Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Vela, despre instigarea la violență: „Ar fi nevoie de legi un pic mai aspre. Spaţiul online este un spaţiu public”


Publicat

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a fost întrebat, vineri seara, ce măsuri se iau pentru a stopa acţiuni asemănătoare cu cele promovate de vlogger-ul Colo, de instigare la violenţă. Vela a afirmat că este nevoie de legi „un pic mai aspre” astfel încât cei care incită la violenţă, la crimă, la viol sau la consum de droguri, să fie sancţionaţi ca atare, dar că şi acum există metode penale pentru această categorie de persoane care se exprimă liber în spaţiul online, care este un spaţiu public. 

„Aşa cum ştiţi, am luat atitudine pentru tot ce se propagă în spaţiul online şi aici mă refer la instigarea la violenţă, la anumite acţiuni infracţionale. Am asigurat protecţie celor care s-au implicat în această luptă în sensul că Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliţie, a deschis dosare penale, asigură protecţia celor care au fost ameninţaţi.

Cred că, într-adevăr, ar fi nevoie de legi un pic mai aspre şi măsuri coercitive astfel încât cei care fac, care sunt preocupaţi la asemenea fapte, care incită la violenţă, la crimă, la viol, la consum de droguri, să fie sancţionaţi ca atare.

Spaţiul online este un spaţiu public şi este echivalent cu cei care pe stradă ar instiga sau ar face aceste lucruri şi nu spun că este un spaţiu public doar ca metaforă sau joc de cuvinte, chiar este declarat în mod oficial că spaţiul online e spaţiu public.

Deci cei care fac şi îi avertizez pe cei care fac aceste lucruri, că  nu sunt singuri în faţa unui calculator şi pot să îşi producă acolo tot felul de idei ilegale sau imorale. Când scriu pe calculator un mesaj sau intru într-un grup sau  fac anumite lucruri reprobabile, ei sunt în spaţiul public exact cum ar fi pe stradă, într-un  parc sau într-un loc public, aşa că răspunderile penale şi civile sunt  foarte aspre, chiar dacă ei cred că le fac într-un mod anonim, discret şi nu ştie nimeni”, a mai precizat Marcel Vela.

Ministrul de Interne a transmis că există metode pentru a-i depista pe cei care instigă la violenţă sau la infracţiuni.

„În acelaşi timp, vreau să îi asigur că există toate metodele tehnice şi informatice pentru a se depista ID-ul, amprenta şi în urma unei percheziţii electronice să se afle cine a ameninţat, cine a instigat, cine a făcut tot felul de lucruri urâte şi rele, astfel încât să fie aduşi în faţa justiţiei. Aşadar, nu este de joacă cu asemenea gesturi, există şi acum metode penale şi pentru a fi descoperiţi cei care se folosesc de libertatea de exprimare pentru a-şi obşine fie urmăritori, fie publicitate sau nu în ultimul rând pentru cei care chiar fac parte din reţele de trafic de persoane sau de droguri, motive pentru care MAI şi Poliţia şi tot ce ţine de Agenţia Antidrog şi cei care se ocupă în mod esenţial de acest domeniu, vom fi foarte vigilenţi şi vreau să vă spun într-un mod foarte serios, chiar foarte aspri”, a mai subliniat Marcel Vela.

Ministrul de Interne a mai fost întrebat, de către o persoană care-i urmăreşte pagina de Facebook, ce părere are despre campaniile de informare în şcoli pe teme cum ar fi  violenţa împotriva oamenilor şi animalelor.

„Este o idee foarte bună. Am discutat deja cu doamna ministru Anisie de la Învăţământ pentru ca în viitor, printr-un Ordin comun, semnat de ministrul Afacerilor Interne şi de ministrul Învăţământului să introducem în orele de dirigenţie aceste elemente, de informare pentru copii (…) La liceu, la cursul de educaţie juridică, să fie abordate şi subiecte care ţin de infracţionalitate, de violenţa împotriva oamenilor, animalelor, de tot ceea ce ţine de traficul de droguri sau de violenţa în mediul online. Aşadar, subiectul era deja demarat printr-o discuţie pe care am avut-o cu doamna ministru, dar ideea de a merge şi poliţiştii măcar o dată pe an în fiecare clasă, am notat-o şi o să o implementăm cu mare drag”, a explicat Marcel Vela.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Tradiție la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Ultimul apel de seară al promoției 2021

Publicat

Conform tradiției, miercuri 23 iunie 2021, de la ora 21:00, la Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia se desfășoară ultimul apel al Promoției 2021 – „Regele Mihai I – 100”.

Ultimul apel de seară este un moment emoționant pentru absolvenți prin care aceștia își iau rămas bun de la cei patru ani de liceu, de la colegi, cadre didactice și militare, au transmis reprezentanții instituției de învățămînt.

”Apelul de seară este un moment din programul zilnic al elevilor de colegiu militar și se execută numeric, pe subunități, de către elevii gradați.

La terminarea numărătorii, aceștia raportează elevului plutonier adjutant efectivul prezent și absent. După apel elevii trec la activitățile din programul de seară.

Joi, 24 iunie 2021, începând cu ora 9:00 va avea loc ceremonialul prilejuit de absolvirea Promoției 70 „Regele Mihai I – 100” și încheierea studiilor anului școlar 2020 – 2021.

În cadrul festivității sunt incluse momentele specifice: acordarea premiilor de onoare, predarea-primirea cheii generațiilor, dezvelirea tabloului promoției a 70-a, ce poartă denumirea onorifică ,,Regele Mihai I – 100”, și un spectacol artistic susținut de către elevii de la cercurile artistice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul viiturii de pe râul Geoagiu. Imagini impresionante surprinse de un cetățean din Stremț

Publicat

Momentul viiturii de pe râul Goagiu, în zona comunei Stremț, a fost surprins miercuri de un cetățean al comunei Stremț.

Imaginile impresionante au fost postate pe contul acestuia de Facebook și arată cum, în doar câteva secunde, albia râului s-a umflat și au început să curgă din amonte lemne, gunoaie și tot ce a adunat apa în calea ei.

Miercuri, autoritățile au emis un COD ROSU de vreme rea, valabil în centrul și estul județului Alba.

Autoritățile anunțaseră ploi de 50-60 litri pe metrul pătrat, grindină de dimensiuni medii, vijelii, descărcări electrice.

VIDEO: Facebook, Dorel Lazăr

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 250 de români și-au depus candidaturile pentru un post de astronaut la Agenția Spațială Europeană

Publicat

Un număr de 255 de români (199 de bărbați și 56 de femei) și-au depus candidaturile pentru ocuparea unui post de astronaut al Agenției Spațiale Europene (ESA), după ce pentru prima oară în ultimii 11 ani, ESA a lansat un apel pentru candidați astronauți.

În total, la nivel european, s-au înscris peste 22.000 de candidați, informează Agenția Spațială Română (ROSA), citată de Digi24.ro.

Astfel, ESA caută între patru şi şase astronauţi de carieră, care vor primi poziţii de angajaţi permanenţi şi care vor fi distribuiţi în cadrul unor misiuni spaţiale.

Agenţia doreşte să angajeze, de asemenea, până la 20 de bărbaţi şi de femei în calitate de „rezerve”, iar aceste persoane vor fi selectate pentru o serie de misiuni specifice.

Un astronaut ESA poate ajunge să câștige și peste 10.000 de euro pe lună.

Rundele de evaluare vor determina numărul exact de înscrieri complete și valide depuse și vor marca începutul unui proces de un an și jumătate pentru selecția viitoarei clase de astronauți și astronauți de rezervă ESA.

Etapele prin care vor trece candidații sunt:

Screening: se vor desfășura mai multe runde de screening pe baza tuturor documentelor prezentate împreună cu formularul de cerere, precum și a chestionarului de screening completat ca parte a cererii. În plus, cererile de selecție a candidaților cu dizabilități fizice vor fi supuse unui control medical pe baza deficiențelor eligibile.

Faza 1 de testare: testarea cognitivă, tehnică, motrică și de personalitate

Faza 2 de testare: testarea psihometrică, exerciții de grup și individuale și teste practice

Faza 3 de testare: abilitățile fizice și mentale ale candidaților sunt măsurate în raport cu standardele medicale internaționale pentru misiunile spațiale.

Runda 1 de interviu: interviu în cadrul căruia candidații sunt testați în baza competențelor tehnice și comportamentale (sunt verificate calificările educaționale și verificări ale cazierului judiciar).

Runda 2 de interviu: etapa finală a procesului de selecție. Candidații care ajung în această etapă se pot aștepta la un interviu cu Directorul General al ESA, iar apoi se va lua decizia finală.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Modernizarea străzii Viilor din Alba Iulia: piste de biciclete, carosabil nou și 150 de locuri de parcare în fața Apulum

Publicat

Lucrările de modernizare a străzii Viilor sunt în plină desfășurare, a anunțat viceprimarul din Alba Iulia, Marius Filimon.

Proiectul prevede lucrări la sistemul rutier (aproape 10.000 de metri pătrați), rețea de colectare a apelor pluviale, modernizarea iluminatului public și peste 4.000 de metri pătrați de zone verzi.

Față de vechea infrastructură a străzii, aceasta va avea 2.120 de metri pătrați de piste pentru biciclete iar în zona fabricii S.C. Apulum S.A. numărul de parcări va crește, ajungând la 150, prin reorganizarea parcării deja existente.

”Până în acest moment au fost finalizate integral lucrările de reparație a trotuarului aflat pe partea dreaptă a străzii.

Pe primul tronson este turnat stratul de beton asfaltic de legătură (binder) pe pista de biciclete, s-au montat stâlpii de iluminat și au fost executate lucrări de captare a apelor pluviale.

Pe al doilea tronson se lucrează intens la pregătirea pistei pentru turnarea asfaltului dar și la celelalte operații necesare modernizării străzii. Peste 40% din lucrările prevăzute sunt realizate în acest moment” a anunțat Marius Filimon.

Valoarea totală a investiției este de 5,8 milioane lei și este suportată din bugetul local.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate