Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări ale Codului Rutier: Instructorii auto independeți au fost scoși în afara legii, dar sunt hotărâți să își facă dreptate în instanță

Publicat

Instructorii auto independenți au fost scoși în afara legii, printr-o nouă Hotărâre de Guvern, publicată în Monitorul Oficial în 24 iulie. Modificarea Codului Rutier intră în vigoare în data de 8 august. Prin vocea liderului lor, Petrică Bordeianu, președintele Federației Naționale a Formatorilor Auto, instructorii din România și-au manifestat neulțumirea față de această măsură și au acționat statul în judecată, în contencios administrativ.

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier a fost modificat, din nou, prin HG 480/2013, publicată în Monitorul Oficial pe 24 iulie. Pe lângă alte prevederi legislative, la primul articol sunt vizaţi instructorii auto independenţi. „La articolul 29, alineatul 3 se abrogă” – se arată în noua normă. Adică, se abrogă tocmai prevederea legală care le permite instructorilor auto independenţi să iasă pe stradă cu învăţăcei, scrie Cuget Liber.

„Pregătirea practică a persoanei (…), în vederea obţinerii permisului de conducere valabil pentru oricare dintre categoriile obţinerii permisului de conducere, valabil pentru oricare dintre categoriile A, B, BE şi subcategoriile A1 şi B1 se poate efectua şi de către un instructor auto atestat în condiţiile legii, care a încheiat un contract cu unitatea autorizată în care solicitantul a efectuat pregătirea teoretică”, este prevederea eliminată din legislaţie.

În consecinţă, cei care vor începe, după 8 august şcoala de şoferi, nu vor mai putea să apeleze la instructori auto independenţi pentru lecţiile practice, şi la şcolile de şoferi pentru cursurile teoretice. Vor trebui, pentru ambele etape, să se adreseze şcolilor de şoferi.

Mai bine de 4.000 de instructori auto independenţi de la nivelul ţării (dintre care aproximativ 100 din judeţul Constanţa) vor avea de suferit din cauza acestei măsuri.
„Mi s-a spus, de la bun început, de la obraz, că avem trei căi pe care putem să le urmăm: fie ne lăsăm de meserie, fie ne angajăm la şcolile auto, fie ne deschidem propriile şcoli”, a declarat reprezentantul instructorilor auto independenţi din România, Petrică Bordeianu.

Instructorii auto, hotărâți să își facă dreptate în instanță

„Noi am acţionat în instanţă, în contencios administrativ, Ordinul 733/2013, privind autorizarea şcolilor de şoferi şi susţinerea examenului pentru obţinerea permisului auto/moto, care ne dădea termen până în noiembrie şi ne obliga să ne transformăm în şcoli auto. Ne vom adresa, şi în cazul acestei legi, instanţelor de judecată”, a subliniat preşedintele Federației Naționale a Formatorilor Auto, Petrică Bordeianu.

„Noi, instructorii auto independenţi, suntem PFA-uri şi suntem discriminaţi, comparativ cu restul PFA-urilor, din alte domenii. Este evident că intenţia celor din Ministerul Transporturilor este ca apropiaţii lor să pună mâna pe acest segment, aşa cum au acaparat şi centrele de perfecţionare. Se discută despre evaziune fiscală în rândul PFA-urilor, dar nu este aşa! Evaziunea fiscală este mai degrabă în rândul şcolilor auto, care nu declară toţi cursanţii pe care-i au. Eu, de exemplu, ca PFA, plătesc 1.200 de lei pe lună dări la stat pentru norma de venit pe care o am, mai mult decât câştigă alţii probabil în aceeaşi perioadă. În aceste condiţii, nu se explică, nici din punct de vedere financiar, nici al rezultatelor, de ce vor să ne desfiinţeze”, a mai afirmat Bordeianu.

Alte modificări ale Codului Rutier

Printre alte modificări aduse Codului Rutier se numără: cursurile teoretice şi practice pentru susţinerea examenului au un an valabilitate, mopediştii şi şoferii vehiculelor cu cabină nu mai au voie să transporte pasageri în stare de ebrietate, iar grupurile de biciclişti, mopedişti şi motociclişti trebuie să circule pe un singur rând, unul în spatele celuilalt.

Sursa: Realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax