Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății: De luni, fără nunți și botezuri. Certificatul verde, obligatoriu pentru angajații din Sănătate

Publicat

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, susţine că în prezent nu se întrevede finalul pandemiei de COVID-19, existând posibilitatea ca numărul infectărilor să ajungă la peste 20.000 de cazuri zilnic. Printre măsurile discutate vineri în ședința CNSU vor fi propuse restricții dure.

Evenimente private interzise total, inclusiv pentru vaccinați

Printre acestea ministrul interimar a declarat la Digi24 că vor fi interzise toate evenimentele private –  nunți, botezuri, petreceri – inclusiv pentru persoanele vaccinate.

Vezi și: DOCUMENT OFICIAL – Lista RESTRICȚIILOR aprobate, care vor intra în vigoare de luni, 25 octombrie. CNSU, decizie de ultimă oră

În restaurante și cafenele accesul va fi permis doar pentru cei care prezintă un certificat verde. De la regula prezentării certificatului verde sunt exceptate farmaciile și magazinele.

Cseke Attila a mai spus că, în privința evenimentelor private, precum nunți, botezuri și orice fel de alte evenimente, de luni „va fi o interdicție totală”.

„Aici și cei care sunt vaccinați sau au certificatul verde vor fi supuși la această măsură pentru că realitatea ne-a arătat că nu am reușit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunți, botezuri, onomastică, orice altceva, că e spațiu închis sau deschis.

Restaurantele, cafenelele pot să rămână deschise pentru vaccinați. La partea de spații culturale, în mod sigur doar pentru cei care au certificat verde și este în discuție să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine (vineri – n.r.)”, a mai spus ministrul Sănătății.

Măsurile propuse de ministrul Sănătății vizează inclusiv angajații din sistemul public.

Certificatul verde obligatoriu pentru angajații din Sănătate

Certificatul verde va fi obligatoriu în aproape orice activitate curentă și la intrarea în orice instituție privată, a declarat, joi seara, ministrul Sănătății, Cseke Attila. Ministrul a reafirmat că își asumă obligativitatea prezentării certificatului verde în sistemul de Sănătate.

„Eu am propus și îmi asum certificatul verde în Sănătate. E un mesaj care trebuie dat în mod evident. Acolo sunt texte foarte clare de sancțiuni, de la 50.000 de lei în sus, pentru conducătorul unității care permite accesul unui angajat fără certificat verde, că despre asta vorbim”, a spus Cseke Attila, joi seara, la Digi 24.

Sancțiuni dure pentru angajații din sistemul sanitar care nu vor avea Certificat Verde

Ministrul a mai spus că în 30 de zile cel care nu prezintă certificatul verde va rămâne fără contract de muncă.

„Avem puncte de vedere de parcă România ar fi singura țară care face… de parcă am fi inventat noi roata acum. Această măsură este în vigoare, chiar într-o formă mai dură, în foarte multe țări din Europa care astăzi au ridicat restricțiile sau se gândesc la asta și nu se uitp la asemenea imagini. Nu suntem noi care am înnebunit și vrem să introducem această măsură”, a spus Cseke Attila.

Întrebat unde va fi folosit certificatul verde, de luni, ministrul interimar al Sănătății a spus că „în afară de magazinele alimentare, de farmacii (…), în toate celelalte instituții, și în instituții publice pentru toți vizitatorii care se duc în administrația publică centrală și locală. Și în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajați, pentru cei care sunt vizitatori”.

Pentru angajați, Guvernul nu poate să propună, însă va face obiectul unei legi care să treacă prin Parlament, fiind vorba despre dreptul constituțional la muncă.

Reducerea mobilității pentru persoanele nevaccinate, măsură de precauție

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a precizat că reducerea mobilității pentru persoanele nevaccinate este o măsură de protecție care trebuie urgent implementată, întrucât secțiile de ATI, aflate în colaps în acest moment, sunt pline cu persoane care nu s-au vaccinat.

Ministrul interimar a vorbit și despre cei care nu cred în vaccinare şi contestă introducerea certificatului verde, în condiţiile în care acest document este utilizat în toate ţările occidentale.

„Şi Franţa e „neconstituţională”, şi Germania e „nedemocratică” şi Italia la fel şi aşa mai departe.

Adică, nu ştiu dacă e frumos ca un ministru să spună aşa ceva: toţi ăştia sunt proşti şi noi suntem deştepţi, noi ştim mai bine că nu avem nevoie de acest certificat şi o parte a societăţii are o părere împotriva vaccinului.

Vorbim despre cei care nu înţeleg că tot Occidentul, toată lumea civilizată s-a vaccinat şi, uitaţi, ridicare de restricţii şi aşa mai departe şi nu s-a întâmplat absolut nimic din toate teoriile astea conspiraţioniste, despre ce-ţi face vaccinul, dar o parte a societăţii crede în continuare că ce-ţi face vaccinul”, a spus ministrul.

Ministrul Sănătății: “Vom avea și valul 5 dacă nu ajungem la 70% vaccinare”

Dacă vrem să mulțumim personalului medical pentru efortul de un an și jumătate, este foarte simplu: ca oamenii să meargă la vaccinarea, aceasta ar fi cea mai mare mulțumire a fiecăruia dintre noi.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila spune că românii trebuie să se vaccineze, pentru a se imuniza, pentru că dacă vaccinarea se va opri la 40 – 50% din populație este posibil să avem și valul 5, dar și alt val al pandemiei. „Toți vom fi imunizați. Întrebarea e cum vrem să ne imunizăm”.

Dacă numărul mare al celor care, speriați de valul 4, merg să se vaccineze se va diminua, este posibil ca România să nu termine pandemia și să aibă și valul 5, dar și alt val de coronavirus, a spus, joi seara, la Digi 24, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

Daca nou ne oprim cu vaccinarea vom avea și valul 5, s-ar putea să avem și alt val

„Ideea e că noi aici nu putem să ne oprim la 40% sau la 50%. Asta trebuie să înțelegem cu toții. Valul acesta 4 la un moment dat va trece. Întrebarea este cum va trece. Dar evident va trece.

Noi dacă ne oprim la un moment dat sau când o să fim pe panta descendentă și o să creadă iarăși o parte a societății că am scăpat deja, că suntem spre scăpare și oricum nu se întâmplă și vine Crăciunul și sărbătorile de iarnă și atunci nu va mai fi nicio problemă…

Dacă noi acum nu continuăm și nu mergem până la 70 – peste 70%, noi vom avea și valul 5, s-ar putea să avem și alt val. Asta ne spun toți specialiștii cu care se consultă și ministrul interimar al Sănătății”, a spus ministrul iterimar al Sănătății Cseke Attila.

Ministrul Cseke spune că într-un final „toți vom fi imunizați” și trebuie să fim conștienți de acest lucru. „Întrebarea e cum vrem să ne imunizăm? Prin calea mai ușoară și de protecție prin care ne apărăm pe noi înșine și pe cei de lângă noi?Sau vrem să trecem prin boală cu toate riscurile unele dintre ele fatale?”, spune Cseke Attila.

Efectele restricțiilor se vor vedea după 14 zile

Acesta a afirmat, în privința restricțiilor anunțate, că efectele se vor vedea după 14 zile: „Poți să vezi dacă efectul a fost semnificativ sau mai puțin semnificativ și atunci anumite măsuri pot fi înăsprite dacă nu sunt îndestulătoare sau unele măsuri pot să fie prelungite”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Janvelopa Zam

    vineri, 22.10.2021 at 06:24

    Ungure ogoaie-te …las-o mai moale ca nu ești pe târla ta din Câmpia Panoniei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax