Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

În loc de MONUMENTUL UNIRII, avem unul al PROSTIEI: Povestea halucinantă a unor documente inexistente

Publicat

„Trăim în România și asta ne ocupă tot timpul”, spune o vorbă care nu de puține ori se dovedește a fi adevărată. Pentru că suntem în România „LUCRULUI BINE FĂCUT, tot ce este important este ignorat, până în momentul în care ne lovește ignoranța. Așa s-a întâmplat și cu Monumentul Unirii pentru care ar fi trebuit să înceapă construcția având în vedere că la 1 Decembrie 2018 trebuie să fie finalizat. Șansele pentru ca acest monument să existe fizic sunt aproape de 0%, având în vedere că proiectul artistului Mihai Buculei, desemnat câștigător în urmă cu 25 de ani, NU EXISTĂ. 

S-au dat avize, s-au promis bani, s-a făcut chiar și un plan de amenajare a zonei Parcului Unirii pentru integrarea acestui monument, toate pentru nimic. Instituțiile statului sunt în ceață și înghit în sec atunci când sunt nevoie să răspundă la întrebarea „Ce se întâmplă cu Monumentul Unirii de la Alba Iulia”.

„Nu avem contract”, „nu există contract”, ”au pierdut actele”, „nu știm, nu noi”. Cartoful fierbinte, în cazul acesta bolovanul de Bulgaria, este aruncat pe rând în curtea fiecărei instituții care a organizat acel concurs de idei.

Ce s-a întâmplat de fapt

În anul 1993 pentru a cinsti ziua de 1 DECEMBRIE – ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, cu ocazia celei de a 75-a aniversări a Marii Uniri, „autoritățile administratiei publice ale județului ALBA în colaborare cu Ministerul Culturii, inițiază și organizează concursul național pentru ridicarea Monumentului  Unității Naționale în parcul „UNIRII” din municipiul Alba Iulia, realizare simbolică și reprezentativă legată de mărețul act de la 1 Decembrie 1918” se arată în regulamentul concursului organizat în urmă cu 25 de ani.

Tot aici este precizat faptul că organizatorii concursului sunt: Ministerul Culturii, Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajarea Teritoriului, Prefectura județului
ALBA, Consiliul Județean ALBA, consiliul municipal ALBA IULIA și Inspectoratul pentru Cultură al județului ALBA. Practic, toate aceste instituții au colaborat pentru desfășurarea acestui concurs, deci toate s-ar putea face vinovate pentru situația ciudată în care ne aflăm în acest moment.

Lansarea concursului a avut loc în data de 21 iunie 1993, și au fost invitați să participe un număr de 20 de artiști din țară. Proiectele realizate au fost predate la Inspectoratul pentru Cultură Alba, până în 31 august, iar câștigătorul a fost anunțat în data de 21 octombrie.

În total au fost prezentate în concurs 29 de machete aparținând a 27 artiști plastici. Jurizarea s-a făcut la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar în urma deciziei celor 16 jurați, macheta câștigătoare a fost cea cu numărul 18 a artistului Mihai Buculei.

Proiectele elaborate de artiștii invitați și nominalizați, participanți la concurs, NU se restituie. Acestea vor rămâne în proprietatea organizatorilor concursului care vor organiza în preajma zilei de 1 Decembrie 1993, o expoziție la Alba Iulia, se arată în regulament.

Partea interesantă abia cum începe. Nu se știe dacă s-a făcut sau nu o expoziție cu aceste machete, cert este că nici una din instituțiile organizatoare NU LE ARE. Au dispărut pur și simplu.

Singurul lucru care există la Primăria Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Prefectura Alba, Direcția de Cultură Alba și Ministerul Culturii este procesul verbal care îl desemnează pe Buculei câștigător, însă proiectul său NU MAI EXISTĂ.

De aici și au început toate speculațiile legate de un presupus contract care a fost pierdut de Ministerul Culturii. Practic un contract cu Buculei nici nu avea cum să existe pentru că până anul trecut proiectul Monumentului a fost pus în stand-by. Abia după 25 de ani s-a reluat ideea finanțări acestui monument.

În tot acest timp amplasamentul acestuia a fost schimbat în urma dezvoltării municipiului. În locul în care artistul ar fi propus amplasarea monumentului s-a construit fântâna arteziană, iar câțiva ani mai târziu au început săpăturile în cetate.

Totuși, întrebarea fără răspuns rămâne: Pe ce proiect s-au dat avizele în toți acești ani? 

Nici măcar Ministerul Culturii nu știe pe ce s-au dat toate avizele și pentru a „repara greșeala” au constituit o comisie care să analizeze situația.

Deși de-a lungul timpului au fost eliberate avize de amplasare din partea mai multor instituții ale statului (comisii de specialitate la nivel local și central), în acest moment nu avem dovada certă că proiectul desemnat câștigător în 1993 este același proiect cu cel avizat, neexistând niciun contract semnat între părți.

De asemenea, în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale a fost înființată o comisie pentru analiza documentaţiei aferente realizării şi finalizării Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, precum şi pentru negocierea clauzelor contractuale” este răspunsul Ministerului Culturii la o solicitare transimsă de noi.

Aceștia nu știu exact în ce a constat acel concurs și spun că a fost doar o înțelegere, deși regulamentul concursului din 1993 este semnat de Ministerul Culturii.

„A existat doar o înțelegere comună în 1993 între Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN), Ministerului Lucrărilor Publice și
Amenajării Teritoriului (MLPAT) și autoritățile locale din Alba Iulia. În baza acestei înțelegeri, Inspectoratul pentru Cultură Alba a organizat un concurs de idei – câștigător Mihai Buculei – cu tema Monumentul Unirii pentru aniversarea a 75 de ani de la Unire” a mai transmis Ministerul Culturii.

Procesul verbal nu este semnat de niciun reprezentat al ministerului deoarece nu au participat la jurizare și la desemnarea câștigătorului.

În timp ce Ministerul este blocat în contracte neexistente și proiecte invizibile, primăria Alba Iulia își face planuri pentru banii promiși de la bugetul de stat.

În ultima luna din 2017 consilierii locali au aprobat documentația de urbanism care reglementează modul în care va fi amplasat Monumentul Unirii, în parcul din fața Catedralei Încoronării din Alba Iulia. Pentru construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia a fost alocată de la bugetul de stat o sumă de maximum 18,8 milioane de lei (circa 4 milioane de euro) care va fi utilizată pentru demararea lucrărilor necesare înainte de Centenar.

Suntem aproape în a patra luna din an și nici un fir de iarbă nu a fost mișcat din Parcul Unirii și la cum se arată situația sunt prea mici șansele ca cel puțin Monumentul Unirii să se realizeze până în ziua în care România împlinește 100 de ani.

VEZI: FOTO Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia. Cum va arăta zona pentru care se vor cheltui 4 milioane de euro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Sica

    vineri, 30.03.2018 at 20:29

    Si asa era urat si inoportun ca simbol al unirii. In plus, era inca un beton intr-o padure de betoane. Sper sa nu se mai faca niciodata si sa planteze 10 copaci pe acel loc. Oamenii ar fi mai fericiti.

  2. Cryxus

    sâmbătă, 31.03.2018 at 13:16

    Frumoasa tara, frumoasa istorie. Pacat ca e locuita ;))

  3. mosionroata

    luni, 02.04.2018 at 23:18

    Ar trebui sa faca la “bucuresti“un Monument al Mari dezbinari nationale, din 89 pana azi sa organizat marea hotie nationala prin care peste 45% din teritoriul tarii a fost cadorisit “investitorilor straini“iar prin masuri antinationale populatia atohtona fortata sa emigreze….de 28 de ani cei care se Desteapta din somnnul cel de moarte realizeaza ca nu mai exista viitor in Romania furata….iar cei care au furat viitorul copiilor nostri au certitudinea faptului canu vor fi pedepsiti prin legile actuale

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax