Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Mediului: România a rezolvat 18 din cele 28 de proceduri de infringement în domeniul protecției mediului

Publicat

IMG_4659 România a rezolvat 18 din cele 28 de proceduri de infringement declanșate împotriva României în domeniul protecției mediului, iar în perioada următoare alte patru sunt în proceduri de clasare, a declarat, luni, Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, în Plenul Parlamentului, la „Ora Guvernului”.

„Suntem într-un an crucial, într-un an decisiv pentru problematicile de mediu, deoarece la sfârșitul anului, în decembrie, are loc Conferința de la Paris pe schimbări climatice, unde așteptările sunt extrem de mari, iar România ca membru al Uniunii Europene, este implicată. Prima întrebare /a Grupului Parlamentar PNL din Camera Deputaților, n.r./ vorbește despre 28 de infringement-uri în domeniul protecției mediului. Am rămas consternată când am văzut că, deși România a avut termene de tranziție generoase la dispoziție, s-au strâns totuși zeci de proceduri de infringement. Nu unul, nu două, nu 10, ci 28 (…) Din cele 28 de proceduri de infringement care erau declanșate împotriva României, 18 proceduri erau fost deja clasate pe data de 26 februarie 2015, pentru că toate demersurile pe care le-am făcut din momentul în care am preluat mandatul, alături de colegii mei, secretari de stat, directori din Direcțiile deconcentrate și Direcțiile ministerului, am reușit cu toată corespondența cu Comisia Europeană să deblocăm situația. La ora actuală, 18 din aceste proceduri sunt clasate, iar alte patru sunt în procedură de clasare”, a afirmat Gavrilescu.

În ceea ce privește măsurile implementate de către ministerul de resort pentru ieșirea din procedura de infringementuri în gestionării deșeurilor și a calității aerului, Grațiela Gavrilescu a precizat că procentul de rezolvare a problemelor este de 78%.

„În privința calității aerului, sunt foarte multe lucruri de spus, dar nu trebuie să fim impasibili la lucrurile pe care trebuie să le facă și alte autorități, nu neapărat numai Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Pentru depășirea valorilor la PM10 /pulberi în suspensie — particule de praf, n.r./, în prezent procedura este declanșată numai pentru trei aglomerări. Dintre acestea, în anul 2014, s-au rezolvat deja două, iar în ultima aglomerare, respectiv București, depășirile se înregistrează la o singură stație, respectiv la stația Cercul Militar (…) Nivelul mare de pulberi în suspensie este cauzat și de traficul intens. Asta înseamnă că circulă pe șoselele României un număr mare de autovehicule care poluează și de aceea am fost extrem de vigilentă atunci când am mărit bugetul de alocare pentru Programul Rabla prin Administrația Fondului pentru Mediu. Vă aduc aminte că procedura s-a declanșat, inițial, pentru 17 aglomerări urbane (…) Monitorizările pe care le facem din toate stațiile din țară să ne ducă la un singur lucru, adică să reducem poluarea și să implementăm legislația românească și europeană așa cum trebuie”, a punctat ministrul Mediului.

La capitolul managementul deșeurilor, oficialul a amintit de introducerea taxei pentru depozitarea gunoiului.

„În privința managementului deșeurilor, am grăbit introducerea taxei pentru depozitare. Toți cei care nu colectează selectiv vor plăti taxa la groapa de gunoi. Suntem ultimul stat european care nu are o astfel de taxă și nu văd de ce ne miră situația în care suntem astăzi (…) Taxa va regla managementul deșeurilor, în sensul că operatorii de salubritate vor fi impulsionați să se îndrepte către stațiile de sortare/reciclare și populația va colecta selectiv și va avea tarife diferențiate. Aceasta nu este singura măsură. Am demarat de trei luni încoace vizite regionale care s-au soldat cu controale ale Gărzii Naționale de Mediu, care, în cele mai multe cazuri, s-au încheiat cu sesizări penale”, a spus Grațiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului a participat, luni, la dezbaterea cu tema „Stadiul implementării măsurilor asumate de România prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană — Capitolul Mediu” din cadrul „Orei Guvernului”, la invitația Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputaților.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax