Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum se calculează PUNCTAJUL pentru PENSIE: Câţi bani primeşti de la stat dacă decizi să te pensionezi în 2014

Publicat

Suma de bani primită de la stat în momentul pensionării este un gând care îi frământa pe mulți dintre cei care ar întruni condițiile pentru ieșirea la pensie. Valoarea pensiei nu este constantă. Pentru a o afla, se face înmulțirea „punctajului mediu anual” cu valoarea „punctului de pensie”, care are o valoare fixă, stabilită de Guvern.

În acest an, de exemplu, valoarea punctului de pensie a crescut cu aproape 30 de lei, ajungând la 790,7 lei, comparativ cu 762,1 lei, cât a fost anul trecut.

Rămâne de calculat „punctajul de pensie”, pentru care este nevoie de puțină documentare. Trebuie determinat „punctajul mediu anual”, din toată perioada de muncă a contribuabilului.

Cum se calculează „punctajul mediu anual”

Pentru a calcula punctajul lunar se împarte venitul din fiecare lună, din prima zi de activitate până în ultima, la venitul mediu brut din anul respectiv. Urmează calculul „punctajului anual”, prin adunarea sumelor fiecare lună şi împărţirea lor la 12, formulă care se repetă pentru fiecare an de muncă.

Toate „punctajele anuale” se adună și se împart la numărul de ani (vechimea) contribuabilului. Astfel rezultă „punctajul mediu anual” al pensionarului, adică numărul de puncte pe care acesta a reușit să îl acumuleze de-a lungul perioadei în care a muncit. Cel mai probabil, rezultă o cifră cu zecimale.

Pentru calculul „punctajului mediu anual” nu se iau în considerare veniturile neimpozabile, cu doar salariul câștigat și sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale.

Cum se calculează valoarea pensiei

Valoarea pensiei rezultă din înmulțirea „punctajului mediu anual” cu valoarea „punctului de pensie”. Prin majorarea punctului de pensie se majorează automat și valoarea pensiei.

Valoarea „punctului de pensie” variază în funcție de cea a salariului mediu brut pe economie. Cu cât salariul mediu brut e mai mare, „punctul de pen­sie” crește. Astfel, pensionarii depind procentul de ocupare a forței de muncă, iar dacă scade numărul contribuabililor, scade și valoarea contribuțiilor lu­nare, ceea ce diminuează automat sumele care intră lunar în bugetul de asigurări sociale.

Citește și Noi modificări la Legea Pensiilor în 2014: Se reduce vârsta de pensionare cu 3 ani pentru cei care au lucrat în grupa I de muncă

Citește și Cum poți primi PENSIE de boală FĂRĂ SĂ FI LUCRAT vreodată: O hotărâre a instanței elimină cotizația pentru pensia de invaliditate

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

13 Comentarii

13 Comentarii

  1. marcel

    marți, 25.02.2014 at 22:21

    Stimata d-soara Adina : cu cit salariul mediu brut este mai mare cu atit mai mica este pensia si nu invers cum aratati in articol . Avind in vedere ca „valoarea” salariului mediu brut creste an de an , caci de … este o aratare statistica si romanul pensionar o va duce din ce in ce mai bine in vecii vecilor . Amin .

  2. Gh. Marin

    marți, 02.09.2014 at 11:09

    Cred că se referă la indexarea anuală a valorii punctului de pensie când a scris că pensia va crește dacă va fi și un salariu mediu mai mare. Altfel, la calculul punctajului la pensionare, este exact invers.

  3. dumitru ion

    vineri, 02.01.2015 at 20:37

    Faceti aceeasi greseala pe care am gasit-o peste tot,chiar si in lege:pentru a calcula punctajul anual trebuie ca suma punctajelor lunare sa se imparta la numarul de luni cotizate in acel an,care nu este obligatoriu sa fie 12.Functionarii de la casa de pensii fac aceeasi greseala.
    Nu spuneti nimic despre aplicarea indicelui de corectie(art.170)

    • www.pensiata.ro

      sâmbătă, 07.02.2015 at 11:03

      Stimate Dumitru, aveti dreptate in legatura cu indiele de corectie. Imparteala la 12 este corecta si prevazuta in lege. Pentru situatia in care intr-un an de munca sau realizat mai putin de 12 luni, iar acestea sa fie impartite la numarul lor si nu la 12, exista in dezbatrea parlamentara un proiect de lege, care speram sa „treaca”.

      • mirel

        sâmbătă, 04.07.2015 at 16:11

        Aceasta este o hotie care le convine tuturor guvernantilor, si care sepastreaza,iar prostii nu au incotro si isi ling ranile, caci ei nu au pensii speciale, la care pentru o ora de dormit in parlamet se mai acorda 100 lei. Sa traiti bine domnilor parlamentari(alaturi de basescu) caci aici sunteti cu totii la fel. HuOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!

        • cristian

          joi, 19.05.2016 at 09:59

          Impartirea lunilor lucrate intr-un an (2,6,1 luna) la 12 este o mare hotie cu ajutorul careia se micsoreaza valoare punctajului.Practic legea ne fura pe fata.Nu as zice ca toti parlamentarii sunt …..dar o mare parte dintre ei sunt sigur nesimtiti.Cum poti sa faci o astfel de nedreptate?Madame Plumb? Aveti o pensie de ..si..sincer sa fiu nu stiu de ce.

  4. elena

    miercuri, 25.03.2015 at 20:31

    in sfarsit gasesc pe cineva care stie ce este media aritmetica d-le Dumitru.Cel care a elaborat modul de calcul sa stiti ca nu a fost prost, pt. ca asa pot sa reduca pensiile.Cine a mai auzit sa aduni de exemplu punctajul pe 10 luni si sa imparti la 12 luni, chipurile sa afli punctajul mediu anual?se reduce punctajul considerabil mai ales in anul in care ai lucrat 1 luna si se imparte la 12, dar mai intreb la vechime iti socotesc 12 luni la cat se imparte?astept sa vad proiectul de lege daca va trece dar nu cred.daca scrie in lege cum sa imparti ,asta nu inseamna ca este si corect.

  5. mirel

    sâmbătă, 04.07.2015 at 16:17

    Pai ce facem, trimitem pe ci care fac legile la cursuri de alfabetizare? E greu, daca ei nu stiu ce este media aritmetica. Sunt DOBITOCI CARE ISI fAC PENSII SPECIALE .

  6. toporstefan

    joi, 23.07.2015 at 15:42

    Se cunosc valorile pentru punctual de pensie din 2001, dar daca suntem evaluati pe puncte si in anii anteriori, cum ne calculam si noi aceste puncte mai ales inainte de 1900. Evaluarea personala si de ce nu si verificarea a ceea ce ni se calculeaza dupa diferite algoritme cred ca nu este suficient.Va rog dati-mi si mie o indicatie. In algoritmul de calcul public nu se trece valoarea punctului de pensie, pentru diferite perioade apare numai la final la calculul terminat.Pentru a nu mai fi suspiciuni sa stim si noi un minim de autoevaluare. Multumesc

  7. eugen serban(cheudeanu)

    marți, 08.09.2015 at 23:09

    Buna vreau sa stiu de ce nu readuceti sistemul de pensii si salarizare in gradatia de pana in 89,va dati voi pensii pe bani nostri,salarii si tot felu de facilitati,noi muncim 35-40 de ani pt. 1000 de lei pensie,de ce parlamentari trebuie sa-si faca pensii speciale,au un fond de pensii al lor,de ce nu calculati grupele din ziua care omul a lucrat,ca e 1 luna lucrata in gr.1 sau 2 aceea sa fie trecuta ca si grupa,sau din furtisagul anilor munciti in grupe ce nu le dati oamenilor ce au muncit va faceti voi pensii speciale,va da dumnezeu ca nu o sa le folositi

  8. subas lenuta

    miercuri, 09.12.2015 at 13:52

    As dori sa ma lamuriti cu calcularea punctului mediu anual.situatie stagiului de cotizare:-5 ani 4 luni grupal,-3 ani 2 luni grupa 2,8anisi 5 luni conditii normale,2 ani 6 luni stadiu suplimentargr1-9luni grupa2 total stagiu de cotizare 20 ani si 2 luni,decizie numar total puncte realizate 12.56849. punct mediu anual 0.44828 ! indice cirectie0.02933. Intrbarea mea este: la cat se imparte punctele realizate 12.56849? La ,,stagiu complect de cotizare”adica a vechimea totala a contribuabilui(in cazul meu 20 ani?ori la un stagiu complect de cotizare de 30? Va multumesc

  9. mitica

    vineri, 01.01.2016 at 21:52

    In conditia in care nu am venit , dar, platesc suma aferenta salariului mediu pe economie de 10.5%.Intrebare la ce suma se imparte salariu mediu pe economie daca eu nu am venit,cum calculeaza punctajul in luna respectiva ?Multumesc

  10. erdei

    luni, 05.12.2016 at 18:46

    Am primit decizia de pensionare cu punctul de pensie obtiut. Nemultumita am cerul calculul lor. Am sesizat ca ultima luna nu figureaza bu brutul real ,fiind mult mai mic. (amm primit salarii compensatori care au fost impozitate si cu toate celelalte retineri catre stat) La intrebarea mea DE CE nu apare brutul mare pentru care sau platit toate darile, directorul ecoomic a spus ca LEGEA (care lege ) nu permite decat 5 salarii medi pe economie sa fie trecute in calculul punctajului lunnar.. Adica in lc de 60496 lei brut a fost trecut 10110 lei (5x 2011 lei ) atat a fost in dec 2011 salariul mediu brut cand am iesit la pensie anticipata.Va rog sa-mi spuneti cine greseste Casa de pensi s-au unitatea care mia retinut toate obligatiile la vremea respectiva la brutul de 60496 lei. Multumesc anticipat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate