Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății: Toți copiii vor fi testați auditiv imediat după naștere, în spitalele de stat. A fost lansat primul registru electronic de screening auditiv

Publicat

maternitate1Toți copiii vor fi testați auditiv imediat după naștere, în maternitățile din spitalele de stat, astfel încât părinții vor ști dacă bebelușul are sau nu probleme de auz, a anunțat, marți, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, potrivit News.ro. Ministrul Sănătății a precizat că, în prezent, nu exista un registru electronic național de screening auditiv, copiii cu pierderi grave de auz fiind înregistrați în spitale pe liste neoficiale, uneori pe un caiet.

„De anul viitor, toți copiii nou-născuți în România, în spitalele din sistemul de stat, vor fi testați auditiv încă din maternitate, prin extinderea programului de screening auditiv la nivel național, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată până acum. Mai concret, în momentul în care părintele va pleca acasă din maternitate cu nou-născutul, va ști cu exactitate dacă acesta are sau nu probleme de auz”, a spus ministrul Vlad Voiculescu, la lansarea primului program de screening auditiv pentru nou-născuți.

„Știm că, în România, din 200.000 de copii născuți anual, aproximativ 600 au probleme de auz. Nu știm numărul exact al persoanelor hipoacuzice, asta fiindcă nu avem un registru electronic național de screening. Tocmai de aceea, în acest moment, copiii cu pierderi grave de auz, dar care nu au neaparat nevoie de implant cohlear, sunt înregistrați în spitale pe liste neoficiale, de multe ori chiar pe un caiet. Din acest motiv, până acum, nimeni nu a putut estima corect numărul de dispozitive pe care ar fi trebuit să le achiziționeze spitalele, astfel încât avem liste foarte lungi de așteptare”, a adăugat ministrul Sănătății.

Vlad Voiculescu a mai spus că Ministerul Sănătății a început deja procedura de licitație pentru achiziția celor 335 de aparate de screening auditiv.

„Aparatele vor ajunge în toate locurile-cheie unde pot fi testați copiii hipoacuzici, adică în toate maternitățile din România, în spitalele cu secții de pediatrie cu paturi, de terapie intensivă, precum și în toate centrele de diagnostic ORL. În plus, vom avea o procedură de testare standardizată. Am elaborat un protocol unic de testare auditivă a nou-nascutului, ce va fi adoptat prin ordin de ministru. Protocolul ne arată foarte clar pașii, direcțiile și traseul pacientului hipoacuzic de la depistare și până la diagnosticare”, a precizat Voiculescu.

Potrivit ministrului, fiecare copil testat auditiv va fi inclus într-un registru electronic național de screening auditiv, astfel încât de acum încolo să existe o evidență foarte clară a persoanelor hipoacuzice.

„Suntem bucuroși să anunțăm că lansăm acest registru electronic național de screening chiar astăzi, realizat cu sprijinul GovITHub. Registrul funcționează în cadrul unui program pilot în care am inclus trei maternități – Polizu, Filantropia și Pantelimon”, a mai spus Voiculescu.

Registrul va fi extins, din 2017, cu datele noi adunate de la toate centrele din țara unde vor fi cele 335 de aparate de screening auditiv.

„Rezultatul va fi că, în aproximativ un an, acest registru va deveni funcțional. Noi vom putea ști, în sfârșit, câte persoane cu hipoacuzie avem în România”, a adăugat ministrul Sănătății.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax