Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Sănătăţii alocă până la 207 de milioane de lei pentru achiziţia de medicamente pentru pacienţii cu tuberculoză

Publicat

medicamente

26 de medicamente necesare bolnavilor care suferă de tuberculoză vor fi achiziționate de Ministerul Sănătății prin prcedura de achiziţie publică centralizată, a anunțat ministrul Sănătății.

Procedura de achiziţie centralizată se va finaliza cu încheierea acordurilor-cadru, pe o perioadă de 4 ani, între Ministerul Sănătăţii şi operatorii economici declaraţi câştigători în urma achiziţiei publice.

Ulterior, contractele subsecvente ale acestora vor fi încheiate între unităţile sanitare care implementează Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei şi operatorii declaraţi câştigători, potrivit Mediafax.

Valoarea totală a achiziţiei este cuprinsă între 157.750.446 de lei şi 207.142.871 de lei.
Fondurile necesare pentru încheierea contractelor subsecvente sunt asigurate din bugetul Ministerului Sănătăţii, prin bugetul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

„Sistemul de achiziţii publice centralizate pe care l-am lansat în primul meu mandat, în 2016, ajută la o creştere a transparentizării procesului de achiziţii de medicamente esenţiale şi la realizarea de economii la bugetul de stat”, spus ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Înainte, a precizat acesta, fiecare spital făcea achiziţii în baza unor estimări proprii, ceea ce lăsa loc pentru achiziţii directe prin contracte special făcute pentru cantităţi mici şi, totodată, existau mari diferenţe de preţ pentru acelaşi medicament între diferite spitale.

„Odată cu implementarea sistemului de achiziţie publică centralizată, acestea se fac de către Ministerul Sănătăţii, în mod transparent, prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice – SEAP. În urma licitaţiei se realizează un contract-cadru şi un clasament al furnizorilor în funcţie de condiţiile pe care le oferă, iar spitalele fac contracte subsecvente şi achiziţionează medicamentele de la furnizorul care are cea mai bună ofertă şi care-l poate livra. Prin acest sistem, numai pentru medicamentele antiretrovirale şi antituberculoase, s-au făcut economii la bugetul de stat deja de peste 30 de milioane de euro. Alte economii, de peste 28 de milioane de euro, s-au făcut prin acelaşi sistem la achiziţionarea de antibiotice”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax