Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Justiției a publicat proiectul de modificare a legilor Justiției. Șefii DNA și DIICOT vor fi numiți politic!

Publicat

tudorel toader Ministerul Justiției a publicat miercuri seara proiectul de modificare a legilor Justiției, care a fost trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de către ministrul Tudorel Toader (foto). Procurorul Augustin Lazăr spune că punerea în practică a documentului afectează independența Justiției. 

„Proiectul își propune să aducă modificari, în principal, prevederilor privind evaluarea profesională, promovarea în funcții de execuție la instanțe și parchete, numirea în funcții la conducerea instanțelor si parchetelor, reglementarea situațiilor în care magistrații sunt în imposibilitatea de a-și exercita funcția, precum și eficientizarea managementului instanțelor și parchetelor”, scrie în expunerea de motive a proiectului.

În aceste condiții, numirea procurorului general, a procurorilor șefi la DNA și la DIICOT se va face de către Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea ministrului Justiției, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani. Ministrul Justiției trebuie să inainteze CSM cel puțin două propuneri. Durata mandatului este de 4 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Procurorii participanți la selecție vor susține un interviu în fața ministrului Justiției.

Hotnews.ro scrie că potrivit acestui proiect, președintele României numește președintele, vicepreședintele și președintii de secții ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii instituției care au funcționat la această instanță cel puțin 2 ani.

De cealaltă parte, procurorul general Augustin Lazăr a anunțat că procurorii nu și-au însușit propunerile de modificare a legilor Justiției prezentate de ministrul Tudorel Toader, deoarece acestea afectează independența Justiției.

De asemenea, Ambasada SUA și Reprezentanța Comisiei Europene în România au transmis mesaje de îngrijorare cu privire la prevederile acestui proiect.

surse: Hotnews.ro, romaniacurata.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax