Contacteaza-ne si pe
Publicitate

AIUD

Moartea doctorului Constantin Balaban în Zarca Aiudului, condamnat de staliniști pentru ”calomnie împotriva URSS”

Publicat


”Calomnia” împotriva URSS îți putea aduce, în anii stalinismului, moartea într-o pușcărie comunistă. I s-a întâmplat medicului Constantin Balaban, arestat în așa numitul ”lot al medicilor militari”, arestat în 1959 și mort, doi ani mai târziu, la Aiud.

Constantin Balaban  a fost colonel și medic militar la Spitalul Militar din Constanța. A fost arestat în 9 mai 1959 și condamnat la 16 ani muncă silnică pentru ”crimă de uneltire contra ordinii sociale”.

Vezi și: Mărturii cutremurătoare despre exterminarea lui Iuliu Maniu, acum 66 de ani. ”Spre groapa comună și gloria eternă”

A fost încarcerat la Constanța, Jilava și Aiud unde moare în chinuri la 21 mai 1961. În certificatul de deces se menționează la cauza decesului ”insuficiență renală”.

Grupul de medici a primit în total 92 de ani de detenție în lagărele de exterminare care deveniseră pușcăriile românești.

Lotul medicilor

”În noaptea de 8/9 mai 1959 sunt arestaţi opt şefi de secţie de la Spitalul Militar din Constanţa: Col. Dr. Dumitru Cornăţeanu, care era şi directorul spitalului, Col. Dr. Constantin Balaban (19 mai 1903, Focșani-21 mai 1961, închisoarea Aiud), Col. Dr. Gheorghe Tatoiu, Col. Dr. Valeriu Bacruban, Lt. col. dr. Dumitru Stere, Lt. col. farmacist Ilie Şoşoiu, Mr. Dr. Tiberiu Turculeţ şi Mr. Dr. Ovidiu Dinulescu.

Motivul înscris în actul de acuzare era: „…grupul de medici (…) s-a dedat la acte duşmănoase, calomniind URSS, negând realizările regimului şi partidului nostru, opunându-se colectivizării, fiind de acord cu contrarevoluţia din Ungaria şi împotriva intervenţiei Armatei roşii acolo…”.

Membrii grupului sunt condamnaţi în baza articolului 209 c.p. (uneltire contra ordinii sociale), primind pedepse de la 7 la 22 de ani de închisoare. Pedepsele primite de cei opt membri ai grupului însumau 92 de ani de detenţie. Aceştia sunt eliberaţi în urma decretului de graţiere din 1964, cu excepţia doctorului Constantin Balaban, care a murit în 1961 în penitenciarul Aiud.”

Penitenciarul de la Aiud a fost în perioada regimului comunist unul din locurile în care insalubritatea, frigul, foamea sau lipsa asistenţei medicale au condus la numeroase decese sau îmbolnăviri grave.

În plus, „Zarca” Aiudului (corpul vechi si izolat, „carceră“ în maghiară) „oferea” condiţii şi mai grele celor care refuzau, la începutul anilor 1960, să se încadreze în procesul cunoscut sub denumirea de „reeducare târzie”. Era categoria de persoane considerate periculoase de către administraţie.

Torţionarul Franz Ţandără a dat un interviu în anul 2002 în care povestea cu mare emfază ce torturi le aplica oamenilor nevinovaţi şi plăcerea pe care o avea atunci când îi schingiuia. Mărturia, CUTREMURĂTOARE, a fost postată pe facebook de Daniel Dumitrică. Este o mărturie care arată ce se întâmpla în acele vremuri.

Informațiile despre Constantin Balaban provin de la Memorialul Sighet, sala Medici în închisoare; Sursă: memorialsighet.ro


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: ACCIDENT grav la Bucerdea Vinoasă. Un bărbat a murit, după ce s-a izbit cu mașina de o casă

Publicat

Un accident rutier grav s-a petrecut sâmbătă seara, în localitatea Bucerdea Vinoasă. Un bărbat de 43 de ani și-a pierdut viața. Știrea inițială Potrivit ISU Alba, este vorba despre o mașină care a ajuns în afara carosabilului, iar o persoană era în stare de inconștiență. La fața locului intervine detașamentul de pompieri Alba Iulia, pentru […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Trei tineri din Alba Iulia, cu dosare penale, după o postare cu informații false pe Facebook

Publicat

Trei persoane din Alba Iulia sunt cercetate penal după ce au publicat pe o rețea de socializare informații false și ar fi instigat la violență împotriva forțelor de ordine, anunță IPJ Alba. Potrivit sursei citate, sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia s-au sesizat, din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de comunicarea de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Coronavirus în România: A crescut vârsta medie de îmbolnăvire. Structura pe vârste a pacienților

Publicat

Datele transmise sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică arată că vârsta medie de îmbolnăviri cu noul coronavirus a crescut la 46 de ani. Comparativ, luni, aceasta era de 42 de ani. Tot în intervalul celor șase zile, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut de aproape trei ori: de la 576 la 1.452. Pe segment de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Pandemia de coronavirus. A crescut numărul cazurilor de violență domestică, în mai multe țări, din cauza carantinei

Publicat

SUA devine epicentrul pandemiei de coronavirus, înregistrând peste 100.000 de cazuri. La nivel mondial, peste trei miliarde de oameni au intrat într-un nou weekend de carantină. În țările afectate de pandemie, a fost semnalată o creștere a numărului de abuzuri și violență domestică. Aproape 600.000 de oameni erau infectați cu coronavirus în lume, sâmbătă. Virusul […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate