Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mită pentru deszăpezire pe Transalpina: Închisoare cu executare pentru cine a dat șpagă și cu suspendare pentru cel care a primit

Publicat

Administratorul unei firme care se ocupă cu exploatarea de lemn a fost condamnat de magistrații Tribunalului Alba la închisoare cu executare pentru dare de mită.

Cel căruia i-a dat șpaga, un funcționar public, șef al Districtului Șugag din cadrul Secției Drumuri Naționale Alba, a fost condamnat în urmă cu un an, la doi ani de închisoare cu suspendare. 

Este vorba despre o șpagă de 8.000 de lei, dată de Emil N., administratorul firmei, printr-un intermediar, către Adrian J. șeful din Șugag din cadrul Secției Drumuri Naționale Alba, ca acesta să deszăpezească DN 67 C pe sectorul Curpăt, de pe Transalpina. 

Mai exact, din motivarea instanței, administratorul firmei voia să meargă cu utilajele de exploatare lemnoasă în zona respectivă, dar stratul de zăpadă era prea mare, iar pentru deszăpezire, i-a dat șpagă șefului din Șugag 8000 de lei.

CITEȘTE ȘI: Dosar de mită pentru deszăpeziri pe Transalpina. Un administrator de firmă și un angajat CNAIR, inculpați

În data de 12 mai 2022, magistrații l-au condamnat pe administratorul firmei la închisoare cu executare. De asemenea motivarea acestora a fost făcută public.

Pentru ce erau banii

Potrivit motivării instanței, dar și a unui comunicat emis de procurorii din Alba: în 27 martie și 2 aprilie 2020, un inculpat în vârstă de 60 de ani, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a remis, prin intermediul unei terţe persoane, suma totală de 8.000 lei coinculpatului, în vârstă de 33 ani, pentru ca acesta din urmă să-şi îndeplinească o atribuţie de serviciu, în calitatea sa de şef district în cadrul Secţiei Drumuri Naţionale Alba, respectiv pentru a dispune deszăpezirea unui sector al DN 67 C, situat la limita judeţelor Alba şi Vâlcea, sector de drum ce era închis circulaţiei publice”.

Telefoane interceptate

Administratorul firmei nu a recunoscut că ar fi dat șpagă, însă, funcționarul public a recunoscut că a primit banii și potrivit motivării instanței ”a declarat că acei bani i-a primit în semn de mulţumire, respectiv să cinstească oamenii pentru treaba bine făcută şi că în acest mod inculpatul îşi poate începe exploatarea mai repede, acreditând ideea că acei bani au fost remişi după îndeplinirea activităţii de deszăpezire”.

Procurorii au interceptat telefoanele și au descoperit mai multe discuții referitoare la șpaga pentru deszăpezire.

”La data de 25.03.2020, cu două zile înainte de a se remite prima tranşă de bani, vorbeşte inculpatul cu martorul inculpatul plângându-se angajatului  că  nu-şi face datoria şi nu merge să deszăpezească drumul acolo unde ei au nevoie, foarte relevant fiind faptul că în această conversaţie îi spune:

”Ăsta-i un om slăbănog care nu ştie să-şi facă organizarea” iar (martorul n.r.) spune „Aha”, iar zice „Numai că bani i-ar trebui cât de mulţi că i-am promis 80 de milioane pentru a deschide drumul”.

Astfel şi inculpatul ştia exact despre ce este vorba, respectivă că acei bani au fost daţi strict pentru a deszăpezi acea porţiune de drum atunci când acesta era nepracticabil şi închis circulaţiei”, se arată în motivarea instanței.

Pedepse primite din partea magistraților Tribunalului Alba

Șeful districtului Șugag a primit 2 ani cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității la primăria din Sebeș sau Daia Română. Pedeapsa a fost dată în condițiile în care acesta și-a recunoscut vinovăția și a semnat un acord de recunoaștere al vinovăției cu procurorul de caz, acord care în data de 31 mai a fost admis de magistrații Tribunalului.

CITEȘTE ȘI: Dosarul de mită pentru deszăpezire pe Transalpina. Administratorul unei firme din domeniul forestier, trimis în judecată

Administratorul firmei, nu a recunoscut fapta și a fost judecată pentru dare de mită. Acesta este recidivist fiind condamnat în 2017, la 3 ani de închisoare cu suspendare, de către magistrații Tribunalului Bistrița-Năsăud cu un termen de încercare de 8 ani.

Pentru darea de mită, afaceristul, în data de 12 mai 2022, a fost condamnat de magistrații Tribunalului Alba, la 3 ani de închisoare. Aceștia au revocat suspendarea  de 3 ani, iar în total, bărbatul va executa 6 ani de închisoare în regim de detenție.

”(…) condamnă pe inculpatul N. EMIL (…) cunoscut cu antecedente penale, recidivist(…) la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită (…) aplică inculpatului N. EMIL pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor(…) revocă suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 zile închisoare, aplicată prin sentin?a penală nr. 95/F/12.10.2017 a Tribunalului Bistriţa Năsăud, definitivă prin decizia penală nr.137/A/26.01.2018 a Curţii de Apel Cluj. (…) adaugă la pedeapsa de 3 ani închisoare stabilită prin sentința penală nr. 95/F/12.10.2017 a Tribunalului Bistriţa Năsăud, definitivă prin decizia penală nr.137/A/26.01.2018 a Curţii de Apel Cluj, pedeapsa stabilită prin prezenta hotărâre, urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa rezultantă de 6 ani închisoare, în regim de detenţie”, se arată în motivarea instanței.

Decizia Tribunalului Alba nu este definitivă și poate fi atacată în apel în termen de 10 zile.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax