pentru locuitorii Aiudului. Apărarea era sporită şi de şanţul cu apă ce înconjura cetatea în exterior. Turnurile erau date în grija breslelor mestesugăreşti, care aveau obligaţii militare. Se vorbeşte de turnurile măcelarilor, croitorilor, cizmarilor şi olarilor – de formă rectangulară, al tăbăcarilor – cu şapte laturi, ca şi de cele ale cojocarilor şi lăcătuşilor – cu câte cinci laturi. Pe latura de vest se mai află un turn mic denumit “Kalendas”.

În interiorul cetătii sunt amplasate două edificii de cult şi patru edificii din secolele XVIII şi XIX, acestea din urmă aparţinând acum cultului reformat calvin. Cel mai important edificiu este biserica construită în stil gotic transilvănean la sfârşitul secolului al XV-lea. În prezent, aparţine cultului reformat calvin. Biserica are un turn robust, înalt de 64 metri şi prevăzut cu metereze. Cealaltă biserică datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi apartine cultului evanghelic lutheran. Biserica a fost construită pe locul vechii capele în stil romantic din prima jumătate a secolului al XIV-lea.

Complexul fortificat a fost obiectul unor reconstruiri sau reparaţii repetate, de-a lungul timpului, cu ocazia cărora nu s-a mai respectat stilul iniţial, ci s-a lucrat în stilul noilor perioade. De aici au rezultat şi particularităţile acestui monument de arhitectură medievală transilvană.

În interiorul Cetăţii se mai găsesc următoarele edificii, proprietăţi ale Oficiului parohial reformat calvin: clădirea oficiului parohial alipită jumătăţii vestice a Palatului princiar, clădirea parohială, utilizată ca locuinţă de serviciu a preotului paroh, fosta casă a clopotarului, fosta casă parohială evanghelică, cumpărată de Oficiul parohial reformat, în prezent renovată.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Aiudul o epava

    luni, 05.05.2014 at 23:54

    Vise domnilor vise ….! Aiudul e o epava! Un oras plin de gropi ,mizerie, someri,fara un orizont de dezvoltare si 2 fabrici aproape desfiintate-una rasa de pe fata pamantului!Acesta e Aiudul actual.
    10 MIL Euro nu ajung la acoperirea gropilor si pentru chefurile organizate de primar.
    Aiudul e o rusine la felul cum arata si rusine trebuie sa le fie celor ce il conduc!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Tradiție la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Ultimul apel de seară al promoției 2021

Publicat

Conform tradiției, miercuri 23 iunie 2021, de la ora 21:00, la Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia se desfășoară ultimul apel al Promoției 2021 – „Regele Mihai I – 100”.

Ultimul apel de seară este un moment emoționant pentru absolvenți prin care aceștia își iau rămas bun de la cei patru ani de liceu, de la colegi, cadre didactice și militare, au transmis reprezentanții instituției de învățămînt.

”Apelul de seară este un moment din programul zilnic al elevilor de colegiu militar și se execută numeric, pe subunități, de către elevii gradați.

La terminarea numărătorii, aceștia raportează elevului plutonier adjutant efectivul prezent și absent. După apel elevii trec la activitățile din programul de seară.

Joi, 24 iunie 2021, începând cu ora 9:00 va avea loc ceremonialul prilejuit de absolvirea Promoției 70 „Regele Mihai I – 100” și încheierea studiilor anului școlar 2020 – 2021.

În cadrul festivității sunt incluse momentele specifice: acordarea premiilor de onoare, predarea-primirea cheii generațiilor, dezvelirea tabloului promoției a 70-a, ce poartă denumirea onorifică ,,Regele Mihai I – 100”, și un spectacol artistic susținut de către elevii de la cercurile artistice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul viiturii de pe râul Geoagiu. Imagini impresionante surprinse de un cetățean din Stremț

Publicat

Momentul viiturii de pe râul Goagiu, în zona comunei Stremț, a fost surprins miercuri de un cetățean al comunei Stremț.

Imaginile impresionante au fost postate pe contul acestuia de Facebook și arată cum, în doar câteva secunde, albia râului s-a umflat și au început să curgă din amonte lemne, gunoaie și tot ce a adunat apa în calea ei.

Miercuri, autoritățile au emis un COD ROSU de vreme rea, valabil în centrul și estul județului Alba.

Autoritățile anunțaseră ploi de 50-60 litri pe metrul pătrat, grindină de dimensiuni medii, vijelii, descărcări electrice.

VIDEO: Facebook, Dorel Lazăr

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 250 de români și-au depus candidaturile pentru un post de astronaut la Agenția Spațială Europeană

Publicat

Un număr de 255 de români (199 de bărbați și 56 de femei) și-au depus candidaturile pentru ocuparea unui post de astronaut al Agenției Spațiale Europene (ESA), după ce pentru prima oară în ultimii 11 ani, ESA a lansat un apel pentru candidați astronauți.

În total, la nivel european, s-au înscris peste 22.000 de candidați, informează Agenția Spațială Română (ROSA), citată de Digi24.ro.

Astfel, ESA caută între patru şi şase astronauţi de carieră, care vor primi poziţii de angajaţi permanenţi şi care vor fi distribuiţi în cadrul unor misiuni spaţiale.

Agenţia doreşte să angajeze, de asemenea, până la 20 de bărbaţi şi de femei în calitate de „rezerve”, iar aceste persoane vor fi selectate pentru o serie de misiuni specifice.

Un astronaut ESA poate ajunge să câștige și peste 10.000 de euro pe lună.

Rundele de evaluare vor determina numărul exact de înscrieri complete și valide depuse și vor marca începutul unui proces de un an și jumătate pentru selecția viitoarei clase de astronauți și astronauți de rezervă ESA.

Etapele prin care vor trece candidații sunt:

Screening: se vor desfășura mai multe runde de screening pe baza tuturor documentelor prezentate împreună cu formularul de cerere, precum și a chestionarului de screening completat ca parte a cererii. În plus, cererile de selecție a candidaților cu dizabilități fizice vor fi supuse unui control medical pe baza deficiențelor eligibile.

Faza 1 de testare: testarea cognitivă, tehnică, motrică și de personalitate

Faza 2 de testare: testarea psihometrică, exerciții de grup și individuale și teste practice

Faza 3 de testare: abilitățile fizice și mentale ale candidaților sunt măsurate în raport cu standardele medicale internaționale pentru misiunile spațiale.

Runda 1 de interviu: interviu în cadrul căruia candidații sunt testați în baza competențelor tehnice și comportamentale (sunt verificate calificările educaționale și verificări ale cazierului judiciar).

Runda 2 de interviu: etapa finală a procesului de selecție. Candidații care ajung în această etapă se pot aștepta la un interviu cu Directorul General al ESA, iar apoi se va lua decizia finală.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Modernizarea străzii Viilor din Alba Iulia: piste de biciclete, carosabil nou și 150 de locuri de parcare în fața Apulum

Publicat

Lucrările de modernizare a străzii Viilor sunt în plină desfășurare, a anunțat viceprimarul din Alba Iulia, Marius Filimon.

Proiectul prevede lucrări la sistemul rutier (aproape 10.000 de metri pătrați), rețea de colectare a apelor pluviale, modernizarea iluminatului public și peste 4.000 de metri pătrați de zone verzi.

Față de vechea infrastructură a străzii, aceasta va avea 2.120 de metri pătrați de piste pentru biciclete iar în zona fabricii S.C. Apulum S.A. numărul de parcări va crește, ajungând la 150, prin reorganizarea parcării deja existente.

”Până în acest moment au fost finalizate integral lucrările de reparație a trotuarului aflat pe partea dreaptă a străzii.

Pe primul tronson este turnat stratul de beton asfaltic de legătură (binder) pe pista de biciclete, s-au montat stâlpii de iluminat și au fost executate lucrări de captare a apelor pluviale.

Pe al doilea tronson se lucrează intens la pregătirea pistei pentru turnarea asfaltului dar și la celelalte operații necesare modernizării străzii. Peste 40% din lucrările prevăzute sunt realizate în acest moment” a anunțat Marius Filimon.

Valoarea totală a investiției este de 5,8 milioane lei și este suportată din bugetul local.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate