Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: Posturile de directori de școli vor fi scoase la concurs. Titularizarea profesorilor, pe durată determinată

Publicat

Posturile de directori la toate școlile din țară vor fi scoase la concurs iar titularizarea profesorilor va fi pe durată determinată.

Ministrul Educației Sorin Câmpeanu, a declarat joi, 4 martie la Europa FM, că este nevoie de o evaluare a cadrelor didactice.

„Trebuie să ai conduceri în școli selectate pe criterii relevante și obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de școli. Este un element esențial, dacă vrei să faci evaluare.

Evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță

Pentru că, în orice sistem, directorul unei școli va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță, legate de criteriile de performanță ale elevilor”, a transmis Câmpeanu.

Cîmpeanu speră ca posturile de director și de director adjunct să fie scoase la concurs înainte de vacanța de vară.

”Directori, directori adjuncți, pe structura director educațional-manager sau orice altă structură care va rezulta din dezbaterile care trebuie să fie profunde și rapide, pentru că până în vară nu mai este mult.

În cel mai rău caz aceste concursuri ar trebui să se deruleze în lunile octombrie – noiembrie.” a spus ministrul Educației.

Titularizare pe perioadă determinată

În plus, ministrul a declarat că „există voință politică” pentru a se trece de la titularizare pe perioadă nedeterminată la perioadă determinată.

Cîmpeanu a mai precizat că ar fi de acord cu o evaluare a tuturor profesorilor pe criterii de performanță.

„Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanța elevilor este un lucru foarte clar. Asta este marea provocare, lucrurile trebuie schimbate…

”Trebuie să ai și cu cine pentru că sunt 220.000 de profesori, iar asta nu este o scuză, ci este doar o explicație.

Problema nu poate fi tratată și rezolvată fiind scoasă din context, dacă e scoasă din context e egal cu zero, oricât de bine ar suna.

Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro, managementul de sistem: relația dintre minister – inspectorate – autorități locale – școli .”

Ce spunea Cîmpeanu la începutul lui ianuarie 2021 despre concursurile din învățământ

În urmă cu o lună Ministrul Educației anunța că trebuie organizate mai întâi concursuri pentru inspectorii școlari generali și adjuncți, în martie-aprilie și apoi pentru directorii de școli.

Potrivit acestuia, în 9 ianuarie, când au expirat mandatele unor directori de școli din toată țara, au fost numite în aceste funcții 796 de persoane.

În ceea ce privește situația din Alba, Inspectoratul Școlar Județean Alba a dispus numirea, prin detașare în interesul învățământului, a 81 de directori și directori adjuncți de școli din județ, din 11 ianuarie.

Pentru unele unități de învățământ, a fost schimbată conducerea.

Vezi și IȘJ Alba: 81 directori de școli numiți în funcții, prin detașare în interesul învățământului. Nume noi la conducerea unităților

„4.520 de directori și directori adjuncți au fost schimbați odată cu expirarea mandatelor din 9 ianuarie.

Dintre aceștia, 796 sunt persoane noi, restul sunt directori care și-au continuat mandatul de management. (…)

Dacă nu vom organiza rapid concursuri și trebuie organizate mai întâi pentru inspectorii școlari generali și adjuncți, în luna martie-aprilie maximum, pentru ca mai apoi să putem organiza concursuri și pentru directorii de școli, concursuri care să privilegieze competența în detrimentul politicului”, a declarat atunci Sorin Cîmpeanu, la B1 TV.

În 16 ianuarie, Cîmpeanu preciza aceleași detalii:

„Pentru inspectorate așteptăm primăvara. Ele trebuie să fie relevante. Pentru directori, (…) vor trebui să fie examene în care să-și demonstreze competența din perspectiva legislației, a cunoașterii legislației Educației, a cunoașterii legislației economice și toate celelalte lucruri pe care un manager trebuie să le cunoască.

Dacă vor avea un cuvânt de spus, într-un procent de 5-10 la sută și cadre didactice titulare cu normă întreaga din acele școli, vom vedea. Dar baza va fi verificarea acestor cunoștințe într-o manieră cât mai relevantă, cât mai sigură și aproape de adevăr”, declara ministrul Educației, pentru hotnews.ro.

Vezi și Ministrul Educației anunță modificările din anul școlar 2021-2022. Vacanța intersemestrială va fi comasată cu vacanța de iarnă

Iohannis despre concursurile de directori în școli

În 12 ianuarie, și președintele Klaus Iohannis s-a referit la schimbările de directori de şcoli. În opinia sa, acestea erau făcute la „repezeală”, pentru asigurarea interimatului.

Atunci, președintele preciza că în vară vor avea loc primele concursuri pentru ocuparea acestor posturi şi că va urmări la acel moment dacă se respectă principiul meritocraţiei.

”Bănuiesc că undeva prin vară deja vom avea primul val de concursuri pentru aceste funcţii de conducere şi atunci chiar voi urmări cu foarte mare atenţie cum se respectă principiul meritocraţiei în aceste chestiuni”, a spus şeful statului într-o conferinţă de presă, la data respectivă.

Deocamdată, concursurile pentru posturi de conducere/management din Educație sunt suspendate.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    joi, 04.03.2021 at 23:41

    Criteriu relevant : sa fie de la noi. Dar cu inspectori scolari tot asa procedati ? Pe dracu !
    Da criteriul corigenta si repetentie cand il introduceti, ca prea scoateti multi prosti din scoli.

  2. Madalina

    sâmbătă, 06.03.2021 at 13:32

    După 30 de ani in învățământ să mai dau concurs de titularizare?!? Unde erați, domnule ministru, când învățăm pe brânci pt a intra în învățământ la absolvirea liceului și obtineam postul prin repartiție guvernamentală?? De asta nu mai țineți cont , desigur. Prefer sa mi dau demisia decât să mai dau examene la 50 de ani. Poate găsiți înlocuitori, deși mă îndoiesc. Nu mai aveți de unde lua cadre didactice pt că tot mai puține persoane ar veni în învățământ în condițiile actuale.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax