Contacteaza-ne si pe
Publicitate

AIUD

Moartea doctorului Constantin Balaban în Zarca Aiudului, condamnat de staliniști pentru ”calomnie împotriva URSS”

Publicat


”Calomnia” împotriva URSS îți putea aduce, în anii stalinismului, moartea într-o pușcărie comunistă. I s-a întâmplat medicului Constantin Balaban, arestat în așa numitul ”lot al medicilor militari”, arestat în 1959 și mort, doi ani mai târziu, la Aiud.

Constantin Balaban  a fost colonel și medic militar la Spitalul Militar din Constanța. A fost arestat în 9 mai 1959 și condamnat la 16 ani muncă silnică pentru ”crimă de uneltire contra ordinii sociale”.

Vezi și: Mărturii cutremurătoare despre exterminarea lui Iuliu Maniu, acum 66 de ani. ”Spre groapa comună și gloria eternă”

A fost încarcerat la Constanța, Jilava și Aiud unde moare în chinuri la 21 mai 1961. În certificatul de deces se menționează la cauza decesului ”insuficiență renală”.

Grupul de medici a primit în total 92 de ani de detenție în lagărele de exterminare care deveniseră pușcăriile românești.

Lotul medicilor

”În noaptea de 8/9 mai 1959 sunt arestaţi opt şefi de secţie de la Spitalul Militar din Constanţa: Col. Dr. Dumitru Cornăţeanu, care era şi directorul spitalului, Col. Dr. Constantin Balaban (19 mai 1903, Focșani-21 mai 1961, închisoarea Aiud), Col. Dr. Gheorghe Tatoiu, Col. Dr. Valeriu Bacruban, Lt. col. dr. Dumitru Stere, Lt. col. farmacist Ilie Şoşoiu, Mr. Dr. Tiberiu Turculeţ şi Mr. Dr. Ovidiu Dinulescu.

Motivul înscris în actul de acuzare era: „…grupul de medici (…) s-a dedat la acte duşmănoase, calomniind URSS, negând realizările regimului şi partidului nostru, opunându-se colectivizării, fiind de acord cu contrarevoluţia din Ungaria şi împotriva intervenţiei Armatei roşii acolo…”.

Membrii grupului sunt condamnaţi în baza articolului 209 c.p. (uneltire contra ordinii sociale), primind pedepse de la 7 la 22 de ani de închisoare. Pedepsele primite de cei opt membri ai grupului însumau 92 de ani de detenţie. Aceştia sunt eliberaţi în urma decretului de graţiere din 1964, cu excepţia doctorului Constantin Balaban, care a murit în 1961 în penitenciarul Aiud.”

Penitenciarul de la Aiud a fost în perioada regimului comunist unul din locurile în care insalubritatea, frigul, foamea sau lipsa asistenţei medicale au condus la numeroase decese sau îmbolnăviri grave.

În plus, „Zarca” Aiudului (corpul vechi si izolat, „carceră“ în maghiară) „oferea” condiţii şi mai grele celor care refuzau, la începutul anilor 1960, să se încadreze în procesul cunoscut sub denumirea de „reeducare târzie”. Era categoria de persoane considerate periculoase de către administraţie.

Torţionarul Franz Ţandără a dat un interviu în anul 2002 în care povestea cu mare emfază ce torturi le aplica oamenilor nevinovaţi şi plăcerea pe care o avea atunci când îi schingiuia. Mărturia, CUTREMURĂTOARE, a fost postată pe facebook de Daniel Dumitrică. Este o mărturie care arată ce se întâmpla în acele vremuri.

Informațiile despre Constantin Balaban provin de la Memorialul Sighet, sala Medici în închisoare; Sursă: memorialsighet.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Lucrările de renovare a Sălii Unirii din Alba Iulia, finalizate. Cât au costat și când ar putea fi deschisă pentru vizitatori

Publicat

sala unirii

Sala Unirii din Alba Iulia, clădire-simbol a orașului, a trecut printr-un amplu proces de restaurare. Lucrările au început în primăvara anului trecut, iar acum sunt propuse pentru aprobare cheltuielile la finalizarea proiectului. Potrivit reprezentanților Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, mai sunt de executat doar unele retușuri și urmează recepția investiției. Sala Unirii ar […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Când NU se fac NUNŢI în anul 2020. Calendar, rânduieli bisericești, locații și date importante

Publicat

miri nunta

Dacă vă gândiți să vă uniți destinele cu persoana iubită, anul viitor, pe lângă pregătirile necesare unui astfel de eveniment, este relevantă și alegerea datei, în funcție de rânduielile bisericești, pentru cununia religioasă. Potrivit calendarului ortodox, cununiile religioase se fac doar în anumite zile, respectând posturile și sărbătorile. Zile de post si posturi – Calendar […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bani de la stat pentru bunicii care au grijă de nepoți. Care este indemnizația propusă

Publicat

Proiectul prin care bunicii vor primi bani de la stat pentru a avea grijă de nepoți intră la vot în Senat. Acesta prevede acordarea unei indemnizații de 650 de lei. Proiectul introduce „beneficiul social – indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei”. Astfel, pe perioada acordării stimulentului de inserție, oricare dintre buni beneficiază de această indemnizație, dacă se […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ANAF: 16 decembrie, termen limită pentru cererile de anulare a penalităților și majorărilor de plată, conform Ordonanței 6

Publicat

anaf ajfp finante alba

Agenția Națională de Administrare Fiscală le reamintește celor care înregistrează obligații fiscale principale restante că pot beneficia de anularea dobânzilor, majorărilor și penalităților la acestea, dacă depun o cerere în acest sens, până în 16 decembrie. Facilitatea fiscală se acordă în condițiile reglementate de O.G. nr. 6/2019. Până marți, au depus notificări/cereri de anulare a […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate