Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Facturile la electricitate pentru românii cu venituri medii vor fi compensate, de la 1 noiembrie. Anunțul ministrului Energiei

Publicat

Guvernul va compensa facturile la electricitate pentru românii cu venituri medii sau consum mediu, începând cu 1 noiembrie, a afirmat, marţi, ministrul de resort, Virgil Popescu.

„Pe lângă compensarea consumatorilor vulnerabili, vrem să compensăm consumatorii până la venitul mediu sau consumului mediu şi vrem să compensăm în totalitate această iarnă, care începe la 1 noiembrie şi se termină la 31 martie”, a precizat acesta potrivit Agerpres.

Citește și O altă familie din Alba Iulia, FACTURĂ ENORMĂ de la noul furnizor de energie. Și cel vechi i-a aplicat o ”taxă de despărțire”

Ministrul a făcut aceste declarații după întâlnirea care a avut loc la Palatul Victoria între premierul Florin Cîţu şi reprezentanţii ANRE, ai Consiliului Concurenţei, ai Transelectrica şi ai bursei de energie OPCOM, pe tema preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

Compensări pentru românii cu venituri mici și medii

„Pe lângă compensarea consumatorilor vulnerabili, vrem să compensăm consumatorii până la venitul mediu sau consumului mediu şi vrem să compensăm în totalitate această iarnă, care începe la 1 noiembrie şi se termină la 31 martie”, a precizat el.

El a arătat că sunt în România 4,5 milioane de gospodării care consumă până în 1.000 de kWh pe an, ceea ce înseamnă peste 10 milioane de români.

Ministrul a susţinut că această compensare se va face indiferent dacă Legea consumatorului vulnerabil va fi votată în timp util.

„Acum calculăm impactul bugetar, dar sursa de finanţare este clar impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea preţului gazelor, iar din estimările noastre sumele sunt de două ori mai mari decât anul trecut, întrucât şi preţul este mai mare, impozitul pe dividende al companiilor unde statul este acţionar şi nu uitaţi că de la Hidroelectrica statul are acel dividend suplimentar de 800 de milioane de lei încă nevirat şi care este ţinut ca sursă de finanţare pentru compensarea la electricitate”, a arătat oficialul ministerial.

Întrebat cum se va realiza efectiv această compensare, Popescu a răspuns: „Dacă vorbim de compensare la nivelul venitului mediu vorbim de un procent pentru toţi cei care au un venit mediu în România, iar dacă vorbim de compensare în funcţie de consumul mediu, vorbim de un număr de kWh din factură. Lăsaţi-ne să finalizăm toate datele”.

De asemenea, când a fost întrebat ce trebuie să facă un cetăţean care primeşte o factură mult mai mare decât plătea până acum, el spus: „Eu nu aş plăti-o, aş sesiza furnizorul, nu cred că riscă să rămână fără curent dacă este o factură greşită. Dacă nu rezolvă cu furnizorul, să facă plângere la ANRE şi ANPC”.

TVA la energie nu va fi scos de pe factură

Totodată, jurnalişti au dorit să afle dacă autorităţile iau în calcul scăderea taxelor pentru companiile energetice, aşa cum au cerut acestea.

„Nu mi se pare normal ca de scăderea sau scoaterea TVA de pe factură să beneficieze inclusiv cei care nu au nevoie. Dacă vorbim de venitul mediu, ok, dar dacă sunt venituri foarte mari, nu mi se pare normal.

O reducere a TVA înseamnă că vor beneficia şi cei cu venituri foarte mari”, a subliniat Virgil Popescu.

Premierul Florin Cîțu a spus marți la începutul întâlnirii pe tema majorării facturilor la energie și gaze că Guvernul nu va interveni pentru plafonarea prețurilor, dar că se caută o soluție pe termen scurt pentru compensarea facturilor la iarnă.

Cîțu a mai atenționat că dacă se dovedește că o parte din creșterea facturilor se datorează ineficienței companiilor de stat se vor lua cele mai dure măsuri.

Ce trebuie să facă românii care primesc facturi uriașe la energie. Ministru: Nu aș plăti

Dacă ar primi o factură uriașă, despre care consideră că nu este conformă, așa cum au primit consumatorii din județul Alba, ministrul Energiei, Virgil Popescu a spus că nu ar plăti.

Întrebat ce ar face dacă ar primi o factură foarte mare, cum s-a întâmplat în cazul consumatorilor din județul Alba, care au primit o factură în valoare de aproape 28.000 de lei, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că nu ar plăti.

„Eu nu aș plăti-o. Nu cred că riscă să rămână fără curent electric pentru o factură care este greșită”, a spus Popescu.

Cât sunt amenzile pentru facturi înșelătoare

Ministrul a precizat că pentru ofertă înșelătoare, amenda dată companiei este între 5 și 10% din cifra de afaceri.

Ministrul Virgil Popescu a mai spus că, strict pentru această iarnă, în afară de legea consumatorilor vulnerabili, guvernanții iau în calcul compensarea până la nivelul venitului mediu sau a consumului mediu.

„Pentru consumatorii cu venit mediu sau consum mediu (compensăm – n.r.). Vorbim de iarnă care începe la 1 noiembrie și se termină la 31 martie.

Avem tot timpul să rezolvăm această problemă (întrebat când se va decide care este procentul de compensare sau cum se va realiza compensarea – n.r.).

De consum mediu, vorbim de 4,5 milioane de gospodării care consumă până în 1.000 de kilowatt pe an. Cu o medie de 2,5 (persoane în gospodărie – n.r.), vorbim de peste 10,5 milioane de români”, a spus Popescu.

Potrivit ministrului, la gaze naturale sunt mai puțini consumatori care vor beneficia de compensări, însă trebuie ținut cont de faptul că sunt mai puține gospodării legate la gaze decât la electricitate

Întrebat despre impactul bugetar al acestei măsuri, Virgil Popescu a spus că acum este calculat, dar sursa de finanțare e impozitul pe venitul suplimentar din reglementarea prețului la gaze.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax