Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Misterul salvării UDMR la europarlamentare. Cum au votat alegătorii din județele fără maghiari, candidații Uniunii


Publicat

udmr

Intrarea UDMR în Parlamentul European ridică semne serioase de întrebare cu privire la legăturile și complicitățile adânci care există în sistemul politic românesc între unele partide, cu o foarte posibilă implicare a serviciilor secrete. Cine a salvat partidul maghiarilor, în condițiile în care șansele de a obține 5% din voturi erau nule?

Conform tuturor sondajelor serioase, realizate anterior votului, UDMR era cotat cu o intenție de vot situată între 3,8 și 4 procente. În condițiile în care prezența la vot a fost masivă, procentul ar fi trebuit să fie și mai mic. Asta pentru că UDMR are un electorat relativ fidel, dar limitat. Adică cu cât votează mai mulți etnici români, cu atât procentul UDMR este mai mic, iar la o prezentă de peste 40%, șansele de a depăși pragul scad dramatic. 

Marea problemă a UDMR s-a numit asocierea cu PSD, ceea ce i-a demobilizat pe o mare parte dintre maghiarii tineri, unii dintre ei mai sensibili la mesajele USR decât eternele clișee care le sunt servite de liderii lor, cu prilejul fiecărui rând de alegeri.

În ultimele două săptămâni ale campaniei electorale, mesajele publice venite dinspre UDMR pe toate canalele de comunicare (la evenimentele organizate, în postările pe conturile partidului și ale candidaților, prin intermediul bisericilor reformate și catolice) s-au centrat pe două idei: partidele românești nu reprezintă interesele comunității maghiare, iar eșecul UDMR lasă maghiarii fără voce la Bruxelles.

În acest context, UDMR a obținut un miraculos 5,26%, procent alcătuit dintr-un număr record de voturi. Cine a salvat, totuși, Uniunea? 

Este destul de dificil să știm cine, dar e mai ușor să aflăm cum. Voturi suplimentare pentru Uniune au fost pulverizate la nivel național în cele 18.000 de secții, în speranța că nu se vor observa câteva voturi în plus pentru maghiari, printre celelalte.

Doar că s-a observat, mai ales în județele din sudul țării și în unele județe din Moldova, unde oamenii au văzut maghiari doar la televizor. 

De exemplu, la Ialomița, din 28 de maghiari câți s-au declarat la recensământ, au votat cu UDMR 712. La Călărași, partidul maghiarilor a obținut 686 de voturi de la cei 72 de unguri.

exExemplele pot continua. Teleorman: 18 de maghiari – 667 de voturi pentru UDMR, Prahova: 447 de maghiari – 2.184 de voturi, Olt: 66 de unguri și 877 de voturi sau Giurgiu: 59 de maghiari și 731 de voturi.

Situație asemănătoare în Moldova. Dacă la Iași sunt declarați 146 de maghiari, numărul de voturi obținut de partidul lor este de 2025.

La Neamț, la Botoșani, la Vrancea, la Tulcea, la Gorj, la Dolj sau la Dâmbovița, numărul voturilor obținute de UDMR a fost și de 9-10 ori mai mare decât numărul maghiarilor declarați.

Paradoxal, în unele județe cu populație maghiară semnificativă, precum Bihor, Satu Mare, Sălaj, numărul de voturi pentru UDMR a scăzut în comparație cu alegerile parlamentare din 2016.

Asta a făcut ca UDMR să obțină la aceste alegeri un număr total de 476.681 de voturi, cu 36.272 mai multe decât la alegerile parlamentare din 2016 și cu 64.858 mai multe voturi decât la alegerile locale din 2016.

În spațiul public s-au făcut speculații că UDMR a fost ajutată să treacă pragul chiar de către PSD și PNL, care ar fi da ordin organizațiilor din teritoriu să obțină un anumit număr de voturi pentru partidul maghiarilor.

Liberalii au infirmat public că ar fi avut de a face cu așa ceva.

Alte speculații țin de posibilitatea ca serviciile de informații să fi contribuit la această operațiune, care ar fi menită să îi mențină pe maghiari în ”mainstream”.

Sursă foto: facebook UDMR

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. pilu

  joi, 30.05.2019 at 23:02

  Probabil ca cei din servicii au facut treaba. Ca la Tokes cand a fost ales europarlamentar. Vedeti statistica.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Drum național din Munții Apuseni, grav afectat de o alunecare de teren, reparat de CNAIR. Investiție de peste un milion de lei

Publicat

O porțiune din drumul național DN 1R, ce face legătura între Albac și Horea, va fi reparată de CNAIR printr-o investiție de peste un milion de lei. Sectorul de drum aflat între satele Budăiești și Rusești a fost grav afectat de o alunecare de teren, care a rupt zidul de sprijin, iar odată cu acesta s-a surpat și o parte din carosabil, pe partea dinspre valea Albac. 

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția de lucrări pentru stoparea efectelor calamităților – repararea drumului DN 1R, km 76+090. Valoarea totală estimată a contractului este de 1.067.025,83 de lei, fără TVA.

DN 1R este un drum național lung de 80 de kilometri, care face legătura între Huedin / DN 1 și Albac / DN 75, via Beliș. Amplasamentul drumului este situat pe un versant cu panta mare (17 – 31 grade), iar la baza versantului se află valea Albacului. Pentru realizarea drumului a fost necesară construirea unui zid de sprijin din zidărie de piatră care în momentul de față este puternic afectat (rupt).

„O dată cu ruperea zidului de sprijin s-a surpat și drumul pe jumătatea de bandă dinspre vale. Pe zona afectată de alunecare se poate circula doar pe o singură bandă”, se precizează în caietul de sarcini.

Potrivit documentului citat, în urma vizitei în teren s-au identificat următoarele:

– Între km 76 + 077 și km 76 + 100 s-a identificat o cedare a zidului de sprijin de rambleu în lungime de 23 m, realizat din zidărie de piatră. Astfel, drumul este suprat pe jumătatea din aval, datorită eroziunilor produse de râul Albac.

– La km 76 + 099 s-a identificat un podeț ce subtraversează drumul național. Acest podeț nu are cameră de cădere și amenajare aval și nu are timpane.

Prin realizarea investiției se dorește consolidarea drumului în vederea îmbunătățirii traficului auto și siguranței în exploatare.

Pentru consolidarea drumului se propun următoarele lucrări:

 • refacerea zidului de sprijin
 • realizare dren longitudinal amonte
 • refacere structură rutieră pe toată lățimea drumului
 • amplasarea parapetului pietonal
 • corecție a cursului albiei minore a râului Albac
 • refacerea podețului existent
 • refacerea stratului de uzură se va executa pe toată lățimea drumului, pe o lungime extinsă cu câte 10 m față de lungimea structurii de sprijin.

Durata de execuție a lucrărilor este estimată la 6 luni.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba. Averse, descărcări electrice, vânt puternic, grindină

Publicat

Județul Alba se află sub atenționare Cod Galben de furtună, luni după-amiaza.

Potrivit ANM, se vor semnala descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de mici dimensiuni, averse care vor cumula 15 l/mp.

Până la ora 19.00, este vizată zona joasă a județului Alba.

Atenționări meteo similare sunt valabile în Bihor, Mureș, Harghita.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: Elevii din Aiud, întâmpinați cu ”porți de dezinfecție”, la intrarea în școli. Pregătiri pentru activitățile ce încep marți

Publicat

La Aiud au fost montate ”porți de dezinfecție” la toate şcolile din municipiu, a anunțat Primăria, pe Facebook. Este una dintre măsurile de protecție sanitară aplicată în oraș, pentru revenirea elevilor în școli, din 2 iunie.

”Pentru siguranța elevilor şi a cadrelor didactice au fost montate porți de dezinfecție la toate şcolile din municipiul Aiud”, au precizat reprezentanții Primăriei.

Vezi și ALBA: Jumătate dintre elevii din clasele VIII, XII și XII NU vin la școală în 2 iunie. LISTA unităților unde nu se fac pregătiri

Potrivit sursei citate, din totalul de 538 elevi de clasa a VIII-a și a XII/XIII-a, 223 vor reveni în 2 iunie pentru pregătirea examenelor.

Este vorba despre 56% elevi de clasa a VIII-a și 34% elevi din clasele a XII/XIII-a. Doar 57 din cei 223 au optat pentru transportul public local, pentru majoritatea elevilor transportul fiind asigurat de către părinți la decizia acestora.

sursă: Facebook Primăria Aiud

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu: Persoanele cu COVID, care nu au simptome, nu-i pot infecta pe cei din jur

Publicat

O persoană infectată cu noul coronavirus, dar care nu are simptome, nu ar putea transmite virusul mai departe. Este concluzia unui studiu recent al cercetătorilor chinezi.

Potrivit sursei citate, din 455 de persoane câte au intrat în contact cu un pacient infectat, dar asimptomatic, niciuna nu a luat boala.

Opt cercetători chinezi au făcut primul şi cel mai amplu studiu legat de cât de contagioase sunt persoanele care au infecţia COVID-19, dar nu au simptome ale bolii. Ei au pus o persoană testată pozitiv pentru noul coronavirus, dar asimptomatică, să stea lângă alte 455 de persoane, dintre care 25% cu afecţiuni cardiovasculare. Specialiştii i-au supravegheat atent timp de 5 zile.

După aceea, cele 455 de persoane au fost izolate şi monitorizate cu atenţie. Dintre acestea, doar opt au avut semnele unei infecţii respiratorii, dar niciuna nu a luat virusul SARS-COV-2. Certifică asta testarea PCR, analizele de sânge şi examinarea pulmonară prin tomografie.

Acest studiu ar putea schimba și modul în care se fac internările, iar oamenii se vor gândi dacă le va mai fi teamă când ies din casă.

Studiul cercetătorilor chinezi este indexat de prestigioasa National Library of Medicine și a fost trimis deja expertilor OMS pentru o reacție din partea acestora.

sursă: ziare.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate