Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică programele „Casa Verde” și „Casa Verde Plus”. Ce finanţări vor putea obține românii

Publicat

casa verde plusMinisterul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat, marți, în consultare publică, programele „Casa Verde” și „Casa Verde Plus”. Prin cele două programe, atât cetățenii cât și primarii, instituțiile de interes public și unitățile de cult vor putea aplica pentru a obține fonduri pentru instalarea de panouri solare, pompe de căldură, acoperișuri verzi, termosisteme din materiale ecologice și tehnologii care ajută la economisirea energiei.

Pentru panouri solare populația primește o finanțare de 6.000 de lei, iar pentru pompe de căldură maximum 8.000 de lei, circa 70-80% din costul unui astfel de sistem complex, a anunțat ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer. Programul va demara în următoarele două săptămâni, a anunțat ministrul.

Programul Casa Verde Clasic pentru populație

Prin  acest program românii pot face trecerea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care utilizează energii regenerabile: panouri solare sau pompe de căldură.

„Pentru panouri solare populația primește o finanțare de 6.000 de lei – suficientă pentru achiziția unui sistem care să asigure apa caldă menajeră într-o casă standard. (finanțare de 100%). Pentru cei care vor să foloseasca pompele de căldură, finanțarea prin AFM este de maximum 8.000 de lei, circa 70-80% din costul unui astfel de sistem complex. Am alocat pentru populație aproape 50% din bugetul total al Programului pe anul 2016 (138 de milioane de ei), adică 60 de milioane de lei. Această sumă va fi distribuită unitar în toate județele țării iar populația va depune și va semna contractul de finanțare la Agenția de Protecție a Mediului din județele în care locuiesc. Ne dorim să încurajăm populația să folosească sisteme verzi în propriile locuințe. Cred că sectorul energiilor regenerabile din țara noastră va atinge o nouă dimensiune atunci când și consumatorii casnici din România vor deveni din consumatori – producători, înlocuind sistemele clasice de energie cu cele regenerabile”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer.

Sectorul clădirilor este cel mai mare consumator de energie (40% consumul final de energie)  și responsabil pentru o cantitate semnificativă de emisii de CO2  (36% din emisiile de CO2), a mai explicat ministrul.

Programul Casa Verde Clasic pentru primării, instituții de inters public și unitățile de cult

Această componentă din program este deschisă și primariilor din țară care pot veni cu proiecte integrate pentru comunitățile lor. De asemenea, sunt incluse aici și instituțiile de interes public cât și unitățile de cult.

Acestea pot achiziționa prin program mai multe tipuri de sisteme care utilizează energie regenerabilă cum sunt:

– turbine eoliene

– panouri fotovoltaice și solare

– pompe de căldură

– sisteme care utilizează biogazul drept combustibil pentru producerea energiei etc.

Investițiile acestor categorii de beneficiari vor fi finanțate prin AFM în proporție de 90% dar nu mai mult de:

– 500.000 de lei pentru unitățile de cult

– 2.000.000. de lei pentru instituțiile publice

Pentru primării finanțarea este în funcție de numărul locuitorilor, după cum urmează:

– 4 milioane de lei pentru localități cu mai mult de 100.000 de locuitori

– 3 milioane de lei pentru orașe al căror numar de locuitori este între 50.000 și 100.000 de locuitori

– 2 milioane de lei pentru localități cu o populație între 20.000 și 50.000 de locuitori

– 1 milion de lei  pentru localități cu un număr de locuitori între 3000 și 20.000

–  500.000 de lei pentru orașe mici de până la 3000 de locuitori

Bugetul alocat pentru secțiunea primariilor, instituțiilor publice și unităților de cult circa 33 de milioane de lei din bugetul total CASA VERDE 2016.

casa verde plus persoane fiziceProgramul Casa Verde PLUS pentru populație

„Programul Casa Verde Plus aduce o abordare nouă în piață. Ea vine în completarea programului Clasic. Am plecat de la ideea că o casă verde nu se limitează doar la sisteme de încălzire cu energie din surse regenerabile, ci are nevoie de mult mai mult. O casa verde implică strategii bioclimatice, design solar pasiv sau activ, eficiență energetică, consum de apă redus, materiale ecologice, cu conținut reciclat, regionale și non-toxice, o calitate superioară a mediului interior, gestionarea durabilă a deșeurilor pe perioada contrucției și în timpul operării acesteia, amplasament sustenabil”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer.

Cu alte cuvinte, Casa Verde PLUS destinată populației este un program care susține optimizarea energetică a clădirilor folosind materiale cu amprentă redusă de carbon, non-toxice și din surse regenerabile cu impact implicit asupra calității mediului interior.

Casa Verde Plus beneficiază de un buget total de 45 de milioane de lei. Din această sumă, 12 milioane de lei sunt destinate persoanelor fizice.

Românii pot folosi acesti bani pentru a-și izola locuințele cu materiale ecologice precum: cânepă, lână, vată minerală bazaltică, plută, perlitul, celuloză sau zidăria din cânepa și var.

În plus, pentru finisaje, se pot achizitiona tencuieli, adezivi, vopseluri și amorse, fără Compuși Organici Volatili.

„Suma maximă acordată unui beneficiar poate ajunge la 40.000 de lei. Când am stabilit această sumă am luat în considerare un cost de 120 de lei/mp. Cheltuielile eligibile implică atât achiziția materialelor cât și manopera. Pentru o casă cu amprentă de circa 90 de mp aceasta suma poate acoperi aproape integral costurile de termoizolare integrală a fațadei și acoperișului cu izolație de 15 cm”, a declarat ministrul Mediului.

Banii pot fi utilizați atât în cazul renovării unei clădiri existente, cât și în cazul termoficării unei locuințe nou-construită.

casa verde plus persoane juridiceProgramul Casa Verde PLUS pentru persoanele juridice

Alte 33 de milioane de lei se vor îndrepta catre persoane juridice, și anume unități administrativ-teritoriale, instituții publice sau ONG-uri care dețin în proprietate sau administrare clădiri de interes public: școli, grădinițe, policlinici și spitale, cămine pentru bătrâni, centre de plasament, cantine sociale, centre de reabilitare sau adăposturi de noapte.

Suma maximă alocată unui proiect este de până la 500.000 de lei, suma care nu trebuie să depășească 90% din valoarea totală a proiectului.

Casa Verde Plus pentru persoane juridice finanțează următoarele cheltuieli pentru sisteme de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor:

– sisteme de izolație din materiale eco – aceleași condiții tehnice ca în cazul programului pentru persoane fizice;

– acoperișuri verzi (înierbate);

– sisteme de eficientizare a consumurilor – BMS

– înlocuirea becurilor clasice cu becuri care utilizează tehnologie LED.

„Am ales să finanțăm inclusiv acoperișuri verzi pentru că temperaturile din orașe sunt tot mai mari din cauza suprafețelor alcătuite doar din piatră, beton, asfalt – care absorb căldura soarelui în timpul zilei și o emana în timpul nopții. Un acoperiș din bitum negru poate ajunge în timpul verii foarte ușor la 80 de grade Celsius. Cu un strat de sol deasupra sa și plante, diverse studii arată că temperatura sa nu va mai depăși temperatura aerului înconjurător. Astfel, acoperișurile verzi contribuie la optimizarea energetice, elimină efectul de insulă de caldură, contribuie la creșterea procentului de spații verzi în localități, susține biodiversitatea și pot fi folosite ca spații de recreere urbană”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca – Palmer.

 sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

Ministerul Finanțelor anunță o nouă emisiune de titluri de stat Tezaur. Care sunt dobânzile

Publicat

bani crestere finante

Începând de luni, 8 august, românii pot investi în titlurile de stat Tezaur, cu maturitate de 1 an și dobândă anuală de 8,25%, anunță Ministerul Finanțelor.

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. Interesul românilor pentru titlurile de stat Tezaur s-a menținut la un nivel ridicat și în luna iulie, suma investită fiind de 1,49 miliarde lei.

Titlurile de stat pot fi cumpărate între 08 – 26 august 2022 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV, între 08 – 29 august 2022 de la unitățile Trezoreriei Statului, iar între 08 – 26 august 2022 în mediul urban și 08 – 25 august 2022 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați GhidTezaur online și Tezaur online;

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja effectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

HOROSCOP 8-14 august: Săptămâna va aduce liniștirea lucrurilor și lecții pentru cei rebeli. Care este ziua cea mai „electrizantă”

Publicat

Este săptămâna care va aduce liniștirea lucrurilor și lecții pentru cei rebeli. Va scoate la suprafață tendința de a dramatiza la unii și va ”învăța minte” pe cei cărora le place să tragă de timp.

Cei care nu sunt hotărâți și cei care nu știu să iubească au și ei lecții în acest interval! 

Pe 11 August, una dintre cele mai ”electrice” zile ale săptămânii, vom simți cu toții mari schimbări. Și de energie și de stare și de pofte. Luna plină în Vărsător va răscoli această axă: Leu – Taur – Scorpion – Vărsător, iar următoarele 2 săptămâni vor fi pline de decizii.

Femeile vor fi mult mai orgolioase sau mai agresive, începând cu aceeași dată și tot ele vor încerca să domine.

Manifestările artistice, spectacolele vor fi bine cotate și vor reveni între plăcerile noastre pentru următoarele 3 -4 săptămâni.

Horoscop 8-14 august: Berbec

Luna ta plină va fi despre maturizarea proiectelor tale și de coerența ta în împlinirea scopurilor pe care ți le-ai propus de ceva vreme.

Nu pierde timpul doar la distracție sau cu prietenii, ci vezi mai atent ce dorești de la viitorul tău. Posibilă cotitură importantă!

Horoscop 8-14 august: Taur

horoscop taur

Multă încordare și multe confruntări pentru tine în această săptămână. Fii atent la evoluția ta și fă mai multe pentru a evolua.

Ieșirea din confort va fi premiată, iar rigiditatea îți va aduce lecții mari. Familia are nevoie de tine.

Horoscop 8-14 august: Gemeni

horoscop gemeni

Veți fi mai mulțumiți de calitatea dialogurilor voastre și mai deschiși în vorbire. Multe satisfacții își vor face loc în mintea voastra.

Pentru cei care au tras de timp în privința unui drum, se va produce o schimbare majoră!

Horoscop 8-14 august: Rac

horoscop rac

Soluțiile la probleme nu vor întârzia să apară. Pentru următoarele 2 săptămâni vei ieși din multe încercări!

Atenție să nu fii mână largă la cheltuieli și adună-te să poți rezolva cât mai repede ceea ce îți doreai să rezolvi de luni bune sau de ani!

Horoscop 8-14 august: Leu

horoscop leu

Astrele sunt prietenele tale în această perioadă. Doar nu dramatiza și evită despărțirile, mai ales dacă orgoliul te împinge.

Vrei să pui la punct viața de cuplu și să dai o lecție persoanei iubite. Vezi totuși să nu fii prea acid!

Horoscop 8-14 august: Fecioară

horoscop fecioara

Dacă ai avut unele probleme de sănătate în ultima perioadă, ele încep să se stingă și îți recapeți forma.

Dar peste toate este momentul în care trebuie să îți refaci bateriile și să te încarci bine cu energie pozitivă!

Horoscop 8-14 august: Balanță

horoscop balanta

Luna plină îți va face curat în viața emoțională. Probabil că vrei să îți alegi mai cu atenție prietenii.

În plus, pentru tine distracția se încheie și trebuie să te apuci serios de treabă! Ai de ales!

Horoscop 8-14 august: Scorpion

horoscop scorpion

Lecții de personalitate și multe de adus la zi și pentru tine. Vrei să fii mai respectat și vrei mai multă onoare.

Dar pentru asta trebuie să ieși de pe fundul lacului la suprafață și să te expui la lumină, să fii la propriu și la figurat în ”lumina reflectoarelor”!

Horoscop 8-14 august: Săgetător

horoscop sagetator

Ai stat prea relaxat în sinea ta și ai lăsat de azi pe mâine cam multe. Trebuie să pui punctul pe ”i” în mai multe discuții și să iei atitudine.

Nu renunța încă la vacanță! Drumurile sunt cele mai bune prietene pentru tine!

Horoscop 8-14 august: Capricorn

horoscop capricorn

Investițiile și cheltuielile te trag de mânecă. Trebuie să lași banii să circule și să îți dai voie să ieși din zgârcenie!

Ai de făcut multe plăți întârziate și nicicum nu trebuie să mai tragi de timp.

Horoscop 8-14 august: Vărsător

horoscop varsator

Multe îți vor fi potrivnice și ai senzația că ești copleșit de reproșuri și de nemulțumiți! Posibil să fie undeva la mijloc dreptatea și să trebuiască să te schimbi cu adevărat!

Sau dacă nu vrei să te schimbi, măcar să evoluezi! Luna plină te muștruluiește bine tocmai pentru a te pune la transformări!

Horoscop 8-14 august: Pești

horoscop pesti

Dacă poți să ieși din tiparele trecutului, atunci luna plină va fi prietena ta. Fie ai o perioadă de recentrare și de revenire, fie o perioadă de probleme de sănătate!

Ai nevoie să ieși și tu din ”trasul de timp” pentru a te proteja de autosabotaj, mai ales!

Horoscop realizat pentru cititorii Alba24, de astrolog Maria Sârbu

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

UPDATE FOTO INCENDIU la Bistra. Un bărbat, scos din flăcări de polițiști. Focul a mistuit o casă, o anexă și un adăpost de animale

Publicat

Un incendiu a izbucnit duminică, în jurul orei 15:40, în localitatea Bistra – Valea Dobrii. Flăcările au mistuit o locuință, o anexă și un adăpost de animale.

Până la momentul sosirii pompierilor, un bărbat de aprox. 50 de ani a fost scos din flăcări de polițiști. Acesta a suferit arsuri de gradul 2, respectiv gradul 3 pe 35% din suprafața corpului.

UPDATE, ora 21:15 – Potrivit ISU Alba, incendiul este lichidat.

Forțele prezente la locul producerii evenimentului încă lucrează la înlăturarea efectelor negative produse de incendiu.

Au ars:

  • o casă de locuit – aprox. 70mp;
  • un adăpost de animale – aprox. 40 mp;
  • o anexă gospodăreasca- aprox. 20mp.

Până la momentul ajungerii forțelor de intervenție la locul solicitării, o victimă de sex masculin, aprox. 50 ani, a fost extrasă din locuință, de către echipajul IPJ prezent la fața locului.

Victima a suferit arsuri de gradul 2, respectiv gradul 3 pe aprox. 35% suprafața corpului.

UPDATE, ora 16:15 – Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă la o casă de locuit și o anexă gospodărească. La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu ardere generalizată la nivelul anexei gospodărești și la nivelul acoperișului locuinței.

La momentul de față se lucrează la localizarea incendiului.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Stația de pompieri Câmpeni intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Bistra – Valea Dobrii.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o casă de locuit.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare Cod Galben de furtună în Alba, până la ora 22:00. Averse, descărcări electrice și vijelii

Publicat

Meteorologii au emis duminică seara o atenționare Cod Galben de furtună valabilă în mai multe zone din județul Alba, între orele 21:00 și 22:00.

Potrivit ANM, sunt vizate localitățile Alba Iulia, Sebeș, Ighiu, Vințu de Jos, Galda de Jos, Daia Română, Sântimbru, Ciugud, Berghin și Cut.

Se vor semnala averse ce vor acumula 20…25 l/ mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului.

sursa: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax