Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Agriculturii anunță modificări la legea privind irigațiile. Energia folosită la irigații va putea fi decontată 50%

Publicat

Legea privind irigațiile va fi modificată astfel încât să poată fi făcute sisteme locale sau microsisteme la ferme. Și birocrația va fi redusă și astfel fermierii să nu mai piardă timpul după avizele necesare. Aceștia vor trebui să depună doar cererea de înființare, iar avizele necesare vor fi obținute de ANIF ( Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare)

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat miercuri că a iniţiat o modificare a legislaţiei privind irigaţiile, în care se vor introduce şi sisteme locale sau microsisteme de irigat la ferme, fapt ce ar permite reducerea costurilor cu energia şi apa şi pentru fermierii ce folosesc astfel de sisteme.

Birocrație mai puțină: avize obținute de ANIF în locul fermierilor

Chesnoiu a punctat că vor fi făcute modificări legislative şi referitor la obţinerea avizelor şi documentaţiilor pentru înfiinţarea sistemelor de irigaţii locale, astfel încât fermierii vor depune o cerere de înfiinţare a sistemului iar ANIF va obţine toate avizele şi autorizaţiile necesare.

„Am iniţiat cu domnul deputat Florin Barbu, preşedintele Comisiei pentru agricultură, o modificare a Legii 138 privind irigaţiile, astfel încât să introducem sistemele de irigaţii locale, sistemele de irigaţii la nivelul fermelor, astfel încât fermierii să-şi poată crea microsisteme de irigat şi să le deservească nevoia lor principală.

În normele de aplicare ale legii, vom aduce o modificare prin care ANIF se va ocupa de întreaga documentaţie, fermierii vor depune doar o cerere pentru înfiinţarea sistemului de irigaţii local, iar angajaţii ANIF vor fi cei care vor obţine toate avizele de la autorităţile cu atribuţii în domeniu.

Decontarea energiei folosite pentru irigații

Totodată, prin această modificare legislativă vom extinde şi vom rezolva, practic, o situaţie pe care fermierii o solicitau, aceea a decontării cu până la 50% a energiei utilizate pentru irigaţii.

În momentul de faţă beneficiau doar acei fermieri care aveau contracte cu ANIF de furnizare a apei. Căutăm soluţii şi sper să le implementăm pentru reducerea costurilor cu apa pentru irigat, pentru că cei care au contracte cu ANIF beneficiază de apă gratuită până la staţiile de punere sub presiune”, a precizat Adrian Chesnoiu.

Ministrul Agriculturii a menţionat că sunt fermieri care au început să irige iar umplerea canalelor pentru irigaţii a început în luna martie.

„Primele umpleri de canale au început în 19 martie şi am continuat după aceea în toată luna martie, în majoritatea zonelor în care suprafaţa de irigat este viabilă, vorbim de 1,3 milioane de hectare. Sunt deja contracte încheiate între fermieri şi ANIF şi se poate iriga. Deja am văzut că mulţi fermieri au aplicat irigări”, a spus Chesnoiu.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax