Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO-VIDEO Stadiul lucrărilor de reabilitare a Spitalului din Zlatna: Cum arată clădirea construită în urmă cu 290 de ani


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="pmdelayedscript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILDFxMWEsMA==" data-perfmatters-type="text/javascript" data-cfasync="false" data-no-optimize="1" data-no-defer="1" data-no-minify="1"> </script></p>


Publicat

Spitalul din Zlatna se află în prezent într-un amplu proces de reabilitare. Clădirea, construită în anul 1731, va fi modernizată printr-o investiție de aproape 8 milioane de lei, fără TVA. Spitalul Zlatna va avea aproximativ 20 de paturi și va funcționa în subordinea Spitalului Județean Alba.

Cu prilejul lucrărilor de reabilitare, în interior, într-o cameră a clădirii a fost descoperită intrarea în pivnița fostei pușcării, în care au fost ținuți Horea și Cloșca înainte de a ajunge la Alba Iulia. 

Vezi și Cum arată locul în care au fost închiși Horea și Cloșca înainte de a ajunge la Alba Iulia. Fosta pușcărie, descoperită la Zlatna

Reamintim faptul că licitația pentru execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Reabilitare și modernizare clădire Spital oraș Zlatna” a fost lansată în 12 mai 2020. Ofertantul câștigător este SC Prin Company Sib SRL, iar valoarea contractului este de 7.998.480,18 lei, fără TVA.

Potrivit documentației, clădirea Spitalului din Zlatna a fost construită în anul 1731. Imobilul se află pe strada Horea, nr. 1, pe un teren cu o suprafață de 2.944 mp. Pe terenul respectiv se mai află alte patru clădiri, respectiv un pavilion administrativ, o anexă (bucătărie, magazie), un atelier și garaje.

Construcția C1 – clădirea spitalului – este situată în partea de sud-est a terenului, cu acces în clădire direct din drumul principal al localității. Corpul de clădire are o suprafață construită totală de 843 mp.

Potrivit caietului de sarcini, reabilitarea și modernizarea Spitalului Zlatna era necesară din cauza stării de degradare în care se afla clădirea, în special din punct de vedere al pierderilor de energie înregistrate, acestea traducându-se în cheltuieli ridicate cu asigurarea unui minim de confort necesar.

„Pornind de la ideea ca edificiul obiect al proiectului a fost ridicat în 1731, de la sine înțeleasă slaba calitate a construcției si gradul de deteriorare în care se afla. 

De-a lungul timpului clădirea a mai suportat lucrări de reparații, dar cu precădere din punct de vedere structural și nu în ceea ce privește reabilitarea termică în vederea efcientizării energetice și reducerii consumurilor.

 

Costurile legate de reabilitarea termică a clădirii se consideră a fi mai mici comparativ cu costurile impuse de instalarea unei capacități suplimentare de energie termică pentru încălzire, astfel că, îmbunatățirea eficienței energetice a fondului existent de clădiri este crucială, nu doar pentru a atinge obiectivele naționale ce fac referire la eficiența energetică pe termen mediu, dar și pentru a îndeplini obiectivele pe termen lung ale strategiei privind schimbările cliamtice și tranziția la o economie competitivă cu emisii scăzute de dioxid de carbon până în anul 2050”, se mai precizează în caietul de sarcini.

Situaţia propusă prin proiectul tehnic:

Se propun următoarele intervenții la clădire în vederea realizării lucrărilor propuse:

– Se va îndepărta integral placa pe sol;

– Se vor deface pereții executați ulterior fără rol structural, la care se constată deficiențe de fundare;

– Se vor consolida fundațiile pereților structurali prin realizarea de centuri din beton armat;

– Se vor realiza fundații noi pentru pereții propuși cu grosimea mai mare de 15 cm;

– Se va realiza o nouă placă pe sol, din beton armat;

– Injectarea fisurilor existente în pereți cu rășini epoxidice;

– Cămășuirea armată locală a colțurilor și intersecțiilor structurale ale clădirii;

– Se vor corecta închiderile golurilor executate necorespunzător prin prevederea de bare de armătură în asize;

– Se va repara zidăria în zonele unde aceasta prezintă degradări / deficiențe de execuție;

– Se vor trata suprafețele afectate de acțiunea sărurilor din teren cu soluții care să neutralizeze efectul acestora;

– Refacerea planșeului în colțul nord-vestic, prin îndesirea grinzilor metalic existente și realizarea unui planșeu mixt oțel-beton;

– Realizarea unui planșeu din beton armat peste CT;

– Realizarea unor compartimentări din gips carton sau zidărie de BCA / blocuri ceramice;

– Se va desface șarpanta și planșeul peste etaj;

– Realizarea unui nou planșeu în soluție ușoară (lemn, grinzi metalice și lemn etc);

– Se va realiza o nouă șarpantă și o nouă învelitoare;

– Se vor realiza lucrări de izolare termică a fațadei – partea opacă, inclusiv termo-hidroizolarea planșeelor peste ultimul nivel;

– Se va realiza reabilitarea trotuarelor perimetrale de protecție conform normelor în vigoare, cu panta spre exterior;

– Amplasarea unui lift de serviciu în zona bucătăriei și amplasarea unui lift în vederea asigurării accesului persoanelor la etajul clădirii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate