Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Muncii vrea o lege pentru recalcularea pensiilor, altfel decât pe baza contribuțiilor

Publicat

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, este de părere că Parlamentul trebuie să analizeze posibilitatea elaborării unei legi globale, care să vizeze orice gen de pensii calculate altfel decât pe baza contribuțiilor, pentru a elimina disputele care există pe marginea legilor speciale și în special a celor ale magistraților.

Întrebată despre posibila taxă de solidaritate, la care se gândește Guvernul, ce ar putea fi aplicată în vederea reducerii diferențelor foarte mari între diferite categorii de pensii, Mariana Câmpeanu a explicat, la Realitatea TV, că acest lucru trebuie discutat și analizat, pentru că depinde despre ce pensii este vorba.

„Este o discuție care se va purta și va trebui analizată, pentru că depinde despre ce pensii vorbim. Dacă sunt pensiile care se datorează contribuției unei persoane, nu cred că acest lucru este rău pentru societate, înseamnă că acea persoană a contribuit foarte mult la sistemul de pensii și a plătit foarte multă pensie celor care se aflau în plată în momentul în care persoana era activă. Dacă vorbim despre pensiile — să le zicem speciale sau care se plătesc nu pe bază de contribuții—, acolo cred că ar trebui găsite metode pentru a limita acest gen de pensii”, a spus ministrul, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

Citește și Cum se calculează PUNCTAJUL pentru PENSIE: Câţi bani primeşti de la stat dacă decizi să te pensionezi în 2014

Fiind ridicată problema pensiilor magistraților, șeful de la Muncă a subliniat că în cazul acestora este vorba despre două tipuri de pensie: o pensie bazată pe contribuții și una care reprezintă o recunoaștere a importanței muncii respective și care se plătește din bugetul de stat.

„Trebuie să vă spun că în toată lumea magistrații beneficiază de astfel de stimulente, să le spunem, și în același timp este hotărârea Curții Constituționale care a spus că toate celelalte pensii speciale pot fi tăiate, numai cele ale magistraților nu. Este foarte clar că o hotărâre a Curții Constituționale se respectă și se aplică imediat cum este publicată”, a subliniat Câmpeanu.

Referindu-se la posibilitatea apariției unei noi legi a pensiilor care să înlăture această decizie a Curții Constituționale, ministrul Muncii a admis că legea care stabilește statutul judecătorilor poate fi modificată, însă a atras atenția asupra faptului că hotărârea definitivă va aparține tot Curții Constituționale.

„Eu cred că trebuie să analizăm în Parlament o lege globală care să cuprindă absolut orice gen de pensie calculată altfel decât pe contribuții”, a subliniat Ministrul.

Sursa: realitatea.net

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax