Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ministerul Culturii şi Primăria Alba Iulia vor finalizarea Monumentului Unirii. Hava: „Decizia e la sculptor”

Publicat

hava

În urma vizitei de la Alba Iulia a ministrului Culturii, George Ivaşcu, de săptămâna trecută, primarul Mircea Hava vine cu precizări legate de soarta Monumentului Unirii ce ar trebui ridicat în Capitala Marii Uniri. De asemenea, aminteşte şi de alte proiecte ce ar putea fi realizate în colaborare cu ministerul.

Citeşte şi FOTO: Ministrul Culturii, în vizită la Alba Iulia. Discuții despre amplasarea Monumentului Marii Uniri

“Mereu am fost de părere că o plimbare lămuritoare la fața locului va fi mai eficientă decât un munte de hârtii plimbate, cu anii, prin diverse birouri și comisii. Ministrul Culturii a fost oaspetele nostru. A venit, a văzut, sper că s-a convins şi, cel mai mult, sper că ne va susține să facem ceea ce trebuie facut. Alba Iulia e astăzi zonă liberă de declarații, iar această întâlnire ar trebui să ne scoată pe toți din subsolul indeciziei. România s-a născut prin voință, iar pentru a celebra asta trebuie să adaugăm azi și chibzuință.

Așteptăm rezultatul negocierilor dintre Ministerul Culturii și sculptorul Buculei. M-aștept ca pe de o parte să conteze mai mult mândria decât răsplata, iar pe cealaltă România mai mult decât politica. Decizia, lipsită de patimă și ambiție sper, e la sculptor acum. Ministerul și Primăria vor finalizarea monumentului până la data de 1 decembrie. Primăria este pregătită cu documentația necesară realizării lucrărilor din Parcul Unirii. Un constructor bun și cât mai puține piedici birocratice și contestații ar putea permite finalizarea lucrarilor la parc concomitent cu realizarea monumentului”, a scris primarul Mircea Hava, pe Facebook.

Acesta a amintit că a mai discutat cu ministrul Culturii despre asigurarea finanțării pentru amenajarea Casei Momoriale Camil Velican, reparații, lucrări de igienizare, consolidare la monumente, statui, busturi reprezentative, dar și a spațiilor publice, accese, zone verzi aferente acestora.

“O altă chestiune propusă de noi e armonizarea agendei de evenimente culturale, științifice omagiale, ceremoniale dedicate Centenarului, între minister şi autorităţile locale”, a precizat primarul.

De asemenea, a menţionat despre posibilitatea introducerii la finanțare a proiectului Citadel Lightning, cooptarea administrației locale din Alba Iulia și județ în comitetul de organizare al Anului Centenar Romania 100, posibilitatea finanțării Palatului Principilor, corpurile ce nu dețin finanțare în prezent, printr-un program multianual al ministerului şi creșterea implicării ministerului în susținerea ofertei culturale a municipiului.

Reamintim că ideea unui Monument al Unirii la Alba Iulia este veche de 25 de ani, iar înfățișarea acestuia a fost aleasă în urma unui concurs de idei și proiecte organizat în anul 1993. De atunci și până în prezent nu s-au făcut demersuri importante pentru a face acest monument. S-au dat avize și s-au făcut proiecte însă fizic nu se vede nimic asta în condițiile în care monumentul trebuie să fie finalizat până la data de 1 decembrie 2018. Monumentul ar urma să aibă o înălţime de 22 de metri, iar piatra pentru acesta va fi adusă din Bulgaria.

Citește și În loc de MONUMENTUL UNIRII, avem unul al PROSTIEI: Povestea halucinantă a unor documente inexistente

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax