Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Modernizarea spitalului din Zlatna. Mai mulți bani de la CJ Alba, pentru finalizarea investiției. Când vor fi gata lucrările

Publicat

Contribuția Consiliului Județean Alba la proiectul de modernizare a clădirii spitalului din Zlatna se dublează. Banii sunt necesari pentru finalizarea investiției.

Consiliul Județean (CJ) Alba implementează, în parteneriat cu Primăria Zlatna, proiectul „Reabilitare şi modernizare clădire spital oraş Zlatna”, finanțat din POR  2014-2020. Contractul de finanțare a fost semnat în ianuarie 2019.

Valoarea actualizată a investiției

În ianuarie 2024, Primăria Zlatna a comunicat CJ actualizarea devizului general.

A fost majorată valoarea proiectului la 17.396.627,70 lei (inclusiv TVA). Inițial, suma era de aproximativ 10 milioane lei, fără TVA.

Termenul de implementare a proiectului a fost prelungit până în 31 decembrie 2026, pentru finalizarea integrală a investiţiei şi asigurarea din bugetul propriu a resurselor financiare necesare.

Prin actul adițional din 2024, la acordul de parteneriat încheiat în septembrie 2017, se majorează contribuţia partenerilor la co-finanțarea cheltuielilor totale ale proiectului.

Consiliul Județean Alba va suporta din bugetul local cheltuieli neeligibile de 4 milioane lei. Inițial, acestea erau de 2 milioane lei.

Primăria Zlatna va suporta din bugetul local cofinanțare de 10,4 milioane lei. Suma inițială era de 5,6 milioane lei.

Probleme apărute la implementarea proiectului. Când vor fi gata lucrările

Proiectul de modernizare a clădirii spitalului s-a dovedit mai greu de aplicat, din cauza problemelor descoperite pe parcursul lucrărilor. Clădirea are o vechime de aproape 300 de ani, fiind construită în 1731.

În vara anului 2021, planșeul de peste etaj s-a prăbușit în timpul lucrărilor. Acestea au fost întrerupte, s-a făcut expertiză tehnică și s-au constatat mai multe deficiențe. La începutul anului 2022, primăria a organizat licitație și a fost selectat alt constructor.

La începutul anului 2024, reprezentanții primăriei anunțau că lucrările erau la stadiu de peste 50%.

Primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, a precizat pentru Alba24.ro că lucrările ar putea fi finalizate pe parcursul anului 2024.

Se mai lucrează la spațiile interioare, fațada clădirii fiind reabilitată.

Lucrările de modernizare

Potrivit proiectului, lucrările au presupus o nouă placă de sol, consolidarea sau refacerea unor pereți, planșeu nou, acoperiș nou, refacerea fațadei, lucrări de izolare termică și tâmplărie.

De asemenea, au fost montate panouri fotovoltaice, fiind prevăzute și pompe de căldură.

În proiectul inițial, era prevăzut și lift de serviciu și lift pentru acces persoane.

Cu prilejul lucrărilor de reabilitare, în interior, într-o cameră a clădirii a fost descoperită intrarea în pivnița fostei pușcării, în care au fost ținuți Horea și Cloșca înainte de a ajunge la Alba Iulia.

Vezi și Cum arată locul în care au fost închiși Horea și Cloșca înainte de a ajunge la Alba Iulia. Fosta pușcărie, descoperită la Zlatna

Clădirea spitalului este situată în orașul Zlatna, pe strada Horea, nr. 1. Are regimul de înălțime P + 1 etaj, de forma literei L în plan, fiind edificată în anul 1731.

Imobilul are o suprafață existentă construită la sol de 843 mp și o suprafață desfășurată de 1.583 mp.

Proiectul de reabilitare și modernizare a spitalului urmărește, printre altele

  • reducerea consumului anual de energie primară
  • asigurarea unui consum de minim 10%  din consumul total de energie din surse regenerabile
  • lucrări de protecție termică a anvelopei clădirii
  • recompartimentarea clădirii
  • finisaje interioare/exterioare
  • amenajarea infrastructurii la operarea de către persoanele cu dizabilități.

Spitalul din Zlatna a fost închis de Ministerul Sănătăţii în anul 2011, alături de mai multe unităţi medicale din ţară, fiind transformat în centru de permanență. Prin reabilitarea și modernizarea clădirii existente, situată pe strada Horea, nr. 1, se dorește aducerea spațiului medical la standardele actuale de funcționare, conform legislației în vigoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Nicu

    sâmbătă, 03.02.2024 at 20:56

    Felicitări domnului primar, mai avem puțină răbdare să putem și noi aparține de acest oraș (com. ALMAȘU MARE)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax