Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dușa a plecat de la MApN fără să-și țină promisiunea față de albaiulieni. Cazarma din Cetatea Alba Carolina rămâne în patrimoniul statului

Publicat

unitatea militara Nu de puține ori s-a vorbit despre reabilitarea clădirii unde funcționează cazarma din Cetatea Alba Carolina. Acesta se află în domeniul public al Statului Român și în administrația Ministerului Apărării Naționale, iar primarul Mircea Hava a reuşit, acum un an, să obţină acordul verbal al fostului ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, privind transferul către autorităţile locale. Se pare că acest lucru nu se va întâmpla având în vedere că Dușa a plecat de la minister fără să își țină promisiunea față de albaiulieni.

În luna septembrie a anului 2014, Ministrul Apărării Naţionale de la acea vreme, Mircea Duşa, declara chiar la Alba Iulia, că este de acord cu restrângerea activităţii din clădirile armatei din Cetatea Alba Carolina şi cedarea unor spaţii administraţiei locale.

Mircea Dusa „Eu sunt un om care provin din administrația locală. Am mai avut această discuție cu domnul primar. Sunt de acord ca acea cazarmă din Cetate, care este dezafectată, să o transferăm Consiliului Local, sigur cu condiția ca acea clădire unde funcționează cazarma să fie reabilitată de către primărie pe exterior pentru ca, din punct de vedere architectural, Cetatea să se prezinte într-o concepție unitară și să răspundă exigențelor arhitecților care s-au ocupat de reabilitarea acesteia”, a declarat atunci ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Se pare că Dușa nu a reușit să se țină de promisiuni și că respectiva unitate va rămâne în patrimonul statului.

cazarma 3 Primăria avea planuri mari pentru acea zonă din Cetatea Alba Carolina. Se dorea amenajarea unui complex turistic de lux sau poate un campus univesitar ori locaţie pentru extinderea activităţii Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Pentru a oficializa promisiunle lansate de Mircea Dușa, Primăria Alba Iulia a și trimis, în luna octombrie 2014, o solicitare Ministerului în care erau prezentate planurile administrației locale pentru punere în valoare a acelei zone și chiar se vorbea de renovarea unor clădiri ale unităţii militare care rămâneau la minister.

Concret, în adresa trimisă la minister, se arată că în planul urbanistic zonal „Zona protejată Cetatea Alba Iulia”, propunerile de reglementări pentru zona respectivă sunt:

– conversia funcţională cu destinaţia servicii de interes general şi turistic, comerţ, cazare, alimentaţie publică, servicii profesionale

– circulaţia terenului din domeniul public de interes naţional în domeniul public de interes local (amenajarea unui acces dinspre Piaţa Cetăţii, în dreptul clădirilor Armatei, prin curte, spre strada Mihai Viteazul, astfel încât să fie delimitate cele două spaţii: cel care va ajunge în patrimoniul local şi restul clădirilor ce vor rămâne la MApN).

adresa primaria alba iulia MApN cazarma 415 De asemenea, în adresă se menţionează că „reglementările şi propunerile au fost fundamentate de studiul urbanistic integrat proiectului, aceste suprafeţe ocupate cu funcţiuni militare fiind considerate ca incompatibile cu zonele protejate, documentaţia fiind avizată de Comitetul tehnic de specialitate din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Referitor la intervenţiile ce ar trebui efectuate de către autoritatea locală asupra clădirilor ce vor rămâne în administrarea MApN, se impune ca acestea să fie prevăzute în Hotărârea de Guvern ce urmează a fi emisă, cu detalierea naturii acesteia”.

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a solicitat de mai multe ori Ministerului Apărării Naţionale (MApN) să mute unitățile militare, ce funcționează încă în Cetatea Alba Carolina, la marginea orașului. În vară, primarul a declarat că va cere și desființarea depozitului de muniție ce există de peste 60 de ani „în mijlocul orașului”.

După toate aceste demersuri și promisiuni, cazarma din Cetatea Alba Carolina a fost ultimul lucru la care s-a gândit Dușa. A plecat de la Ministerul Apărării Naţionale fără a se ține de cuvânt. Astfel cazarma rămâne în patrimoniul statului și o pată „gri”  în Cetatea Alba Carolina.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax