Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Finanțelor: Avem nevoie de o bază de date cu persoanele implicate în achiziții publice; astfel vom evita situații de conflict de interese

Publicat

teodorovici

Sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului in care se discuta componenta Guvernului Ponta 2, in Bucuresti Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat joi că este nevoie de personal calificat care să lucreze în domeniul achizițiilor publice și care să fie remunerat „pe măsură”, și a solicitat crearea unei baze de date cu toate persoanele implicate în achiziții publice, care să fie verificate, pentru a evita astfel orice fel de situație de posibil conflict de interese între aceste persoane și companiile care vin să liciteze.

„Avem nevoie de resursă umană. Poți să ai o lege perfectă, un sistem foarte bun, dar dacă resursa umană nu este calificată să facă acest lucru, rezultatele sunt aceleași. Insist foarte mult să avem o bază de date cu toate persoanele implicate în achiziții publice din zona publică — primării, instituții județene, prefecturi, ministere, agenții — astfel încât să știm exact, pentru fiecare dintre aceste persoane, care este nivelul de pregătire, și ce pregătire mai necesită fiecare persoană pentru a-și putea desfășura activitatea în bune condiții. De asemenea, să poată fi verificate pentru a evita orice fel de situație de posibil conflict de interese între aceste persoane și companiile care vin să liciteze”, a menționat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a subliniat că persoanele care vor lucra în acest domeniu vor avea „un salariu pe măsură, pentru a le menține în sistem și pentru a capitaliza expertiza”.

Totodată, Eugen Teodorovici a precizat că personalul care lucrează în acest domeniu al achizițiilor publice „ar trebui să fie pus pe același nivel cu auditorii”. „M-am gândit, astăzi, ca acest personal să fie protejat, așa cum auditorii sunt protejați de lege, astfel încât cei care lucrează în domeniul achizițiilor publice să nu aibă teama implicării, și astfel să își folosească rațiunea profesională”.

„Persoanele care lucrează în domeniul achizițiilor publice trebuie să aibă un statut aparte, așa cum au auditorii, astfel încât să fie protejați de lege față de orice interferență asupra superiorului direct sau mai sus”, a subliniat ministrul Finanțelor.

Eugen Teodorovici a vorbit despre necesitatea reformării sistemului de achiziții publice. „Știți foarte bine câte structuri sunt în acest sistem, structuri care din păcate au pus mare accent pe zonele de control și nu pe zonele de prevenție. Pe control ne-am specializat din păcate cu toții, fapt ce a dus la blocarea acestor achiziții publice. Trebuia să avem o strategie națională de achiziții publice, pe care Comisia Europeană a acceptat-o, fără de care România ar fi riscat oprirea banilor europeni”, a mai spus Teodorovici.

Guvernul a aprobat, în ședința din această săptămână, noul pachet legislativ privind achizițiile publice, care transpune cele mai recente norme europene în domeniu.

În anul 2014, piața achizițiilor publice a atins nivelul de 77,4 miliarde de lei.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax