Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică programele „Casa Verde” și „Casa Verde Plus”. Ce finanţări vor putea obține românii


Publicat

casa verde plusMinisterul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat, marți, în consultare publică, programele „Casa Verde” și „Casa Verde Plus”. Prin cele două programe, atât cetățenii cât și primarii, instituțiile de interes public și unitățile de cult vor putea aplica pentru a obține fonduri pentru instalarea de panouri solare, pompe de căldură, acoperișuri verzi, termosisteme din materiale ecologice și tehnologii care ajută la economisirea energiei.

Pentru panouri solare populația primește o finanțare de 6.000 de lei, iar pentru pompe de căldură maximum 8.000 de lei, circa 70-80% din costul unui astfel de sistem complex, a anunțat ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer. Programul va demara în următoarele două săptămâni, a anunțat ministrul.

Programul Casa Verde Clasic pentru populație

Prin  acest program românii pot face trecerea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care utilizează energii regenerabile: panouri solare sau pompe de căldură.

„Pentru panouri solare populația primește o finanțare de 6.000 de lei – suficientă pentru achiziția unui sistem care să asigure apa caldă menajeră într-o casă standard. (finanțare de 100%). Pentru cei care vor să foloseasca pompele de căldură, finanțarea prin AFM este de maximum 8.000 de lei, circa 70-80% din costul unui astfel de sistem complex. Am alocat pentru populație aproape 50% din bugetul total al Programului pe anul 2016 (138 de milioane de ei), adică 60 de milioane de lei. Această sumă va fi distribuită unitar în toate județele țării iar populația va depune și va semna contractul de finanțare la Agenția de Protecție a Mediului din județele în care locuiesc. Ne dorim să încurajăm populația să folosească sisteme verzi în propriile locuințe. Cred că sectorul energiilor regenerabile din țara noastră va atinge o nouă dimensiune atunci când și consumatorii casnici din România vor deveni din consumatori – producători, înlocuind sistemele clasice de energie cu cele regenerabile”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer.

Sectorul clădirilor este cel mai mare consumator de energie (40% consumul final de energie)  și responsabil pentru o cantitate semnificativă de emisii de CO2  (36% din emisiile de CO2), a mai explicat ministrul.

Programul Casa Verde Clasic pentru primării, instituții de inters public și unitățile de cult

Această componentă din program este deschisă și primariilor din țară care pot veni cu proiecte integrate pentru comunitățile lor. De asemenea, sunt incluse aici și instituțiile de interes public cât și unitățile de cult.

Acestea pot achiziționa prin program mai multe tipuri de sisteme care utilizează energie regenerabilă cum sunt:

– turbine eoliene

– panouri fotovoltaice și solare

– pompe de căldură

– sisteme care utilizează biogazul drept combustibil pentru producerea energiei etc.

Investițiile acestor categorii de beneficiari vor fi finanțate prin AFM în proporție de 90% dar nu mai mult de:

– 500.000 de lei pentru unitățile de cult

– 2.000.000. de lei pentru instituțiile publice

Pentru primării finanțarea este în funcție de numărul locuitorilor, după cum urmează:

– 4 milioane de lei pentru localități cu mai mult de 100.000 de locuitori

– 3 milioane de lei pentru orașe al căror numar de locuitori este între 50.000 și 100.000 de locuitori

– 2 milioane de lei pentru localități cu o populație între 20.000 și 50.000 de locuitori

– 1 milion de lei  pentru localități cu un număr de locuitori între 3000 și 20.000

–  500.000 de lei pentru orașe mici de până la 3000 de locuitori

Bugetul alocat pentru secțiunea primariilor, instituțiilor publice și unităților de cult circa 33 de milioane de lei din bugetul total CASA VERDE 2016.

casa verde plus persoane fiziceProgramul Casa Verde PLUS pentru populație

„Programul Casa Verde Plus aduce o abordare nouă în piață. Ea vine în completarea programului Clasic. Am plecat de la ideea că o casă verde nu se limitează doar la sisteme de încălzire cu energie din surse regenerabile, ci are nevoie de mult mai mult. O casa verde implică strategii bioclimatice, design solar pasiv sau activ, eficiență energetică, consum de apă redus, materiale ecologice, cu conținut reciclat, regionale și non-toxice, o calitate superioară a mediului interior, gestionarea durabilă a deșeurilor pe perioada contrucției și în timpul operării acesteia, amplasament sustenabil”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer.

Cu alte cuvinte, Casa Verde PLUS destinată populației este un program care susține optimizarea energetică a clădirilor folosind materiale cu amprentă redusă de carbon, non-toxice și din surse regenerabile cu impact implicit asupra calității mediului interior.

Casa Verde Plus beneficiază de un buget total de 45 de milioane de lei. Din această sumă, 12 milioane de lei sunt destinate persoanelor fizice.

Românii pot folosi acesti bani pentru a-și izola locuințele cu materiale ecologice precum: cânepă, lână, vată minerală bazaltică, plută, perlitul, celuloză sau zidăria din cânepa și var.

În plus, pentru finisaje, se pot achizitiona tencuieli, adezivi, vopseluri și amorse, fără Compuși Organici Volatili.

„Suma maximă acordată unui beneficiar poate ajunge la 40.000 de lei. Când am stabilit această sumă am luat în considerare un cost de 120 de lei/mp. Cheltuielile eligibile implică atât achiziția materialelor cât și manopera. Pentru o casă cu amprentă de circa 90 de mp aceasta suma poate acoperi aproape integral costurile de termoizolare integrală a fațadei și acoperișului cu izolație de 15 cm”, a declarat ministrul Mediului.

Banii pot fi utilizați atât în cazul renovării unei clădiri existente, cât și în cazul termoficării unei locuințe nou-construită.

casa verde plus persoane juridiceProgramul Casa Verde PLUS pentru persoanele juridice

Alte 33 de milioane de lei se vor îndrepta catre persoane juridice, și anume unități administrativ-teritoriale, instituții publice sau ONG-uri care dețin în proprietate sau administrare clădiri de interes public: școli, grădinițe, policlinici și spitale, cămine pentru bătrâni, centre de plasament, cantine sociale, centre de reabilitare sau adăposturi de noapte.

Suma maximă alocată unui proiect este de până la 500.000 de lei, suma care nu trebuie să depășească 90% din valoarea totală a proiectului.

Casa Verde Plus pentru persoane juridice finanțează următoarele cheltuieli pentru sisteme de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor:

– sisteme de izolație din materiale eco – aceleași condiții tehnice ca în cazul programului pentru persoane fizice;

– acoperișuri verzi (înierbate);

– sisteme de eficientizare a consumurilor – BMS

– înlocuirea becurilor clasice cu becuri care utilizează tehnologie LED.

„Am ales să finanțăm inclusiv acoperișuri verzi pentru că temperaturile din orașe sunt tot mai mari din cauza suprafețelor alcătuite doar din piatră, beton, asfalt – care absorb căldura soarelui în timpul zilei și o emana în timpul nopții. Un acoperiș din bitum negru poate ajunge în timpul verii foarte ușor la 80 de grade Celsius. Cu un strat de sol deasupra sa și plante, diverse studii arată că temperatura sa nu va mai depăși temperatura aerului înconjurător. Astfel, acoperișurile verzi contribuie la optimizarea energetice, elimină efectul de insulă de caldură, contribuie la creșterea procentului de spații verzi în localități, susține biodiversitatea și pot fi folosite ca spații de recreere urbană”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca – Palmer.

 sursa: hotnews.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO Ministrul Educației: Evaluarea națională pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a se face prin prezență fizică

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni seara, la Digi24, că prin Ordinul comun de minstru s-a dispus ca elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a să poată participa fizic la evaluările naționale, rezultatele urmând să arate impactul învățământului online, după un an de pandemie.

„La clasele a doua, și a patra, se putea prin prezență fizică, iar acum s-a dispus prezența fizică la aceste evaluări și pentru clasa a șasea. Elevii vor putea participa la examenele de evaluare, care sunt foarte importante pentru că ne vor arăta unde suntem după un an de predare online”, a spus Cîmpeanu la Digi24

Ministrul Educației a precizat că zilele următoare se vor stabili datele privind organizarea examenelor de evaluare.

„Cel mai probabil examenele se vor desfășura în aprilie”, a spus ministrul.

Ordinul semnat de ministru mai prevede ca toți elevii, din toate clasele, să aibă posibilitatea să solicite recuperarea orelor predate online.

Cum se vor face orele față în față în scenariul roșu

Ministrul Educaţiei a declarat că mai puţin de jumătate din elevii claselor terminale au participat, în semestrul II, la orele faţă în faţă.

Precizarea vine în contextul în care ministrul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au emis recent un ordin comun prin care prezenţa elevilor din clasele terminale este permisă în localităţile aflate în scenariul roşu doar la jumătate din capacitate, respectiv maxim 15 elevi la clasele de gimnaziu şi 19 elevi pentru cele de liceu.

Sorin Cîmpeanu a explicat luni, la Digi 24, că pentru a fi semnat acest ordin comun cu Ministerul Sănătăţii, a trebuit făcut rabat de la prezenţa integrală a elevilor la şcoală, pe considerente sanitare.

„Experienţa ne-a arătat, în primele patru săptămâni de la începerea semestrului II cu prezenţă fizică, în data de 8 februarie, că elevii claselor terminale au avut o prezenţă medie sub jumătate. Mai ales elevii claselor a XII-a”, a precizat, în acest context, ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a afirmat că, atunci când va fi depăşit plafonul de 50%, o soluţie va fi scenariul hibrid, cu participarea alternativă a elevilor dintr-o clasă la orele faţă în faţă.

Ministrul Educației: Dacă merg la şcoală, educaţia nu îmbolnăveşte

„Dacă mă întrebaţi de ce este posibil ca într-o şcoală care se găseşte în scenariu roşu, pe acelaşi palier, două săli de clasă, vecine, identice ca suprafaţă, în prima sală de clasă elevii de clasa a IV-a pot veni cu efective întregi şi e foarte bine că pot vei cu efective întregi şi în sala de lângă, în acelaşi interval orar, elevii de clasa a VIII-a trebuie înjumătăţiţi, nu pot să vă răspund la această întrebare.

Mai ales că au şi evaluare naţională, evaluare naţională care este un examen definitoriu pentru viitorul oricărui elev”, a adăugat ministrul Educaţiei.

„Am încercat să explic, şi eu explic de fiecare dată, că educaţia nu îmbolnăveşte.

Mie mi se pare foarte periculoasă ideea pe care începem să o inducem copiilor, mai ales celor de vârstă mică, 7-8-9 ani, cum că dacă merg la şcoală riscă să-şi îmbolnăvească părinţii, bunicii şi mai rău decât să-i îmbolnăvească.

Acest lucru mă tem că lasă sechele. Dacă merg la şcoală, educaţia nu îmbolnăveşte. Dimpotrivă, te învaţă să respecţi regulile. Dacă respecţi regulile, mergând la şcoală, atunci şansele să gestionezi riscurile de îmbolnăvire sunt foarte mari”, a subliniat Cîmpeanu.

Cum se vor desfășura Examenele naționale într-o localitate aflată în carantină

Sorin Cîmpeanu a declarat că, în situația în care vor fi localități carantinate, autoritățile vor emite derogări de la restricții pentru ca elevii din clasele terminale, să poată susține Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

“Dacă în perioada examenelor naționale vom avea localități carantinate, am inițiat deja discuțiile cu CNSU în vederea obținerii unei derogări, excepții, cu respectarea accentuată a regulilor de protecție sanitară, dar care să permită elevilor să susțină Evaluarea Națională sau Bacalaureatul, pentru că sunt examene esențiale, determinante pentru viitorul fiecărui elev”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației nu susține organizarea celei de-a doua sesiuni de examene

Sorin Cîmpeanu a declarat că nu susține organizarea celei de-a doua sesiuni de examene, cum s-a întâmplat în 2020.

“N-a ajutat cu nimic cea de-a doua sesiune. În prima sesiune de Bacalaureat au fost identificați 3 elevi care aveau temperatura de peste 37,3 grade Celsius.

Până la urmă nu s-a confirmat că ar fi fost pozitivi. Nu sunt adeptul unei organizări. Dacă va fi nevoie, vom lua în considerare acest lucru.

Obiectivul este să organizăm examenele naționale la datele planificate, pentru a asigura predictibilitatea, cu prezență fizică pentru a asigura relevanța și cu o tematică adaptată specificului acestui an școlar care a fost total atipic.

Ministrul Educației: În cel mai “dezastruos” scenariu de carantină se vor putea găsi soluții

Orice elev de clasa a VIII-a va putea susține examenul de Evaluare Națională, orice elev de clasa a XII-a va putea susține Bacalaureatul”, a afirmat Cîmpeanu.

El a mai spus că în cel mai “dezastruos” scenariu de carantină se vor putea găsi soluții pentru ca elevii să susțină examenele naționale.

“Susținem organizarea examenelor naționale la datele planificate și cu prezență fizică. Depinde de situația de facto.

Teoretic vorbind, putem lua în calcul cea mai dezastruoasă situație în care să avem foarte multe localități carantinate.

Chiar și în această situație vom analiza în ce măsură se poate gestiona riscul epidemiologic, având în vedere importanța acestor examene naționale pentru a putea face o derogare pentru zilele în care se organizează aceste examene naționale, a declarat ministrul.

surse: digi24.ro, agerpres, edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Când pică Paştele ortodox și catolic în 2021. De ce se sărbătorește în zile diferite și cum se calculează data în fiecare an

Publicat

Slujba de Inviere Catedrala Alba Iulia

În 2021, Paștele ortodox va fi sărbătorit în data de 2 mai, când va fi o minivacanță de patru zile. Paștele catolic va fi în 4 aprilie.

Vinerea Mare este și zi liberă pentru români. Astfel, românii vor avea, cu ocazia Paștelui, o minivacanță de patru zile: vineri- 30 aprilie (Vinerea Mare), sâmbătă-1 mai, duminică- 2 mai și luni- 3 mai (a doua zi de Paște).

Vezi și Zile libere 2021. Vor fi mai puține minivacanțe și zile libere în timpul săptămânii față de anul 2020

Paștele este sărbătoarea Învierii Domnului, dar și un prilej deosebit de a reuni familia.

Paștele ortodox și cel catolic s-au sărbătorit anul trecut la o săptămână distanță, iar în acest an decalajul este mai mare.

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină.

Vezi și Calendar Creștin Ortodox 2021: Toate sărbătorile religioase importante din noul an în Calendarul Bisericesc

Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an. În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși.

Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Floriile ortodoxe vor fi în 25 aprilie, iar Rusaliile ortodoxe se vor sărbători în 20 iunie.

Când pică Paștele ortodox în 2021 și în următorii ani:

Paştele ortodox 2021 – duminică, 2 mai

Paştele ortodox 2022 – duminică, 24 aprilie

Paştele ortodox 2023 – duminică, 16 aprilie

Paştele ortodox 2024 – duminică, 5 mai

Paştele ortodox 2025 – duminică, 20 aprilie

Paștele catolic în 2021 și în următorii ani:

Paştele catolic 2021 – duminică, 4 aprilie

Paştele catolic 2022 – duminica 17 aprilie

Paştele catolic 2023 – duminică 9 aprilie

Paştele catolic 2024 – duminică 31 martie

Paştele catolic 2025 – duminică 20 aprilie

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

REȚETE mucenici, 9 martie. Cum poți pregăti cei mai buni mucenici, cu lapte și ouă sau de post. Ingrediente și mod de preparare

Publicat

Unele gospodine fac în 9 martie, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau bradoși.

În Moldova, aceștia au forma cifrei 8 și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.

În Dobrogea și Muntenia, mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

Vezi și POSTUL PAȘTELUI 2021: Când începe cel mai lung și aspru post din an. Interdicțiile perioadei și zilele cu dezlegare la pește

Aceștia sunt duși la biserică pentru a fi binecuvântați și apoi sunt consumați în familie.

Rețetă pentru mucenici

Pentru aluatul din care se fac mucenicii este nevoie de 250 grame făină; 120 ml apa caldă și sare.

Mucenicii se fac șnururi lungi și subțiri din coca, apoi se fac cerculețe mici sau opturi. Mucenicii se lasă peste noapte la uscat, pe masa presărată cu faină. Peste mucenici se presară de asemenea făină.

În dimineața de 9 martie, mucenicii se trec prin sită, pentru ca să cadă făina de pe ei, apoi se pun la fiert într-o zeamă preparată din următoarele ingrediente: apă, sare (un vârf de linguriță), coaja de la o lămâie (rasă) și zahăr.

Mucenicii se pun în apă, numai după ce aceasta a dat în clocot. E important să punem la fiert apa cu sarea. Se rade o coajă de lămâie și atunci când mucenicii încep să fiarbă se adaugă zahărul. Ne putem da seama ca mucenicii sunt fierți, atunci când aceștia se ridică la suprafață.

Se servesc cu miez de nucă și cu praf de scorțișoară.

Rețeta se gătește și se servește în 9 martie când se sărbătoresc cei 40 de mucenici.

Rețetă pentru mucenici muntenești

Ingrediente:

400 de grame de mucenici

200 de grame de nucă măcinată

200 grade zahăr

Scorțișoară măcinată după gust sau două batoane de scorțișoară

1 esență de rom

1 esență vanilie sau o păstaie de vanilie

un praf de sare

(după preferințe: coaja de la o portocală și/sau de la o lămâie)

Rețeta este de POST.

Mod de preparare:

Puneți apa (3 litri) la fiert cu scorțișoară și vanilie, adăugați mucenicii. După 10 minute, cel mult, îl luați de pe foc. Ei continuă să se gătească în lichidul fierbinte și după ce luați oala de pe aragaz. Adăugați zahăr, coaja de la lămâie și de portocală, esența de rom și puțină nucă măcinată. Amestecați. Puneți capacul și lăsați mucenicii timp de o oră.

Adăugați nucă în momentul servirii și scorțișoară.

Rețeta mucenici moldovenești

Ingrediente pentru aluat: 450 ml lapte, 125 gr zahăr, 50 ml ulei, 3 ouă, două plicuri de drojdie uscată, 2 pliculețe zahăr vanilat, 1 kg făini, o esență de vanilie, coaja de la o lămâie.

Pentru sirop, aveți nevoie de apă (300 ml), zahăr (150 gr), esență vanilie și coaja de la o portocală.

Miere și nucă măcinată sunt necesare pentru decor.

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, laptele trebuie să fie călduț.

Faceți maia: peste drojdia uscată puneți puțin lapte, două linguri de făină și o lăsați să crească timp de 15 minute.

Pregătiți apoi aluatul: Puneți făina, ouăle, maiaua, zahărul vanilat, coaja de la lămâie, esența de vanilie și amestecați. În timp ce amestecați, cu mixerul sau cu mâna, adăugați lapte, puțin câte puțin și frământați. La sfârșit mai frământați puțin și lăsați aluatul să crească până-și dublează volumul

Pregătiți siropul: puneți apă, zahăr, după ce apa începe să clocotească mai lăsați să fiarbă aproximativ 3 minute. Puneți esența de vanilie și coaja de portocală, pe care o scoateți după ce siropul se răcește.

Împărțiți aluatul în mai multe bucăți egale. Formați forma de mucenic în formă de opt. Și o puneți pe o tavă, pe care ați pus înainte foaia de copt. Lăsați-i să crească un sfert de oră. Cu o pensulă, îi tapetați cu ou pentru a avea o culoare frumoasă după coacere. Timp de 20 de minute îi lăsați la cuptor.

Înainte de a-i însiropa, lăsați mucenicii să se răcească. Puneți sirop cu lingura, dar nu mult.

După ce-i lăsați 10 minute, adăugați miere și nucă, după gust.

sursă: dcnews.ro

foto: pixabay.com

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din Alba, prins la volan sub influența drogurilor, la Turda. Polițiștii i-au deschis dosar penal

Publicat

Un tânăr de 28 de ani din județul Alba a fost prins de polițiști în timp ce conducea un autoturism, deși era sub influența substanţelor interzise.

Potrivit Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, acesta a fost oprit în trafic în data de 6 martie.

În jurul orei 19.32, un conducător auto în vârstă de 28 de ani, din judeţul Alba, a fost depistat de poliţiştii Biroului Rutier Turda, în timp ce se deplasa pe Calea Victoriei, din municipiul Turda, sub influenţa substanţelor interzise, aspect rezultat ca urmare a testării cu aparatul drugtest.

Cel în cauză a fost ulterior condus la o unitate de specialitate, unde i-au fost recoltate probele biologice, transmite IPJ Cluj.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate