Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”Miorița” de Alba, ”povestită” în rechizitoriu: Tată și fiu bătuți cu bâtele până la leșin și mușcați de câini ciobănești


Publicat

oi instanta

Doi ciobani, tată și fiu, din județul Alba, care au fost bătuți cu sălbăticie, de doi frați și un minor, din cauza unui loc de pășunat, au avut nevoie de aproximativ 100 de zile de spitalizare.

Când poliția și salvarea au ajuns la fața locului, cei doi bărbați zăceau inconștienți într-o baltă de sânge.

Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurori, aceștia au fost loviți cu bâtele ciobanești în cap, pe spate, până armele albe s-au rupt, au fost bătuți cu pumnii și picioarele, iar până când să fie loviți, au fost mușcați şi de trei câini ciobănești, asmuțiți de cei trei inculpați.

Toată scena a durat aproximativ cinci minute și s-a petrecut sub ochii îngroziți ai fiicei, respectiv surorii celor două victime.

Agresiunea s-a petrecut în aprilie 2017, în jurul orei 12.00, în apropierea autostrăzii ce face legătura între localitățile Deva și Sibiu, în locul numit „Ruzga”.

CITEȘTE ȘI: Decizie definitivă în cazul ”Mioriței” de Alba. Doi ciobani condamnați la ani grei de închisoare cu executare

La doi ani de la conflict, Curtea de Apel Alba Iulia i-a condamnat definitiv pe cei trei inculpați, Stănuș Valer și Stănuș Andrei la câte 8 ani de închisoare pentru tentativă de omor, iar pe un minor la 5 ani într-un centru pentru minori.

Rechizitoriul dosarului a fost făcut public, iar faptele petrecute în urmă cu doi ani sunt descrise pas cu pas.

În prima fază, inculpații au declarat inițial că se prevalează de dreptul la tăcere, iar apoi că doresc să facă declarații amănunțite. 

Mai mult, în timpul procesului, cei doi frați au fost supuși unui test poligraf în urma căruia a fost evidențiat faptul că nu spuneau adevărul cu privire la faptele întâmplate pe pășunea ”Ruzga”, dar rezultatul unei testări poligraf nu poate fi considerată probă în instanță.

În urma bătăii primite, cele două victime au rămas cu sechele, unul dintre bărbați a declarat în timpul procesului că avea coșmaruri cu momentul în care agresorii asmut cei trei câini ciobănești asupra lor și, mai mult, că i-a fost diminuată capacitatea de lucru în urma traumatismelor suferite.

CITEȘTE ȘI: Cei doi ciobani din Sebeș, condamnați la închisoare pentru tentativă de omor, au fost depuși la Penitenciarul Aiud

Agresiunea descrisă în rechizitoriul întocmit de către procurori

”În data de 2.04.2017, persoanele vătămate B. C. și B. I., tată și fiu, și martora B. M.  M., fiica lui B. C., se aflau pe un teren situat în municipiul Sebeș, jud. Alba, în apropierea autostrăzii ce face legătura între localitățile Deva și Sibiu, în locul numit <Ruzga>, păzind ovinele care le aparțineau și care pășunau pe terenul respectiv.

În acest context, inculpatul Stănuș Andrei Ilie, care se ocupă de asemenea cu creșterea ovinelor, având o stână în apropiere, constatând că persoanele vătămate au pătruns cu oile pe terenul sus-menționat, teren pe care l-a cumpărat în anul 2014, și-a contactat telefonic fratele, respectiv pe inculpatul Stănuș Valer, care se afla în municipiul Sebeș, i-a spus ce s-a întâmplat și i-a cerut să vină la fața locului, unde între timp ajunsese și inculpatul P. G. A, minor în vârstă de 17 ani la data comiterii faptei, care îi ajuta pe cei doi frați Stănuș la paza animalelor.

Inculpatul Stănuș Valer a plecat, de îndată, din locul în care se afla, cu autoturismul și a ajuns la fața locului, după aproximativ 15 minute, în jurul orelor 12.00, întâlnindu-se cu ceilalți doi inculpați.

Inculpații, deși în tot acest timp aveau posibilitatea anunțării organelor abilitate să verifice și să ia măsurile legale în astfel de situații, s-au hotărât să-și facă singuri dreptate, astfel că s-au înarmat cu bâte, inculpatul Stănuș Andrei-Ilie luând o bâtă ciobănească (bâtă confecționată dintr-un material rezistent – lemn de corn și prevăzută cu verigă metalică și măciucă), inculpatul Stănuș Valer o bâtă, iar inculpatul P. G. A. o ulucă și au mers spre locul în care se aflau victimele, însoțiți și de 3 câini ciobănești.

Când au ajuns aproape de victime, inculpații au asmuțit câinii asupra acestora, ambele victime fiind mușcate de câini, la persoana vătămată B. I. evidențiindu-se plăgi mușcate, victimele începând să arunce cu pietre, pentru a se apăra.

O piatră, aruncată de persoana vătămată B. C., l-a lovit în cap pe inculpatul Stănuș Valer, care s-a aplecat pentru câteva secunde, moment în care inculpatul Stănuș Andrei Ilie a început să lovească cu bâta ciobănească pe cele două victime în cap, dar și în alte părți ale corpului.

Între timp, inculpatul Stănuș Valer și-a revenit și împreună cu inculpatul P. G. A. au început și ei să lovească pe victime cu pumnii, picioarele și cu bâtele.

În timpul conflictului, bâta ciobănească –despre care s-a stabilit că a provocat leziunile cele mai grave victimelor-fracturile craniene, folosită de inculpatul Stănuș Andrei Ilie și uluca folosită de inculpatul P. G. A. s-au rupt ca urmare a intensității cu care au fost aplicate loviturile.

Aceste obiecte contondente au fost găsite la fața locului, fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor. De asemenea, victimele au rămas inconștiente, căzute la pământ, până la sosirea ambulanței care le-a transportat la spital unde au fost supuse unor intervenții medicale de urgență pentru salvarea vieții”, se arată în rechizitoriul întocmit de către procurori.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

O casă de avocatură din Cluj și-a trimis angajații în izolare acasă din cauza focarului de COVID de la Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

Casa de avocatură Lăpușan & Partners a decis trimiterea în izolare la domiciliu a tuturor angajaților, după ce soțul unei angajate a fost confirmat pozitiv cu COVID-19.

Acesta lucrează la Curtea de Apel Alba, potrivit publicației Monitorul de Cluj. 

Curtea de Apel din Alba Iulia și-a suspendat miercuri activitatea până la sfârșitul săptămânii, după ce la nivelul instituției a fost descoperit un focar de coronavirus.

Testele realizate de specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică Alba au arătat că o grefieră și cinci judecători sunt infectați.

„Soțul unei colege a fost confirmat pozitiv cu coronavirus ieri după-masă. Dânsul lucrează la Curtea de Apel Alba.

Noi de când am aflat că există un caz acolo, în urmă cu câteva zile, am rugat-o pe colegă să rămână acasă, am luat această măsură preventivă de atunci, iar de aseară, când am aflat că și soțul ei e confirmat, am decis să stăm fiecare acasă. Am anunțat DSP și urmează să fim testați, să vedem dacă există colegi pozitivi.

Nu există până acum niciun semnal între colegi că ar exista ceva, dar am considerat că e mai bine așa decât să ne asumăm riscul de a transmite și altcuiva virusul. Lucrăm toți în aceeași clădire.

Soțul este asimptomatic, iar colega noastră și-a făcut un test aseară, dar încă nu știm dacă ea e pozitivă sau nu. Toți angajații sunt acasă, până ne facem testele”, a declarat Mihai Lăpușan, pentru Monitorul de Cluj.

Citește și: UPDATE: Persoanele infectate cu COVID la Curtea de Apel Alba Iulia ar fi judecători. Instituția și-a suspendat activitatea

Curtea de Apel din Alba Iulia funcționează la etajul doi al unei clădiri istorice din centrul municipiului. La etajul I este sediul prefecturii, iar la parter cel al Consiliului Județean.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Reacția ministrului Muncii, în cazul femeii din Alba care a încasat 16 ani o pensie mai mică: Scuze, demisii și banii restanți

Publicat

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a reacționat extrem de dur în cazul femeii din Alba, care a încasat timp de 16 ani o pensie mai mică din cauza funcționarilor de la Casa Județeană de Pensii. 

Ministrul și-a cerut public scuze de la pensionară și a solicitat demisii la instituția din Alba. De asemenea, a promis că aceasta își va primi toată suma restantă, pentru cei 16 ani.

Citește și: VIDEO Caz revoltător la Casa de Pensii Alba: Din cauza unui „cod greșit”, o femeie a încasat timp de 16 ani o pensie mai mică

Postarea integrală a ministrului Muncii, Violeta Alexandru:

”Este inadmisibil ca oameni care muncesc o viață întreagă, să fie privați de un drept câștigat cinstit, prin muncă, dreptul la pensia cuvenită integral.

Pensionată în anul 2002 cu penalitate pentru ieșirea anticipată la pensie, conform legii, doamna A.B, din Alba, avea dreptul la o pensie întreagă, nepenalizată, prin trecerea la pensia de limita de vârstă, încă din luna iulie a anului 2004.

Nu pot decât sa mă întreb dacă acei oameni, funcționari publici din cadrul Casei de Pensii Alba care au greșit în anul 2004, când, odată cu trecerea doamnei la pensie de limita de vârstă, aveau obligația legală de a ridica penalizarea pensiei și de a plăti integral drepturile, au astăzi cea mai mică remușcare pentru cei 16 ani în care greșeala lor a îngreunat și mai mult traiul acestei doamne.

Neplata tuturor drepturilor cuvenite retroactiv pentru cei 16 ani de către Casa de pensii Alba la momentul descoperirii erorii reprezintă o a doua gravă problemă.

Să fii conștient că i-ai luat unui om un drept și să nu-i restitui integral suma, pentru toți acești 16 ani reprezintă o lipsă de respect față de oamenii care au muncit și contribuit în țara aceasta.

Nu voi tolera niciodată așa ceva!!!

Am sesizat Casa Națională de Pensii Publice pentru că vreau ca doamnei pensionare să i se acorde toate drepturile cuvenite. Până la ultimul leu, toți banii datorați din 2014.

Față de suma deja plătită în luna aprilie 2020, astăzi, la sesizarea mea, s-au făcut toate demersurile legale pentru ca doamna să primească prin casierie sau prin mandat poștal integral diferența pentru cei 16 ani în care a fost privată de dreptul integral de pensie.

Funcționarii publici care au greșit vor răspunde! Pentru șeful de serviciu vinovat, deși avea o mustrare scrisă pentru o altă eroare din urmă cu două luni, am cerut demisia!

Vă rog doamnă, deși e târziu să repar ceva ce v-a fost luat dintr-o greșeală gravă, să acceptați scuzele mele și promisiunea că voi face tot ce îmi stă în putință să nu mai existe astfel de cazuri în România modernă!

Voi face toate demersurile legale pentru ca situații în care, din vina funcționarilor publici au fost calculate greșit drepturile pensionarilor și nu s-au achitat retroactiv banii, să nu mai existe.

Nu poate exista prescripție pentru drepturile unui pensionar când funcționarul a stabilit greșit cât i se cuvine acestuia! Voi lupta să schimb acest lucru pe care-l consider total abuziv!”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Percheziții la Alba Iulia, într-un dosar de furturi de telefoane mobile. Un tânăr, reținut de Poliție

Publicat

perchezitii

Polițiștii din Alba Iulia l-au reținut pe un tânăr care este bănuit de furt. Acesta ar fi furat din incinta unei societăți comerciale, în care ar fi pătruns prin efracție, telefoane mobile în valoare de 12.600 de lei. Identificarea acestuia a fost făcută cu sprijinul polițiștilor Direcției pentru Operațiuni Speciale și pentru probarea infracțiunilor au fost făcute trei percheziții.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia l-au reținut, pentru 24 de ore, pe un bărbat de 35 de ani, din Alba Iulia, care este bănui de furt.

În noaptea de 24/25 iunie 2020, ar fi pătruns, prin efracție, în birourile unei societăți comerciale din cartierul Micești al municipiului Alba Iulia de unde ar fi sustras 5 telefoane mobile, în valoare de 12.600 de lei.

Pentru probarea activității infracționale a bărbatului, polițiștii de investigații criminale, sprijiniți de luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale și jandarmi, au făcut 3 percheziții domiciliare.

Bărbatul va fi prezentat în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ACCIDENT la Ocna Mureș: Femeie lovită de o mașină, pe o trecere de pietoni din oraș

Publicat

O femeie a fost rănită într-un accident rutier petrecut miercuri seară la Ocna Mureș. Aceasta traversa strada pe trecerea de pietoni în momentul în care a fost lovită de o mașină.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, în jurul orei 20.50, un bărbat de 39 de ani, din  Certeze, județul Satu Mare, în timp ce conducea un autoturism pe strada Nicolae Iorga din Ocna Mureș, nu a acordat prioritate și a acroșat o femeie de 62 de ani, din Ocna Mureș, care era angajată în traversarea străzii pe trecerea de pietoni.

În urma accidentului, femeia a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate