Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificarea Legii Educatiei Naţionale, aprobată de deputaţi: Rectorii nu mai pot anula administrativ diplomele obţinute fraudulos

Publicat

Unul dintre amendamentele la OG 92/2012 privind modificarea Legii Educaţiei Naţionale, adoptate de Camera Deputaţilor prevede că rectorii universităţilor nu mai pot anula pe cale administrativă diplomele obţinute fraudulos, ci trebuie să se adreseze instanţei. De asemenea, universităţile care încalcă răspunderea publică nu mai pot fi sancţionate cu suspendarea accesului la finanţări publice ori prin reorganizare sau desfiinţare.

Modificările aduse Ordonanţei 92/2012, promovate de fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, au trecut de votul Camerei Deputaţilor, for în care au mai fost aduse unele amendamente şi va intra în atenţia senatorilor. Dacă despre eliminarea obligativităţii studiilor superioare pentru învăţători şi educatori şi a interdicţiei de a avea funcţii de conducere în partide şi de parlamentari pentru rectori am mai amintit, vă prezentăm alte detalii din forma nouă a ordonanţei.

Astfel, rectorii universităţilor nu vor mai avea posibilitatea de a anula pe cale administrativă diplomele de studii obţinute fraudulos. „Rectorul, cu aprobarea senatului universitar, poate solicita instanţei competente anularea unui certificat sau a unei diplome de studii atunci când se dovedeşte, prin acţiuni de control intern, control al Ministerului Educaţiei Naţionale sau o constatare a organelor abilitate ale statului, că s-a obtinut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitară”, se arată la articolul 146.

Potrivit prevederilor prezente, „rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diplomă de studii atunci când se dovedeşte că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitară”.
De asemenea, universităţile care încalcă răspunderea publică nu mai pot fi sancţionate prin oprirea accesului la finanţări publice şi nici prin reorganizare sau desfiinţare.

sursa: hotnews

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax