Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Manevre înainte de ”prezidențiale”: Inspectori școlari și directori de școli, SCHIMBAŢI de conducerea IŞJ Alba. LISTA modificărilor în funcţii


Publicat

Conducerea Inspectoratului Şcolar Alba a decis, luni, într-o şedinţă de urgenţă a Consiliului de Administraţie, să nu mai prelungească detaşarea în interesul serviciului pentru şase inspectori şcolari. De asemenea, altul şi-a dat demisia, iar alţi directori de şcoli din Alba Iulia şi din judeţ care ocupau posturile cu delegaţie au fost în aceeaşi situaţie: inspectorul şef IŞJ Alba a considerat că nu mai este necesară prelungirea pe funcţie şi va face alte propuneri, după cum susţin surse din cadrul instituţiei. Ca o coincidență, toți inspectorii schimbați au fost susținuți în funcții de PNL.

Inspectorii şcolari pentru care s-a decis neprelungirea detaşării pe funcţii sunt Rodica Groza (inspector şcolar general adjunct), Dan Cherecheş (inspector şcolar de specialitate învăţământul tehnic; alternative educaţionale), Daniela Fivi Rus (muzică/desen, arte), Iuliana Şarlea (management educaţional), Eugenia Ignat (învăţământ preşcolar), Alina Paula Bud (proiecte educaţionale), Mariana Pereanu (formare continuă). Cea care şi-a dat demisia este inspectorul Angela Tică (rromi).

Propunerile de înlocuire a acestor inspectori sunt:

Pentru alternative educaţionale – Delia Angela Gheorghiţă

Pentru muzică/desen/arte – Delia Alexandrina Filip

Pentru management educaţional –Adriana Elena Boghici

Pentru învăţământ preşcolar – Rodica Paven (Cîmpeni)

Pentru proiecte educaţionale – Laura Marinela Staicu

Pentru formare continuă – Monalisa Mirela Borza

Dintre directori cu delegaţie pe funcţii, la Şcoala Generală nr. 6 “Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, cel adjunct a fost schimbat, la Colegiul Tehnic “Dorin Pavel” din Alba Iulia s-a ales rocada între directorul general şi cel adjunct şi mai sunt cazuri în judeţ, la Blaj sau alte locaţii unde sunt propuneri de schimbări în funcţii.

Lista directorilor de şcoli vizaţi pentru schimbare şi propunerile de înlocuire:

Şcoala Gimnazială “Ion Agârbiceanu” Alba Iulia – directorul Mariana Maierescu, înlocuită cu Nicolae Andron; directorul adjunct Alexe Vinceller, înlocuit de Ramona Popa

Colegiul Tehnic “Dorin Pavel” – rocadă între directori: Radu Cîmpean va fi director adjunct, iar Felicia Croitoru, director general

Grădiniţa nr. 12 – directorul Veronica Suciu, înlocuită cu Ana Nae

Şcoala Gimanzială “Vasile Goldiş” Alba Iulia – directorul adjunct Rodica Lupea, înlocuită cu Gheorghe Vasile Mărginean

Colegiul Naţional “Lucian Blaga” Sebeş – directorul Nicolae Moga, înlocuit cu Eugen Bobar

Liceul cu Program Sportiv Sebeş – în locul directorului Florian Tileagă, propusă Adriana Frăţilă (fost director adjunct); pentru funcţia de adjunct, Adrian Achimescu

Liceul Tehnologic Sebeş – directorul Ana Fillip, înlocuită cu Dorina Budoiu, director adjunct, funcţie pentru care este propusă inspectorul şcolar adjunct Rodica Groza; cealaltă funcţie de director adjunct, ocupată Irimie Petronela, propus Vasile Petru

Şcoala Gimnazială nr. 2 Sebeş – în locul directorului Mariana Iftimie Paulescu, Elena Damian (dir adj);  Ioan Pârvu, pentru funcţai de adjunct

Şcoala Gimnazială “M. Kogălniceanu” Sebeş – în locul directorului Adriana Boghici, nominalizată Zorina Bădilă; dir adj Gheorghe Suciu, înlocuit cu Maria Mândroc

Şcoala Gimanzială “Ion Agârbiceanu” Bucium – în locul Vioricăi Cornelia Boc, Ramona Gabriela Toma – director

Liceul Tehnologic “Alexandru Borza” Ciumbrud – în locul Deliei Angela Gheorghiţă, Daria Filimon – director

Şcoala Gimnazială Hopârta –Maria Toma, înlocuită cu Adina Maria Dan – director

Şcoala Gimnazială “Demetriu Radu” Rădeşti – Nicoleta Irimie, schimbată cu Maria Toma

Liceul Tehnologic “Timotei Cipariu” Blaj – director adjunct Ioan Laţiu, înlocuit cu Lucian Ovidiu Pop

Şcoala Gimnazială “Toma Cocişiu” Blaj – Mirela Bălălău, director adjunct, înlocuită cu Sabina Marinescu

Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu” Tiur Blaj – Nicoleta Ioana Marcu, director, înlocuită cu Ana Zehan

Scoala Gimnazială Şona – Ana Maria Aldea, director, înlocuita cu Matei Rovin

Liceul Teoretic “Ţara Moţilor” Albac – Aurelia Şchiop, director, înlocuita cu Marinel Chiriţescu

Şcoala Gimnazială “Vadu Moţilor” – Simona Lazea, director, înlocuită cu Semidia Crişan

Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” Cetatea de Baltă – Daniela Iliescu, director, înlocuită cu Pompilia Goga

Scoala Gimnazială Petreşti – director Vasile Pitiu, înlocuit cu Verona Onofrei

Şcoala Gimnazială Şpring – în locul lui Ilie Anghel, director, Maria Opincar

Liceul “Corneliu Medrea” Zlatna – în locul directorului adjunct Rodica David, propus Constantin Roman

Odată ce aceşti inspectori şi directori de şcoli primesc un aşa-zis preaviz în vederea necontinuării procedurii de delegare, respectiv detaşare pe funcţie, decizie care se ia de către inspectorul şcolar general, urmează avizul Ministerului Educaţiei şi validarea în Consiliul de Administraţie al IŞJ Alba.

Potrivit unor surse din cadrul IŞJ Alba, însă, sunt cazuri în care unii dintre cei vizaţi iau în calcul intentarea unor procese în instanţă, având în vedere că nu au primit explicaţii îndeajuns de clare privind motivul pentru care nu li s-au prelungit delegaţiile pe funcţii. Unul dintre acestea ar fi modul nesatisfăcător în care s-a “rezolvat” situaţia de la Grădiniţa nr. 12 din Alba Iulia, în cazul unor inspectori şcolari. Coincidenţă sau nu, aceştia sunt sprijiniţi de PNL, iar conducerea IŞJ este PSD.

Detaşările, respectiv delegaţiile inspectorilor şi directorilor vizaţi pentru schimbare în funcţie sunt valabile până la 31 august/1 septembrie.

Inspectorul şcolar general Dorin Sandea a declarat că modificările sunt „în interesul învăţământului”

Dorin Sandea a spus că „dânsul (ministrul educaţiei – n.r) propune, dânsul dispune încetarea în orice moment. Interesul învăţământului este motivul. Nu este vorba de sancţiunea nimănui, dar este vorba despre interesul învăţământului, interesul copiilor, de interesul părinţilor şi de interesul instituţional al sistemului de învăţământ. La nivel de detaşări în interesul învăţământului, tot ce înseamnă conducera inspectoratelor, şi a caselor corpurilor didactice propunerea de numire prin detaşare o face ministrul, iar la nivelul inspectoratului, inspectori şcolari, unităţi de învăământ, se face pruin decizia inspectorului general”.

„Am înţeles că se consideră destituiri, sancţiuni. Nu e vorba de sancţiuni toţi au calificative foarte bune. Nu au rol de sancţiun, au rol de optimizare.În inspectorat sunt 7 (inspectori – n.r), la directori un procent de 16%. Tot ceea ce s-a făcut şi se face, se face nu în scopul de a sancţiona pe cineva ci de a eficientiza. Am făxut lista publică pentru a mări lista posturilor ofertante pentru colegii noştri care au învăţat, au luat note peste 5”, a a mai adăugat Sandea.

Inspectorul general a precizat că până pe data de 31 august toţi inspectorii şcolari, directorii şi directorii adjuncţi de la şcolile şi grădiniţele din judeţul Alba propuşi  de el sunt încă pe post.

Potrivit inspectorului general al ISJ Alba pe lista celor care au fost schimbaţi din funcţii sunt şi simpatizanţi PSD. Schimbările propuse nu sunt „sancţiuni, destituiri sau manevre politice”, cu toate că a precizat Sandea, Ministerul Educaţiei nu a interzis ca în cadrul inspectoratelor şcolare să nu fie făcută politică.

“Comandoul roşu al PSD de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, condus de Dorin Sandea a <executat-o> pe una dintre cele mai apreciate directoare de grădiniţe, nr 12. Probabil vă amintiţi scandalul din primăvară, când Sandea a mai încercat o dată îndepărtarea directoarei, iar părinții au ieșit în stradă pentru a o apăra. La noi, când ceva merge bine, trebuie neapărat stricat. Păcat de munca acelei femei şi a echipei de la grădiniţă”, susţine reprezentantul PNL Alba Iulia, Florin Roman, vicepreşedintele CJ Alba.

Despre faptul că pe lista propusă se află şi directoarea de la Grădiniţa nr.12, Veronica Suciu, Sandea a spus „ bineînţeles, e firesc. Ştim cu toţii că acolo sunt nişte probleme, care se rezolvă prin acest mod. Aşteptăm ca echipa nouă se rezolve problemele din punct de vedere al legalităţii. Acolo sunt probleme pe care doamna directoare nu le-a putut rezolva, atunci noua echipă le va rezolva”.

Inspectorii care au fost schimbaţi, în cazul în care vor să mai ocupe posturile pe care le au până la sfârşitul lunii, trebuie să dea un concurs în 2015.

Potrivit liberalilor din Alba, a început epurarea politică, pentru că au fost schimbaţi directorii liberali, însă nu au fost făcute modificări mari în localitățile cu viceprimari PSD (Cugir, Aiud, Cîmpeni).ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Maria

  marți, 05.08.2014 at 14:32

  an electoral…an cu schimbari!altfel nu se poate la noi!

 2. vali

  marți, 05.08.2014 at 14:38

  Poate este timpul sa dam dovada de integritate.Cei propusi ai inlocui pe cei destituiti ar trebui sa nu accepte.Dar ciolanul bata-l vina!!!
  ”Domnul” Sandea doar executa.Un om fara coloana si fara integritate.Sa nu uitam ca roata nu are colturi!
  O zi buna!

 3. Ioana

  marți, 05.08.2014 at 15:07

  De ce sar in sus PNL-istii? Ei cum au ajuns pe functii, nu inlocuindu-i pe PDL-isti? Atunci a fost in regula ca celor de la PDL nu li s-au prelungit delegatiile? Dar acum ca s-au aliat, se pare ca au uitat si unii si altii!
  De ex. d.na Sarlea, dupa ce a vanat, in 2012 dupa alegeri, postul d.lui Chirila de la DGASPC si nu s-a putut, s-a multumit si cu postul de la ISJ! Poate ar fi cazul acum sa ni se spuna, poate si ei, pentru care merite, pentru ca in afara de apartenenta la partidul potrivit, nu are nici unul! Deci, nici o paguba ca pleaca, dimpotriva!
  Oricum, ea cred ca nu regreta prea tare ca pleaca. In 2 ani a realizat cat altii in 6! Adica, a obtinut ilegal gradatia de merit, lucru stiut de toata lumea si scris in presa si gradul didactic I, in 2014! Si asta, desi legea spune ca pentru obtinerea gradului didactic I, trebuie sa-ti depui dosarul cu 2 ani inainte de inspectia speciala pentru obtinerea acestuia, timp in care ti se fac inspectiile curente la clasa. Pentru dansa, lucrurile au stat altfel, pentru ca, nu-i asa, d.nii inspectori sunt mai egali in fata legii, decat prostimea, adica ceilalti dascali, si toate lucrurile le-a rezolvat intr-un an! Nu a avut dosarul depus in 2012, dar poate acest lucru il poate lamuri d.na Pereanu, fosta colega la ISJ si la partid, iar in ceea ce priveste lucrarea de grad, d.na Monica Ludusan de la UAB! Pentru ca, desi profesor, a ales sa obtina gradul I la invatatori, pentru ca doar la UAB si-a putut rezolva lucrurile in graba mare, asa cum a dorit! La Cluj, cu un universitar de psihologie, specialitatea dansei ca profesor, nu cred ca lucrurile ar fii mers atat de rapid!
  Deci, a meritat sa fie inspector, nu? Si astea sunt lucruri care se stiu, pentru ca sunt vizibile, publice daca vreti, dar cate or fii si care nu se stiu?
  Dar, poate ca nu este tarziu sa cerceteze cineva aceste abuzuri, pentru ca toate aceste „succesuri” inseamna bani! Din gradatie, un spor de 25% la salariu timp de 5 ani, iar gradul didactic I, inseamna un spor la salariul de baza de aprox.150 lei! In aceste conditii, a meritat, nu?

 4. W.Ponta

  marți, 05.08.2014 at 16:15

  Tov. Sandea ne vedem cu partidul rosu la alegeri! Sper ca tov. W.W.Ponta e mandru de firul rosu pe care-l desenati cu maiestrie in sistemul educational din raionul Alba!
  Puie Monta!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LOCKDOWN în Franța. Președintele Macron a anunțat carantină strictă pentru cel puțin o lună. Școlile vor rămâne deschise

Publicat

Franţa va intra din nou într-un “lockdown” naţional începând de vineri pentru a limita răspândirea noului coronavirus, a anunţat miercuri preşedintele Emmanuel Macron într-un discurs către naţiune, relatează Reuters şi AFP. Școlile vor rămâne deschise.

“Am decis că trebuie să reintrăm începând de vineri în izolarea care a stopat virusul. Măsura este valabilă pentru întreg teritoriul naţional”, a declarat şeful statului într-o alocuţiune televizată.

Noile măsuri pe care le-a anunţat, şi care vor intra în vigoare de vineri, înseamnă că oamenii vor trebui să rămână în locuinţe cu excepţia achiziţionării de bunuri esenţiale, deplasărilor la medic sau orei zilnice de mişcare în aer liber. Noul “lockdown” va fi valabil cel puţin până la 1 decembrie.

Oamenilor li se va permite în continuare să meargă la serviciu dacă angajatorul va considera că este imposibil să lucreze de acasă şi, o diferenţă faţă de precedenta izolare din martie, cele mai multe şcoli vor rămâne deschise.

Barurile, restaurantele şi magazinele neesenţiale vor fi închise în Franţa începând de vineri în cadrul noului “lockdown”, a precizat Macron.

“Virusul circulă cu o viteză pe care nici cele mai pesimiste estimări nu au anticipat-o. Ca toţi vecinii noştri, suntem depăşiţi de creşterea bruscă a răspândirii virusului”, a declarat Macron în discursul său.

“Suntem cu toţii în aceeaşi situaţie: depăşiţi de un al doilea val despre care ştim că va fi mai greu, mai letal decât primul”, a adăugat el.

Franţa a raportat marţi 523 noi decese de noul coronavirus într-o singură zi, cel mai ridicat bilanţ zilnic din aprilie.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Rezultatele îngrijorătoare ale unui studiu: Creierul uman ar putea îmbătrâni cu 10 ani din cauza Covid-19

Publicat

Cercetătorii avertizează că persoanele care se recuperează după COVID-19 pot suferi efecte semnificative asupra funcției creierului, cele mai grave cazuri de infecție fiind asociate cu un declin mental echivalent cu îmbătrânirea creierului cu 10 ani, potrivit Reuters.

Un studiu la care au participat peste 84.000 de persoane, condus de Adam Hampshire, medic la Imperial College London, a constatat efecte îngrijorătoare ale coronavirusului asupra creierului uman. Astfel, la pacienţii cu forme severe de COVID-19, infecţia poate provoca un deficit cognitiv semnificativ timp de câteva luni.

„Analizele noastre se aliniază opiniei potrivit căreia există consecinţe cognitive cronice ale COVID-19”, au scris cercetătorii într-un raport. „Oamenii care şi-au revenit, inclusiv cei care nu mai manifestă simptome, au prezentat deficite cognitive semnificative”.

Testele cognitive măsoară cât de bine îndeplineşte creierul anumite sarcini, spre exemplu amintirea cuvintelor sau îmbinarea pieselor de puzzle. Astfel de teste sunt utilizate pe scară largă pentru a evalua performanţele cerebrale la persoane care suferă de boli precum Alzheimer şi îi pot ajuta pe medici să monitorizeze tulburările temporare de la nivelul encefalului.

Echipa condusă de Hampshire a analizat rezultatele obţinute de 84.285 de persoane, în urma rezolvării testului numit „Great British Intelligence Test”. Constatările, care nu au fost încă revizuite de alţi experţi, au fost publicate online pe site-ul MedRxiv.

Aceştia au remarcat un deficit cognitiv „de dimensiuni substanţiale”, mai ales în rândul pacienţilor internaţi în urma îmbolnăvirii de COVID-19. În cele mai grave cazuri se remarcă efecte echivalente „declinului mediu al performanţelor generale pe o perioadă de 10 ani, la persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 70 de ani.”

Oamenii de ştiinţă care nu au fost implicaţi direct în cercetare susţin, însă, că rezultatele studiului ar trebui analizate prudent şi că testele trebuie continuate pentru a obţine date concludente.

„Funcţiile cognitive ale participanţilor nu au fost evaluate înainte de COVID-19, iar rezultatele nu reflectă recuperarea pe termen lung”, spune Joanna Wardlaw, profesor de neuroimagistică aplicată la Universitatea din Edinburgh. „Astfel, orice efect poate fi pe termen scurt”.

sursa: digi24.ro, reuters.com

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Transformă-ți vechiul telefon într-o cameră de supraveghere, un monitor pentru bebeluși sau un difuzor improbizat

Publicat

Dacă aveți telefoane vechi care adună praful într-un sertar undeva, nu le vindeți pe nimic. Dacă funcționează în continuare, le puteți folosi pentru aplicații domestice. Să zicem o cameră de securitate, un monitor pentru bebeluși sau un difuzor improvizat Google Home, de exemplu.

Una dintre cele mai utile modalități de a îmbunătăți ciclul unui telefon vechi este să îl transformați într-o cameră de securitate la domiciliu.

Veți avea nevoie doar de un trepied sau o montură și de niște programe software, precum aplicațiile Manything și Alfred.

Acest lucru funcționează și pentru tablete, desigur, deși configurarea și poziționarea acestora ar putea fi un pic mai complicată din cauza dimensiunii suplimentare.

Din moment ce multe dintre dispozitivele pe care te pregătești să le arunci sunt și rezistente la apă, o tabletă sau un telefon vechi, ți-ar putea servi drept cameră de supraveghere și în exterior.

Pasul 1: Aveți nevoie de o aplicație de cameră de securitate care rulează pe vechile dvs. telefoane

Pentru început, va trebui să alegeți o aplicație pentru camera de securitate pentru telefon. Majoritatea aplicațiilor oferă multe dintre aceleași caracteristici, cum ar fi streaming local, streaming cloud, înregistrarea și stocarea filmărilor la nivel local sau de la distanță și detectarea mișcării și alertele.

După configurare, veți putea să vă monitorizați spațiul de locuit și să vă controlați camera de securitate de oriunde, direct de pe noul dvs. telefon.

Una dintre cele mai bune opțiuni pentru configurarea telefonului ca și cameră de securitate este Alfred. Este multiplataforma, deci nu contează dacă vechiul dvs. telefon era un telefon Android sau iPhone. Și același lucru este valabil și pentru noul dvs. telefon.

Alfred este gratuit și vă oferă o vizualizare la distanță a fluxului live, detectarea mișcării cu alerte, stocare gratuită în cloud, o alimentare audio bidirecțională și utilizarea atât a camerelor frontale, cât și a celor spate. Pentru a debloca funcții suplimentare, cum ar fi vizualizarea și înregistrarea cu rezoluție mai mare, funcțiile de zoom, eliminarea anunțurilor și stocarea în cloud de 30 de zile, puteți face upgrade la Alfred Premium.

Descărcați Alfred (Android, iOS) atât pe telefoanele vechi, cât și pe cele noi sau pe orice tablete pe care doriți să le utilizați.

Pe noul telefon, glisați prin introducere și atingeți Start. Selectați Viewer și atingeți Next.

După ce ajungeți la pagina de conectare, faceți clic pe Conectați-vă cu Google (este necesar un cont Google) și conectați-vă cu acreditările contului dvs. Google.

Pe vechiul telefon, repetați aceiași pași, dar în loc să selectați Viewer, selectați Camera. Și asigurați-vă că vă conectați la același cont Google.

Odată ce ambele telefoane sunt conectate la Alfred, ați terminat cu configurarea. Alfred a simplificat opțiunile camerei pentru a include doar câteva setări. Pe iOS, puteți activa doar detectarea mișcării, puteți alege între camerele din față și din spate și activați sau dezactivați sunetul.

Dacă utilizați un dispozitiv Android, aveți acele opțiuni și puteți, de asemenea, să activați focalizarea continuă, să solicitați Alfred redeschiderea automată în cazul în care telefonul repornește, setați o rezoluție și activați o blocare a codului de acces.

De pe noul dvs. telefon, puteți modifica alte câteva setări, cum ar fi adăugarea altor persoane în Trust Circle (acordarea accesului altor persoane la fluxurile dvs. video), eliminarea unei camere, verificarea de câte ori s-a deconectat o cameră, stabilind sensibilitatea de detectare a mișcării și activând un filtru de lumină slabă pe camere.

Deși Alfred este o alegere solidă, rețineți că nu este singura alegere. De departe, de fapt. Manything, Salient Eye și Presence sunt toate opțiuni solide gratuite, cu un model de abonament accesibil, dacă aveți nevoie de mai multe funcții. Iar camera web IP este una dintre cele mai populare opțiuni numai pentru Android.

Pasul 2: alegeți un loc pentru a vă poziționa camera

După ce fluxul este activat, va trebui să configurați și să poziționați camera. Poate doriți să se concentreze pe punctul principal de intrare în casa dvs., curtea din spate, locul în care depozitați obiecte de valoare sau un punct pe care credeți că poate fi deosebit de vulnerabil.

De asemenea, puteți configura o cameră IP ca monitor pentru bebeluși.

Pasul 3: Montați și alimentați noile camere de securitate

Pentru a monta sau poziționa camera, un trepied mic pentru smartphone sau un suport cu ventuză poate face minuni și vă poate ajuta să poziționați camera într-un loc discret.

Pentru a lărgi câmpul vizual, luați în considerare cumpărarea unui obiectiv cu unghi larg pentru telefon, ceva care poate fi achiziționat online.

Fluxul video este foarte intensiv, iar telefonul va fi pornit 24/7. Pentru a împiedica moartea telefonului în primele ore, va trebui să îl poziționați aproape de o sursă de alimentare.

Un cablu Micro-USB sau Lightning de 3 metri vă va oferi mai multă flexibilitate în locul în care îl puneți.

Sursa: cnet.com

Foto: Captură youtube

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

68 de ani de la moartea lui Mircea Vulcănescu în temnița Aiudului. A salvat cu generozitate o viață și a murit ca un martir

Publicat

S-au împlinit 68 de ani de la moartea lui Mircea Vulcănescu în temnița Aiudului, în data de 28 octombrie 1952. Avea 48 de ani. A murit salvând un tânăr pentru care s-a întins pe cimentul rece și ud spre a-l încălzi. De la această generozitate ar fi contractat o boală pulmonară care i-a adus sfârșitul, iar presupusele sale ultime cuvinte, aproape mitologice, „să nu ne răzbunați!”, aveau să devină un reper în construcția discursului despre suferință în închisorile comuniste.

Mircea Vulcănescu (1904-1952). Filosof, sociolog, economist, profesor de etică, subsecretar de stat la Ministerul de Finanțe în perioada 28 ianuarie 1941-23 august 1944.

Arestat la 18 mai 1946 conform legii 312/1945 „pentru urmărirea şi sancționarea celor vinovați de dezastrul țării sau de crime de război”.

Memorialul Aiud a postat pe contul de Facebook un text prin care readuce la lumină destinul tragic al unuia dintre marii intelectuali ai României:

”Parcursul lui concentraționar înregistrează o scurtă detenție la închisoarea Arsenal (18-28 mai 1964), apoi eliberarea urmată de rearestare la 30 august 1946.

Condamnat la 8 ani temniță grea, începe executarea pedepsei la Aiud, apoi, la rejudecarea procesului, tranzitează închisoarea Văcărești (1947).

Al doilea proces al lotului (1947/8) nu schimbă condamnările inițiale, iar Vulcănescu va fi retrimis la Aiud. Cercetările în vederea unei anchete îl vor aduce la Jilava, în iarna 1950/51. Înapoiat la Aiud, avea să moară în toamna anului 1952.

Numele lui Mircea Vulcănescu a rămas cunoscut mai cu seamă în lumina gestului său din închisoare pentru salvarea vieții unui mai tânăr coleg de suferință.

Lui i se asociază istorisirea salvării de la moarte a unui tânăr istovit de puteri, pentru care s-ar fi întins pe cimentul rece și ud spre a-l încălzi.

De la această generozitate ar fi contractat o boală pulmonară care i-a adus sfârșitul, iar presupusele sale ultime cuvinte, aproape mitologice, „să nu ne răzbunați!”, aveau să devină un reper în construcția discursului despre suferință în închisorile comuniste.

Cariera sa interbelică, implicarea sa în dezbaterile de idei ale tinerei generații Criterion (cea mai importantă generație din istoria culturii române), cercetarea lui sociologică, publicistica și opera lui filosofică, precum și gestul său din detenție l-au înscris în memorie ca o figură luminoasă din generația interbelică întemnițată în comunism.

„În temniţă vorbea şi cuvântul lui era ascultat. Îi învăţa să gândească pe cei ce fuseseră conducători ai ţării. Concepţia sa era una profund creştină de pe poziţii politice democratice. Îl vedeam adesea la biserică, atunci când biserica din Aiud nu fusese încă transformată în W.C.

Întreţinând o febrilă activitate intelectuală în rândul deţinuţilor, Mircea Vulcănescu era un inamic declarat al marxiştilor. Din cauza unor prelegeri ţinute la Jilava a fost dus la camera neagră, aproape dezbrăcat, împreună cu alţi „bandiţi”.

Ţinuţi flămânzi, neavând pe ce să se odihnească, au început să cadă pe mâzga rece, care aducea îmbolnăvirea şi moartea. Mircea Vulcănescu s-a aşezat jos, ca să poată sta alţii pe el şi le-a zis: „Eu voi muri. Salvaţi-vă voi.

Nu a murit atunci, dar revenind la Aiud a continuat să vorbească iar ei au continuat să îl pedepsească până ce l-au ucis. A fost un om cu caracter de diamant.” – Ioan Ianolide – Întoarcerea la Hristos via Memorialul Aiud.

A fost și politician și orator de mare forță. Mircea Vulcănescu a deținut funcția de Subsecretar de Stat la Ministerul de Finanțe în guvernul Ion Antonescu, în perioada 27 ianuarie 1941 – 23 august 1944. Din această poziție i-a refuzat mentorului său, Nae Ionescu, scutirea de taxe pentru o mașină pe care acesta o adusese din Germania.

Unul dintre cei mai tenace negociatori ai României cu cel de-al Treilea Reich, Mircea Vulcănescu a reușit, între 1941 și 1944, să obțină pentru Banca Națională a României 8 vagoane de aur (confiscate de URSS imediat după 23 august 1944) și înzestrarea Armatei a 4-a cu echipament militar german nou.

A făcut parte, alături de Mircea Eliade, Emil Cioran și alții, din Generația Criterion.

În perioada stalinismului crunt prin care a trecut țara la jumătatea secolului trecut, s-au petrecut cele mai mari atrocități din istoria modernă a României.

Elitele țării au fost exterminate programatic în pușcăriile comuniste. Majoritatea lor au murit în chinuri năpraznice, înfometați, bătuți și chinuiți psihic prin hărțuirea familiilor. O rană adâncă pe care noii comuniști, din perioada ceaușistă au negat-o și o neagă în continuare.

Citește și: Generația care a înfăptuit Marea Unire, exterminată în beciurile comuniste. ”Răsplată” pentru părinții României Mari

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate