Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MIZA politică a schimbărilor din funcţii de la IŞJ Alba: ”Directorii de şcoli sunt puși să semneze adeziuni la PSD şi inspectorii, folosiţi în campanie”

Publicat

Schimbările la Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi în 30 de şcoli sunt politice, făcute de PSD, iar lista celor care vor fi vizaţi de pierderea posturilor va continua, a declarat deputatul PNL de Alba, Dan Simedru, vineri, în conferinţă de presă. Potrivit acestuia, “din pură coincidenţă” majoritatea persoanelor care şi-au pierdut delegaţiile sau detaşările pe funcţii de inspectori şi directori de şcoli sunt simpatizanţi sau chiar membri PNL. În plus, nu a fost făcută o evaluare a activităţii celor de pe “lista neagră” a inspectorului şcolar general Dorin Sandea, mai spune reprezentantul ACL. La rândul său, Florin Roman, prezent la aceeaşi conferinţă, a spus că directorilor de şcoli li se cere să semneze adeziune la PSD, pentru a-şi păstra posturile.

Deputatul Dan Simedru a declarat că atitudinea prin care “pentru PSD învăţământul este un domeniu unde interesele partidului condus de Victor Ponta se limitează doar la elemente de ordin electoral” se propagă de la Bucureşti şi “are efecte dezastruoase pentru educaţia copiilor noştri”. S-a referit la decizia din această săptămână prin care sunt propuşi pentru schimbare inspectori şcolari din cadrul ISJ Alba şi de directori de unităţi de învăţământ, majoritatea, doar “din pură coincidenţă”, membri sau simpatizanţi ai Partidului Naţional Liberal. A dat şi exemple: Rodica Groza (inspector şcolar general adjunct, Alina Bud, Dan Cherecheş, Eugenia Ignat, Mariana Pereanu, Iuliana Şarlea (inspectori şcolari).

Citeşte şi Manevre înainte de ”prezidențiale”: Inspectori școlari și directori de școli, SCHIMBAŢI de conducerea IŞJ Alba. LISTA modificărilor în funcţii

Susţine că lista va continua, pentru că, “după informaţiile pe care le avem, cel puţin încă o doamnă inspectoare este vizată de schimbare, cel mai probabil schimbarea urmând a avea loc în septembrie, când doamna profesoară care ar urma să fie instalată pe post, îşi va fi finalizat toate procedurile necesare (inclusiv obţinerea gradului didactic II)”.

În opinia sa, “este clar că avem de-a face cu o schimbare de ordin politic a inspectorilor şcolari, dacă de gândim și la faptul că pe listă figurează inspectori recunoscuți ca profesioniști, cu vechime în ISJ Alba de circa un deceniu (și mai bine) și care nu au fost înlocuiți niciodată până acum, măcar că Guvernele de la București și conducerile la nivelul ISJ Alba s-au tot schimbat între timp”.

Înlocuirea inspectorilor, dublată de o schimbare a circa 30 de directori de unităţi de învăţământ, “la pachet” este considerată de deputat “o greşeală foarte mare” şi precizează că “este frapant faptul că nu a fost făcută o evaluare a activităţii” celor vizaţi pe “lista neagră” a inspectorului şcolar general Dorin Sandea.

 

A prezentat şi trei exemple de motive invocate pentru schimbări:

“Domnul director Nicolae Moga de la Colegiul Naţional <Lucian Blaga> Sebeș, un profesionist în meseria sa, pare că va fi schimbat datorită unor motive puerile. Unul dintre ele ar fi faptul că este acuzat că din cauza sa l-i s-ar fi scăzut notele la purtare unor elevi. Ţinem să-i reamintim domnului inspector şcolar general (căci poate, o fi uitat din cauza vârstei) faptul că scăderea mediilor la purtare se discută în consiliul profesorilor clasei şi în consiliul profesoaral al unităţii de învăţământ, care aprobă sau resping cererile de scăderi de note la purtare.

Un alt exemplu îl constituie înlocuirea din funcție, fără motiv, a doamnei directoare Ana Filip, de la Liceul Tehnologic Sebeș, și dânsa un om de valoare, care a fost directoare la respectiva unitate de învățământ din 2005 și până azi, activitatea dânsei fiind una de apreciat.

La Grădinița nr. 12 din Alba Iulia, doamna directoare Veronica Suciu urmează și dânsa a fi schimbată, fără vreo evaluare, domnul inspector Sandea urmărind de mai multă vreme această schimbare. De altfel, pentru că nu a găsit pe nimeni din Grădinița nr. 12 care să vrea să ia locul doamnei directoare Suciu, inspectorul Sandea a apelat la un subterfugiu – a ajuns la soluția propunerii unei directoare de la o altă grădiniță (Grădinița nr. 13). Iar aceasta, în condițiile în care controlul echipei ISJ efectuat la Grădinița nr. 12 la începutul acestui an, nu a semnalat nicio problemă, ci, din contră, a constatat un management de bună calitate al doamnei directoare Veronica Suciu. Ceea ce este interesant este că după respectivul control, inspectorul școlar general Sandea a făcut plângere la Parchet față de doi inspectori școlari care au făcut parte din comisia de control a IŞJ trimisă la Grădinița nr. 12, însă Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale a celor doi inspectori școlari. Nemulțumit de această decizie, domnul Sandea a mai făcut, ulterior, o altă plângere contra directoarei Veronica Suciu și a celor doi inspectori școlari, care acum, <din coincidență>, se află pe lista celor care sunt propuși spre a fi înlocuiți. Este clar că inspectorul Sandea dorea neapărat aceste schimbări, iar acțiunile sale sunt unele cu substrat politic”, a precizat Simedru.

În final, liberalii cer inspectorului Sandea să se gândească foarte serios “să se autopropună și pentru înlocuire din funcție de la 1 septembrie 2014”.

Miza politică a schimbărilor de la IŞJ Alba

„În această perioadă au loc şedinţele publice prin care cadrele didactice îşi cunosc viitorul în următorul an şcolar. Am deja informaţii că profesori foarte buni sunt lăsaţi la o parte pe criterii exclusiv politice şi sunt aduşi oameni care nu au nicio legătură cu partea de învăţământ, dar au calitatea de mebru PSD şi au lipit afişe şi au muncit în campanie. Totodată, avem informaţii că directorilor de şcoli li s-a cerut să semneze adeziune la PSD – unii au semnat, alţii au cerut un timp de răgaz, alţii au refuzat. Cum este cazul unei doamne directoare de la Blaj, care a spus că nu doreşte să intre în PSD”, a declarat Florin Roman.

În ceea ce priveşte miza acestor schimbări, este vorba despre “controlul politic asupra cadrelor didactice. În ultimii opt ani, la IŞJ nu s-a oganizat concurs nici pentru posturile de directori şi nici pentru inspectori. Sunt numiţi cu delegaţie, în loc să fie ocupate funcţiile prin concurs. În învăţământ nu se doreşte acest lucru, tocmai pentru a se exercita un control politic”, potrivit lui Roman.

În plus, “acum inspectorii de specialitate merg în control cu temă de la minister şi au discuţii private cu cei din şcoală să se înscrie în partid”, mai susţine Florin Roman.

Dan Simedru a completat că  “persoanei respective i se cere o implicare foarte serioasă în campania electorală. Este o procedură clasică pe care mai ales PSD o foloseşte cu îndârjire şi dorinţă de maximizare a reazultatului politic”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. Elena Micu

    vineri, 08.08.2014 at 22:42

    Sa mori tu! Chiar asa o fi? Si d.nei Ignat colega voastra de partid, care, am vazut pe lista, a ramas director, i s-a cerut acest lucru? Sau ea face exceptie ? Si alti PNL-isti care au ramas directori de scoli?De ce nu va vedeti de ale voastre, gen gogosi(autostrazi terminate(sic), mari proiecte, multi euroi cum nici nu viseaza romanul de rand)amante si altele, care va sunt mai aproape! Voi nu ati schimbat PDL-istii cand ati ramas singuri la guvernare, prin 2010 parca? Sau ati uitat cat v-ati straduit sa scapati atunci de dl. Sandu cand era inspector general si d.na Ignat, adjuncta, iar el era mereu in concedii medicale ca sa nu fie schimbat! Dar acum, „pupat piata Independentii” si toate s-au uitat. La PSD, pute tot, doar la voi, numai parfum! Dar cand ati fost in USL, in 2012, si v-ati pus oamenii vostri in functii, atat in scoli cat si in ISJ, a fost in regula si acum nu mai este?
    Ce sa mai credem despre voi? Ati fost corecti vreodata? Niciodata pentru ca oricum sunteti niste mincinosi si nu va dezmintiti nici acum! Asa ca, ciocu mic!

    • Cioranu Lucian

      duminică, 10.08.2014 at 11:41

      Nu vreau sa intru in discutii politice pt. ca si asa imi este greata de clasa politica ROMANEASCA dar am sperat ca totusi in zona noastra sa nu fim asa incuiati ca restul si sa incercam sa punem binele deasupra. Intervim pt ca am avut norocul sa-i fiu elev DOMNULUI Moga cu 20 de ani in urma si stiu de ce este capabil acest om. Daca va bateti joc si de Colegiul din Sebes nu vad de ce sa ne mai trimitem copii la scoala. Oare nu mai bine ii antrenam direct la politica si atunci vom spera ca sunt realizati iar daca nu ii facem hoti si gata. In Romania si asa nu castiga cine munceste.

  2. jeja

    marți, 26.08.2014 at 15:50

    ok

  3. jeja maria

    marți, 26.08.2014 at 15:53

    motivele invocate pentru schimbarea unor directori si inspectori nu sunt enuntate toate

  4. Jeja Maria

    marți, 26.08.2014 at 15:54

    nu se detaliaza toate motivele schimbarilor din functii ca de obicei totul e tinut sub ascunzis pe cat posibil

  5. Jeja Maria

    marți, 26.08.2014 at 15:59

    Directorul Moga a facut si multe abuzuri si i s-a urcat la cap functia si chiar daca are calitati nu e singurul capabil sa conduca o scoala si trebuie sa isi respecte colegii indiferent de sex, pregatire, confesiune, trebuia sa fie om cu toata lumea indiferent de unde prevenea sau ce istoric avea.

  6. Jeja Maria

    marți, 26.08.2014 at 16:02

    inspectorul Sandea la fel , sa se elimine din scoli politicul si apartenenta la cluburi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax