Connect with us
Advertisement

Administrație

FOTO: Reabilitarea zonei istorice din AIUD. Cum va arăta centrul oraşului cu piste de biciclete, verdeaţă şi spaţii de relaxare

Publicat

Harta obiectivelor turistice de interes din judeţul Alba se îmbogăţeşte cu încă o destinaţie. Primăria Aiud a pus în dezbatere publică un proiect de reabilitare a zonei publice centrale protejate din oraş, în jurul Cetăţii medievale, pentru a transforma locaţia într-un centru de atracţie turistică. Se propune revitalizarea zonei centrale a Aiudului prin punerea în valoare a cetăţii, reamenajarea circulaţiei în jurul acesteia, piste de biciclete, piaţete, spaţii verzi şi pietonale. Un proiect estimat la 10 milioane de euro.

Proiectul „Reabilitare Zonă Centrală Protejată Municipiul Aiud, Judeţul Alba” este supus atenţiei cetăţenilor şi face obiectul unei dezbateri publice, iar eventualele completări sau propuneri vor fi discutate în cadrul comisiilor de specialitate şi în plenul Consiliului Local Aiud, cu participarea proiectanților și a altor specialiști în domeniu.

Valoarea totală a investiţiei propuse este de 44.951.871 lei (10.024.337 euro), din care valoarea lucrărilor de construcţii 37.567.166 lei (reprezentând 8.372.463 euro)

Zona de studu cuprinde 15 hectare – în interior Cetatea Aiudului şi zona istorică adiacentă. Din aceasta, aproximativ 5,6 hectare sunt ocupate cu spaţii publice, pentru care s-au realizat o serie de propuneri.

Cum va fi reamenajată zona din jurul Cetăţii Medievale

Prin actualizarea studiului de fezabilitate, proiectului tehnic, caiete de sarcini şi execuţie DALI, sunt descrise lucrări de reabilitare a spaţiului public, îngroparea reţelelor edilitare în subteran, dotarea cu mobilier urban de calitate şi cu obiecte de iluminat public ce vor pune în valoare cetatea, reabilitarea şi organizarea spaţiilor publice, a spaţiilor verzi, dotarea acestora cu material vegetal nou, adaptat pentru mediul urban, care să creeze o imagine ambientală plăcută, sistematizarea străzilor şi echipare tehnico-edilitară.

Se doreşte conturarea unei identităţi proprii a municipiului Aiud, prin restructurarea şi revitalizarea spaţiului public din zona istorică centrală a oraşului, pentru a scoate în evidenţă Cetatea Aiudului ca obiectiv turistic de interes naţional şi internaţional.

Sistemul stradal în zona centrală va fi restructurat, pentru a facilita circulaţia carosabilă, pistele de biciclete (ce vor fi marcate cu pavaje de culoare diferită), circulaţia pietonală, asigurarea de spaţii de parcare.

Traseele pietonale şi spaţiile publice în zona centrală vor fi reconturate, pentru crearea unui ambient deosebit care să atragă pietonii, locuitorii şi turiştii şi să încurajeze viaţa socială în centrul istoric, se arată în proiect.

De asemenea, spaţiile vor fi mobilate urban şi dotate tehnico-edilitar pentru oglinzi de apă, iluminat public, iluminat arhitectural, toalete publice, colectare selectivă a deşeurilor.

Prin această investiţie se propune trecerea la străzi cu îmbrăcăminte modernă, ce vor permite atât sporirea capacităţilor de aprovizionare a populaţiei cu alimente, materiale si alte produse, asigurarea legăturii cu reţeaua drumurilor judeţene si naţionale, îmbunătăţirea condiţiilor de transport în accesarea zonelor locuite permanent, cât şi creşterea potenţialului economic şi turistic al zonei, flux normal al circulaţiei pe străzi conform standardelor europene, creşterea nivelului de trai al locuitorilor oraşului şi a atractivităţii zonei din punct de vedere al accesibilităţii.

Pentru a pune în valoare zona centrală istorică, se are în vedere amenajarea unei zone de amfiteatru în imediata vecinătate a Cetăţii Aiudului. Locaţia poate găzdui evenimente culturale (în zona zidului dintre Bstionul Cojocarilor şi cel al Dogarilor), cum sunt zilele oraşului, zilele cetăţii, târguri, expoziţii, în Piaţa Consiliul Europei.

Adiacent Turnului Măcelarilor, va fi un spaţiu interactiv şi de recreere, cu o oglindă de apă şi fântâni, în pavaj.

Aceste două spaţii publice sunt considerate printre cele mai importante, având în vedere că sunt primele pe care le văd turiştii după ce intră în Aiud, în zona istorică, pe DN1.

Tot la capitolul spaţii publice, vor fi definite Piaţa Cetăţii (adiacent Turnului Măcelarilor), Piaţa Consiliul Europei (piaţă multifuncţională), Piaţa Primăriei (adiacentă primăriei), Piaţa Mică (intersecţia DN1 şi strada Simion Bărnuţiu), Piaţa Catedralei (în faţa Catedralei Ortodoxe), scuarul Liceului Bethlen Gabor (la sud de liceu), un spaţiu verde şi de joacă pentru copii (în spatele catedralei).

Sistemul de spaţii verzi va fi amenajat cu zone cu iarbă în imediata vecinătate a zidurilor cetăţii, cu plantaţie de aliniament care să includă şi copacii deja existenţi. Vegetaţia propusă cuprinde specii de frasin, platan, betula, arbore de magnolie, arbuşti coniferi, flori.

Intervenţiile vor fi făcute în etape.

Istoricul proiectului

În scopul revitalizării zonei vechi a Aiudului, au fost elaborate în anul 2003, documentațiile tehnice, faza Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic, de către „Apulum 7” SRL Alba Iulia.

Ca urmare a stabilirii investitiilor prioritare pentru Municipiul Aiud, în anul 2013 s-a stabilit prin programul anual al investiţiilor publice actualizarea documentaţiilor  tehnice existente. În vederea transpunerii în practică a proiectului, considerat unul reprezentantiv pentru municipiul Aiud  este necesară completarea resurselor financiare locale  prin atragerea de fonduri din programe / proiecte de finanțare interne sau externe.

În 4 septembrie.2013, s-a atribuit , societăţii ”Capitel Proiect” SRL Alba Iulia contractul de servicii de proiectare cu obiectul „Reabilitare Zonă Centrală Protejată Municipiul Aiud, Judeţul Alba”, pentru actualizarea Studiului  de Fezabilitate (DALI), elaborarea proiectului tehnic, caietului de sarcini şi a detaliilor de execuţie.

Contractantul „Capitel Proiect” SRL Alba Iulia, declarat câștigător a procedurii organizate, elaborat documentația faza DALI,  iar noii indicatori tehnico-economici rezultaţi,  împreună cu soluțiile tehnice propuse vor fi supuşi analizei și aprobării Consiliului Local Aiud.

Au fost actualizaţi indicatorii, s-au adus completări şi îmbunătăţiri documentaţiei elaborate de proiectant, completări necesare pentru adaptarea acestui proiect la cerinţele legale actuale.

Pe lângă amenajările propuse, este nevoie şi de un bun management al spaţiiilor respective şi de o amplă campanie de promovare turistică la nivel local, naţional şi chiar internaţional, se mai propune în proiect. Schimbările sunt necesare pentru că în present obiectivul istoric este foarte greu de observat, din cauza spaţiului destructurat din jurul Cetăţii.

O prezentare a Cetăţii Medievale a Aiudului

Cetatea cu ziduri şi turnuri de piatră este amplasată pe locul unei fortificaţii de pământ mai vechi, care la rândul ei se suprapune pe o aşezare daco-romană din secolul al III-lea, era noastră. Existenţa unei prime cetăţi este atestată arheologic în secolul al XIV-lea. Potrivit tradiţiei locale săseşti, aceste începuturi ar fi avut loc înainte de marea invazie tătară din anii 1241 – 1242, însă această datare nu este încă confirmată.

În plan orizontal, cetatea are forma unui pentagon cu laturile inegale. La unghiurile de întâlnire ale zidurilor şi la mijlocul laturilor lungi ale acestora, sunt adosate turnuri cu patru, cinci şi sapte laturi. Forma actuală corespunde în mare măsură etapei a doua de construcţie, dar pe alocuri conservă şi elemente ale primei faze şi ale unor refaceri mai târzii.

Deşi de mici dimensiuni (cu perimetrul de cca 350 m), prin grosimea incintei (de 1,20 – 1,30 m) şi înălţimile zidurilor (de 7 – 8 m) la care se adaugă parapetul de cărămidă (de 2 m), cetatea a constituit un mijloc sigur de apărare în vremuri tulburi pentru locuitorii Aiudului. Apărarea era sporită şi de şanţul cu apă ce înconjura cetatea în exterior. Turnurile erau date în grija breslelor mestesugăreşti, care aveau obligaţii militare. Se vorbeşte de turnurile măcelarilor, croitorilor, cizmarilor şi olarilor – de formă rectangulară, al tăbăcarilor – cu şapte laturi, ca şi de cele ale cojocarilor şi lăcătuşilor – cu câte cinci laturi. Pe latura de vest se mai află un turn mic denumit “Kalendas”.

În interiorul cetătii sunt amplasate două edificii de cult şi patru edificii din secolele XVIII şi XIX, acestea din urmă aparţinând acum cultului reformat calvin. Cel mai important edificiu este biserica construită în stil gotic transilvănean la sfârşitul secolului al XV-lea. În prezent, aparţine cultului reformat calvin. Biserica are un turn robust, înalt de 64 metri şi prevăzut cu metereze. Cealaltă biserică datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi apartine cultului evanghelic lutheran. Biserica a fost construită pe locul vechii capele în stil romantic din prima jumătate a secolului al XIV-lea.

Complexul fortificat a fost obiectul unor reconstruiri sau reparaţii repetate, de-a lungul timpului, cu ocazia cărora nu s-a mai respectat stilul iniţial, ci s-a lucrat în stilul noilor perioade. De aici au rezultat şi particularităţile acestui monument de arhitectură medievală transilvană.

În interiorul Cetăţii se mai găsesc următoarele edificii, proprietăţi ale Oficiului parohial reformat calvin: clădirea oficiului parohial alipită jumătăţii vestice a Palatului princiar, clădirea parohială, utilizată ca locuinţă de serviciu a preotului paroh, fosta casă a clopotarului, fosta casă parohială evanghelică, cumpărată de Oficiul parohial reformat, în prezent renovată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Aiudul o epava

    luni, 05.05.2014 at 23:54

    Vise domnilor vise ….! Aiudul e o epava! Un oras plin de gropi ,mizerie, someri,fara un orizont de dezvoltare si 2 fabrici aproape desfiintate-una rasa de pe fata pamantului!Acesta e Aiudul actual.
    10 MIL Euro nu ajung la acoperirea gropilor si pentru chefurile organizate de primar.
    Aiudul e o rusine la felul cum arata si rusine trebuie sa le fie celor ce il conduc!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement