Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”Miorița” de Alba, ”povestită” în rechizitoriu: Tată și fiu bătuți cu bâtele până la leșin și mușcați de câini ciobănești

Publicat

oi instanta

Doi ciobani, tată și fiu, din județul Alba, care au fost bătuți cu sălbăticie, de doi frați și un minor, din cauza unui loc de pășunat, au avut nevoie de aproximativ 100 de zile de spitalizare.

Când poliția și salvarea au ajuns la fața locului, cei doi bărbați zăceau inconștienți într-o baltă de sânge.

Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurori, aceștia au fost loviți cu bâtele ciobanești în cap, pe spate, până armele albe s-au rupt, au fost bătuți cu pumnii și picioarele, iar până când să fie loviți, au fost mușcați şi de trei câini ciobănești, asmuțiți de cei trei inculpați.

Toată scena a durat aproximativ cinci minute și s-a petrecut sub ochii îngroziți ai fiicei, respectiv surorii celor două victime.

Agresiunea s-a petrecut în aprilie 2017, în jurul orei 12.00, în apropierea autostrăzii ce face legătura între localitățile Deva și Sibiu, în locul numit „Ruzga”.

CITEȘTE ȘI: Decizie definitivă în cazul ”Mioriței” de Alba. Doi ciobani condamnați la ani grei de închisoare cu executare

La doi ani de la conflict, Curtea de Apel Alba Iulia i-a condamnat definitiv pe cei trei inculpați, Stănuș Valer și Stănuș Andrei la câte 8 ani de închisoare pentru tentativă de omor, iar pe un minor la 5 ani într-un centru pentru minori.

Rechizitoriul dosarului a fost făcut public, iar faptele petrecute în urmă cu doi ani sunt descrise pas cu pas.

În prima fază, inculpații au declarat inițial că se prevalează de dreptul la tăcere, iar apoi că doresc să facă declarații amănunțite. 

Mai mult, în timpul procesului, cei doi frați au fost supuși unui test poligraf în urma căruia a fost evidențiat faptul că nu spuneau adevărul cu privire la faptele întâmplate pe pășunea ”Ruzga”, dar rezultatul unei testări poligraf nu poate fi considerată probă în instanță.

În urma bătăii primite, cele două victime au rămas cu sechele, unul dintre bărbați a declarat în timpul procesului că avea coșmaruri cu momentul în care agresorii asmut cei trei câini ciobănești asupra lor și, mai mult, că i-a fost diminuată capacitatea de lucru în urma traumatismelor suferite.

CITEȘTE ȘI: Cei doi ciobani din Sebeș, condamnați la închisoare pentru tentativă de omor, au fost depuși la Penitenciarul Aiud

Agresiunea descrisă în rechizitoriul întocmit de către procurori

”În data de 2.04.2017, persoanele vătămate B. C. și B. I., tată și fiu, și martora B. M.  M., fiica lui B. C., se aflau pe un teren situat în municipiul Sebeș, jud. Alba, în apropierea autostrăzii ce face legătura între localitățile Deva și Sibiu, în locul numit <Ruzga>, păzind ovinele care le aparțineau și care pășunau pe terenul respectiv.

În acest context, inculpatul Stănuș Andrei Ilie, care se ocupă de asemenea cu creșterea ovinelor, având o stână în apropiere, constatând că persoanele vătămate au pătruns cu oile pe terenul sus-menționat, teren pe care l-a cumpărat în anul 2014, și-a contactat telefonic fratele, respectiv pe inculpatul Stănuș Valer, care se afla în municipiul Sebeș, i-a spus ce s-a întâmplat și i-a cerut să vină la fața locului, unde între timp ajunsese și inculpatul P. G. A, minor în vârstă de 17 ani la data comiterii faptei, care îi ajuta pe cei doi frați Stănuș la paza animalelor.

Inculpatul Stănuș Valer a plecat, de îndată, din locul în care se afla, cu autoturismul și a ajuns la fața locului, după aproximativ 15 minute, în jurul orelor 12.00, întâlnindu-se cu ceilalți doi inculpați.

Inculpații, deși în tot acest timp aveau posibilitatea anunțării organelor abilitate să verifice și să ia măsurile legale în astfel de situații, s-au hotărât să-și facă singuri dreptate, astfel că s-au înarmat cu bâte, inculpatul Stănuș Andrei-Ilie luând o bâtă ciobănească (bâtă confecționată dintr-un material rezistent – lemn de corn și prevăzută cu verigă metalică și măciucă), inculpatul Stănuș Valer o bâtă, iar inculpatul P. G. A. o ulucă și au mers spre locul în care se aflau victimele, însoțiți și de 3 câini ciobănești.

Când au ajuns aproape de victime, inculpații au asmuțit câinii asupra acestora, ambele victime fiind mușcate de câini, la persoana vătămată B. I. evidențiindu-se plăgi mușcate, victimele începând să arunce cu pietre, pentru a se apăra.

O piatră, aruncată de persoana vătămată B. C., l-a lovit în cap pe inculpatul Stănuș Valer, care s-a aplecat pentru câteva secunde, moment în care inculpatul Stănuș Andrei Ilie a început să lovească cu bâta ciobănească pe cele două victime în cap, dar și în alte părți ale corpului.

Între timp, inculpatul Stănuș Valer și-a revenit și împreună cu inculpatul P. G. A. au început și ei să lovească pe victime cu pumnii, picioarele și cu bâtele.

În timpul conflictului, bâta ciobănească –despre care s-a stabilit că a provocat leziunile cele mai grave victimelor-fracturile craniene, folosită de inculpatul Stănuș Andrei Ilie și uluca folosită de inculpatul P. G. A. s-au rupt ca urmare a intensității cu care au fost aplicate loviturile.

Aceste obiecte contondente au fost găsite la fața locului, fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor. De asemenea, victimele au rămas inconștiente, căzute la pământ, până la sosirea ambulanței care le-a transportat la spital unde au fost supuse unor intervenții medicale de urgență pentru salvarea vieții”, se arată în rechizitoriul întocmit de către procurori.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax