Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”Miorița” de Alba, ”povestită” în rechizitoriu: Tată și fiu bătuți cu bâtele până la leșin și mușcați de câini ciobănești


Publicat

oi instanta

Doi ciobani, tată și fiu, din județul Alba, care au fost bătuți cu sălbăticie, de doi frați și un minor, din cauza unui loc de pășunat, au avut nevoie de aproximativ 100 de zile de spitalizare.

Când poliția și salvarea au ajuns la fața locului, cei doi bărbați zăceau inconștienți într-o baltă de sânge.

Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurori, aceștia au fost loviți cu bâtele ciobanești în cap, pe spate, până armele albe s-au rupt, au fost bătuți cu pumnii și picioarele, iar până când să fie loviți, au fost mușcați şi de trei câini ciobănești, asmuțiți de cei trei inculpați.

Toată scena a durat aproximativ cinci minute și s-a petrecut sub ochii îngroziți ai fiicei, respectiv surorii celor două victime.

Agresiunea s-a petrecut în aprilie 2017, în jurul orei 12.00, în apropierea autostrăzii ce face legătura între localitățile Deva și Sibiu, în locul numit „Ruzga”.

CITEȘTE ȘI: Decizie definitivă în cazul ”Mioriței” de Alba. Doi ciobani condamnați la ani grei de închisoare cu executare

La doi ani de la conflict, Curtea de Apel Alba Iulia i-a condamnat definitiv pe cei trei inculpați, Stănuș Valer și Stănuș Andrei la câte 8 ani de închisoare pentru tentativă de omor, iar pe un minor la 5 ani într-un centru pentru minori.

Rechizitoriul dosarului a fost făcut public, iar faptele petrecute în urmă cu doi ani sunt descrise pas cu pas.

În prima fază, inculpații au declarat inițial că se prevalează de dreptul la tăcere, iar apoi că doresc să facă declarații amănunțite. 

Mai mult, în timpul procesului, cei doi frați au fost supuși unui test poligraf în urma căruia a fost evidențiat faptul că nu spuneau adevărul cu privire la faptele întâmplate pe pășunea ”Ruzga”, dar rezultatul unei testări poligraf nu poate fi considerată probă în instanță.

În urma bătăii primite, cele două victime au rămas cu sechele, unul dintre bărbați a declarat în timpul procesului că avea coșmaruri cu momentul în care agresorii asmut cei trei câini ciobănești asupra lor și, mai mult, că i-a fost diminuată capacitatea de lucru în urma traumatismelor suferite.

CITEȘTE ȘI: Cei doi ciobani din Sebeș, condamnați la închisoare pentru tentativă de omor, au fost depuși la Penitenciarul Aiud

Agresiunea descrisă în rechizitoriul întocmit de către procurori

”În data de 2.04.2017, persoanele vătămate B. C. și B. I., tată și fiu, și martora B. M.  M., fiica lui B. C., se aflau pe un teren situat în municipiul Sebeș, jud. Alba, în apropierea autostrăzii ce face legătura între localitățile Deva și Sibiu, în locul numit <Ruzga>, păzind ovinele care le aparțineau și care pășunau pe terenul respectiv.

În acest context, inculpatul Stănuș Andrei Ilie, care se ocupă de asemenea cu creșterea ovinelor, având o stână în apropiere, constatând că persoanele vătămate au pătruns cu oile pe terenul sus-menționat, teren pe care l-a cumpărat în anul 2014, și-a contactat telefonic fratele, respectiv pe inculpatul Stănuș Valer, care se afla în municipiul Sebeș, i-a spus ce s-a întâmplat și i-a cerut să vină la fața locului, unde între timp ajunsese și inculpatul P. G. A, minor în vârstă de 17 ani la data comiterii faptei, care îi ajuta pe cei doi frați Stănuș la paza animalelor.

Inculpatul Stănuș Valer a plecat, de îndată, din locul în care se afla, cu autoturismul și a ajuns la fața locului, după aproximativ 15 minute, în jurul orelor 12.00, întâlnindu-se cu ceilalți doi inculpați.

Inculpații, deși în tot acest timp aveau posibilitatea anunțării organelor abilitate să verifice și să ia măsurile legale în astfel de situații, s-au hotărât să-și facă singuri dreptate, astfel că s-au înarmat cu bâte, inculpatul Stănuș Andrei-Ilie luând o bâtă ciobănească (bâtă confecționată dintr-un material rezistent – lemn de corn și prevăzută cu verigă metalică și măciucă), inculpatul Stănuș Valer o bâtă, iar inculpatul P. G. A. o ulucă și au mers spre locul în care se aflau victimele, însoțiți și de 3 câini ciobănești.

Când au ajuns aproape de victime, inculpații au asmuțit câinii asupra acestora, ambele victime fiind mușcate de câini, la persoana vătămată B. I. evidențiindu-se plăgi mușcate, victimele începând să arunce cu pietre, pentru a se apăra.

O piatră, aruncată de persoana vătămată B. C., l-a lovit în cap pe inculpatul Stănuș Valer, care s-a aplecat pentru câteva secunde, moment în care inculpatul Stănuș Andrei Ilie a început să lovească cu bâta ciobănească pe cele două victime în cap, dar și în alte părți ale corpului.

Între timp, inculpatul Stănuș Valer și-a revenit și împreună cu inculpatul P. G. A. au început și ei să lovească pe victime cu pumnii, picioarele și cu bâtele.

În timpul conflictului, bâta ciobănească –despre care s-a stabilit că a provocat leziunile cele mai grave victimelor-fracturile craniene, folosită de inculpatul Stănuș Andrei Ilie și uluca folosită de inculpatul P. G. A. s-au rupt ca urmare a intensității cu care au fost aplicate loviturile.

Aceste obiecte contondente au fost găsite la fața locului, fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor. De asemenea, victimele au rămas inconștiente, căzute la pământ, până la sosirea ambulanței care le-a transportat la spital unde au fost supuse unor intervenții medicale de urgență pentru salvarea vieții”, se arată în rechizitoriul întocmit de către procurori.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Florin Roman, reacție dură la adresa lui Ludovic Orban: cei mai mulți și valoroși liberali nu îi mai sunt alături

Publicat

Deputatul PNL  de Alba, Florin Roman a reacționat, după ce președintele PNL, Ludovic Orban, a acuzat că a fost părăsit de Raluca Turcan, Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău, iar aceştia au încercat să convoace un BPN al partidului pentru a arunca în aer formarea coaliţiei de guvernare.

Roman a postat o imagine din 2017 de la Congresul PNL în care arată că majoritatea celor care il înconjurau pe Orban atunci au anunțat acum că nu îl mai susțin.

”În 2017, la congresul PNL, dl Ludovic Orban, nu avea nici o problemă în a se afișa cu echipa! Pentru că avea echipă…Azi înțeleg că e cam trădare dacă susții contracandidatul!

Îi sugerez domnului Orban să se uite bine și probabil va constata că cei mai mulți și valoroși liberali de atunci, nu îi mai sunt alături. Poate va reuși și să răspundă la întrebarea: De ce?

Nu regret sprijinul pentru dl Orban în 2017. Însă după ce s-a văzut premier nu mai era Orban pe care l-am susținut.

Este primul președinte al PNL care nu a demisionat, din fruntea partidului, după pierderea alegerilor. Motive puteau invoca toți, dar cu exceptia domnului Orban, nici unul nu a făcut-o!

S-a “sacrificat” în fruntea Camerei Deputaților, pe cea mai proasta negociere a PNL pe structura noului guvern. Toți cei care îl susțin pe Florin Cîțu sunt acum “lichele” sau “trădători”.

Păcat…mare păcat!”, a scris Florin Roma pe Facebook.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Proiect: Admiterea la Rezidențiat organizată de Ministerul Educației, iar pregătirea coordonată de departamente din universități

Publicat

medic sanatate

Ministerul Educaţiei organizează admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi, prin concurs naţional, cu tematică şi bibliografie unică, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministerului, la propunerea universităţilor de medicină şi farmacie acreditate, prevede o iniţiativă legislativă depusă la Camera Deputaţilor de parlamentari de la PSD.

Proiectul prevede completarea în acest sens cu patru texte noi a art.174 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 şi abrogarea Ordonanţei de urgenţă 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea 103/2012.

Potrivit proiectului, specialităţile şi durata pregătirii prin rezidenţiat se vor stabili prin ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, cu avizul Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentişti din România, Colegiului Farmaciştilor din România, după caz.

Organizarea şi finanţarea rezidenţiatului şi dobândirea dreptului de liberă practică se vor stabili prin hotărâre a guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii. Pregătirea în rezidenţiat va fi coordonată de departamente din cadrul instituţiilor de învăţământ superior şi se face în unităţile sanitare publice sau private atestate de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, după o metodologie proprie, mai prevede propunerea legislativă.

De asemenea, legea va intra în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar, respectiv universitar următor celui în care a fost adoptată. La intrarea în vigoare, va fi abrogată OUG 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin legea 103/2012.

Iniţiatorii – Adrian Streinu Cercel, Alexandru Rafila, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, Corneliu-Florin Buicu, Florian-Dorel Bodog, Leonard Azamfirei, Lucian Romaşcanu şi Angel Tîlvăr – susţin că organizarea rezidenţiatului este prevăzută şi în Legea educaţiei şi în Ordonanţa 18/2009, iar prevederile nu sunt armonizate.

Ei au arătat în expunerea de motive că, în timp ce Legea educaţiei prevede că organizarea rezidenţiatului este făcută de departamentele de pregătire a rezidenţiatului din cadrul instituţiilor de învăţământ, OUG 18/2009 prevede că atribuţiile de organizare revin preponderent Ministerului Sănătăţii şi Direcţiilor de Sănătate Publică.

„În prezent, admiterea în rezidenţiat este organizată de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, prin concurs naţional de admitere în rezidenţiat. Pregătirea în rezidenţiat este asigurată de cadrele didactice din universităţi, în secţiile clinice universitare şi alte unităţi sanitare sub coordonarea cadrelor didactice universitare, statutul de coordonator de rezidenţiat este condiţionat de calitatea de cadru didactic universitar. Practic, întreg parcursul de formare, de la admitere până la certificarea medicului rezident ca medic specialist, se desfăşoară sub coordonarea directă a instituţiilor de învăţământ superior. (…) Implicarea Ministerului Sănătăţii în acest proces ţine exclusiv de stabilirea necesarului/numărului de locuri necesar pentru a fi pregătit în fiecare specialitate, în funcţie de politica de resurse umane, dar pregătirea propriu-zisă, fiind o formă de învăţământ post universitar, trebuie să aparţină Ministerului Educaţiei, prin instituţiile de învăţământ superior pe care le are în coordonare”, susţin iniţiatorii.

Aceştia au menţionat că propunerea legislativă este susţinută „in corpore” de universităţile de medicină şi farmacie.

„Adoptarea acestei iniţiative ar pune în acord cele două reglementări existente şi ar asigura condiţiile necesare de pregătire mai riguroasă a rezidenţilor prin activităţi teoretice şi practice monitorizate şi evaluate periodic, specifice oricărei forme de învăţământ şi ar pune la dispoziţia rezidenţilor aflaţi în pregătire întreaga infrastructură aflată la nivelul universităţilor: laboratoare avansate, centre de simulare medicală, de pregătire postuniversitară, accesul la resurse bibliografice moderne. Totodată, ar permite normarea cadrelor didactice universitare care desfăşoară activităţile de pregătire practică şi teoretică prin includerea acestor activităţi în statele de funcţii”, mai arată iniţiatorii.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: Scene dramatice la EURO 2020, în meciul Danemarca – Finlanda. Christian Eriksen s-a prăbușit pe gazon

Publicat

Scene dramatice s-au petrecut sâmbătă la EURO 2020, la finalul primei reprize a meciului dintre Danemarca și Finlanda. Vedeta danezilor, Christian Dannemann Eriksen, s-a prăbușit pe gazon, fără să fie lovit de adversar. Medicii au încercat să îl resusciteze minute în șir, după care au adus defibrilatorul.

UEFA a decis suspendarea partidei, iar fotbaliștii ambelor formații au plecat la vestiare. Christian Eriksen a fost scos de pe teren pe targă, trupul fotbalistului fiind ascuns cu două pânze mari de culoare albă, însoțit de colegii de echipă.

UPDATE, ora 21:50 – Potrivit Federației daneză de fotbal, Christian rămâne internat la Rigshospitalet pentru examene medicale suplimentare.

„Partida împotriva Finlandei se reia în această seară. Acest lucru este posibil după ce jucătorii ambelor echipe au fost asigurați că Christian este OK”, a anunțat Federația daneză de fotbal.

UPDATE, ora 21:00 – Federația daneză de fotbal a transmis, pe Twitter, că Christian Eriksen este treaz și a fost dus pentru îngrijiri la spital, în Copenhaga. Starea sa este stabilă. 

UPDATE, ora 20:30 – UEFA a precizat pe site-ul său oficial că jucătorul a fost stabilizat şi a fost transportat la spital.

Știrea inițială

Prima repriză a partidei de la Copenhaga, de pe Parken, a avut parte de un moment cumplit. Christian Eriksen, vedeta danezilor în vârstă de 29 de ani, s-a prăbușit brusc pe gazon, în minutul 43, fără să fie lovit de cineva.

Jucătorii au intervenit și au făcut un „scut de protecție” în jurul acestuia pentru ca momentul dramatic să nu fie surprins de camerele TV. Medicii au adus inclusiv defibrilatorul pe teren.

Născut în 1992, Christian Eriksen este unul dintre fotbaliştii vedetă ai naţionalei daneze şi unul dintre starurile internaţionale ale fotbalului european, care evoluează la clubul Inter Milano în Serie A, pe poziția de mijlocaș.

El a debutat la echipa națională de fotbal a Danemarcei în martie 2010, și a fost cel mai tânăr fotbalist de la Campionatul Mondial de Fotbal 2010 din Africa de Sud.

Danemarca joacă sâmbătă cu Finlanda, la Copenhaga, pe teren propriu, în grupa B a Euro 2020.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Noaptea Muzeelor la Alba Iulia. Reîntâlnire cu dacii, romanii și gladiatorii din Garda Apulum

Publicat

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia organizează sâmbătă, 12 iunie, începând cu ora 19:00, cea de a XI-a ediție a Nopții Muzeelor. Evenimentul revine după o pauză de un an, cauzată de pandemia declanșată de COVID – 19.

Pentru ediția din acest an, între orele 19.00 – 24.00, vizitatorii se vor bucura de accesul gratuit în expoziția de bază a muzeului (Clădirea Babilon), Sala Unirii și Museikon. De asemenea, publicul larg se poate reîntâlni cu romanii, dacii și gladiatorii din Garda Apulum.

Alcătuită din trei trupe, Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului și Ludus Apulensis, Garda Apulum reprezintă unul dintre cele mai de succes proiecte de reconstituire istorică antică din România. Proiectul a debutat în Alba Iulia la 26 octombrie 2012, când, sub coordonarea Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Legiunea XIII Gemina s-a întors ”acasă”, în vechiul castru Apulum. Alături de ea și-a făcut apariția și trupa de gladiatori, Ludus Apulensis. Un an mai târziu, războinicii daci din Apoulon, grupați sub denumirea de Lupii Apoulonului, s-au alăturat și ei soldaților romani și gladiatorilor.

Astăzi, Garda Apulum, care numără peste 80 de voluntari, majoritatea albaiulieni, a devenit un cunoscut brand al orașului Alba Iulia și al județului Alba. Dezvoltarea și succesul proiectului s-a datorat în primul rând modului inedit în care fabuloasa istorie antică locală a fost prezentată publicului larg.

Evenimentul, care este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, se va desfășura cu respectarea legislației în vigoare privind prevenirea COVID-19.

Din anul 2010 muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special Noaptea în care istoria prinde viaţă, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a judeţului Alba şi a oraşului Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate