Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Energiei anunţă scumpiri la energie electrică și gaze. Virgil Popescu: ea se va găsi în facturile tuturor

Publicat

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marți, la Antena 3, că scumpirile la energie şi gaze pe pieţele internaţionale se vor regăsi „parţial” în facturile românilor, dar exclude posibilitatea dublării facturilor sau a triplării acestora, ca în Spania.

Scumpirile la energie electrică şi gaze pe pieţele internaţionale se vor regăsi „parţial” în facturile de electricitate ale românilor

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că evoluția cotaţiilor pentru energie electrică sau gaze naturale pe bursele internaţionale va afecta parțial consumatorul casnic sau non-casnic din România.

Prețul va depinde de contractele pe care aceştia le-au încheiat cu furnizorii, dar şi de contractele pe care furnizorii, la rândul lor, le au încheiate.

Virgil Popescu susţine că majorarea preţului gazelor pe pieţele internaţionale – aşa cum s-a înregistrat pe Bursă de la Viena – este „un efect post-pandemic” în condiţiile unei cereri crescute de gaze naturale şi energie electrică pe fondul reluării activităţilor economice.

„Referitor la preţul consumatorului casnic român, acum s-au încheiat contracte, anul trecut, s-au încheiat contracte pe un an, pe doi ani de zile, în piaţa liberalizată, încă începând de anul trecut.

Cei care au încheiat contracte începând de anul trecut şi au valabilitatea contractelor, preţul nu este schimbat, cei care nu au contracte vor avea schimbare de preţ.

Mai mult, furnizorii care au achiziţionat gazul natural şi aici mă refer şi la energie electrică, anul trecut, la termen, la un an de zile, la doi ani de zile, pe o cantitate să zicem pe 70% sau pe 80% din total volumul clienţilor cumpără pe piaţa SPOT, că vorbim de piaţa SPOT acum, cumpără doar o bucată foarte mică de pe piaţa SPOT, iar media preţului cu va vinde acest gaz sau energie electrică la clientul casnic este evident făcută de 80% preţul de anul trecut plus un 20, un 30% în funcţie de cât nu este acoperit prin contracte.

Deci va fi o reflectare în preţul final către consumatorul casnic sau non-casnic, dar nu vorbim de creşteri de preţ de sută la sută”, a declarat ministrul Energiei marţi seară, la Antena 3.

Popescu a afirmat că pe pieţele internaţionale „este o scumpire” care „se va regăși parţial în facturile tuturor”.

Este o scumpire, ea se va găsi în facturile tuturor”, a adăugat el.

Întrebat dacă este posibil ca în România să existe scumpiri de proporții ca în Spania, ministrul Energiei a respins scenariul: „Nu, nu este cazul. Nu se poate ajunge la valori de genul acesta”.

Preţul energiei electrice a atins luni un nou nivel record în Spania. Preţul mediu pe piaţa angro, care determină o bună parte din factura la electricitate, a ajuns să fie aproape triplu faţă de 2020.

O lege a consumatorului vulnerabil, probabil în septembrie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, speră că în septembrie 2021 românii vor avea o lege care să stabilească măsuri de protecţie socială pentru consumatorul de energie vulnerabil.

Proiectul de lege se află în prezent la Parlament, iar ministrul crede ca va fi adoptat în luna septembrie a acestui an.

„Este proiect de lege în Camera Deputaţilor, sper să fie aprobată în luna septembrie, să putem oferi această protecţie, devansa termenul de intrare în luna octombrie a anului acesta şi să avem o protecţie atât pe gaze naturale, pe energie electrică, pe lemn de foc, că populaţia se încălzeşte cu diverse… asta este o soluţie să venim să ajutăm persoanele care au nevoie cu adevărat”, a declarat Virgil Popescu

Conform ministrului, actul normativ ar urma să se aplice începând cu septembrie 2022 pentru iarnă 2022-2023, însă acest termen ar trebui devansat, pentru că la momentul la care proiectul de lege a fost trimis în Legislativ nu se prevedea reluarea activităţilor economice care au dus la creşterea tarifelor energiei şi gazelor pe pieţele internaţionale.

Pentru ce venituri se va acorda ajutorul pentru încălzire

Conform proiectului de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie realizat de Ministerul Muncii, consumatorii consideraţi vulnerabili pot primi ajutor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică în sistem centralizat, pentru gaze naturale pentru energie electrică sau combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este, conform proiectului, de 810 lei/persoană în cazul familiei şi de 1.445 lei în cazul persoanei singure.

Valoarea de referinţă, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat este, conform aceluiaşi proiect, de 250 lei/lună pentru gaze naturale; de 500 lei/lună pentru energie electrică şi de 80 lei/lună pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. sO

    miercuri, 11.08.2021 at 09:37

    Foarte bine ! Gata cu pomenile ! Vrem o tara ca afara ! Cine are bani,bine, cine nu are, o sa o ….. Nu pentru asta s-au votat „competentii” ???

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax