Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări în Codul Penal, referitoare la pedepsele pentru cumul de infracţiuni. Proiect legislativ la Senat

Publicat

instanta judecata Un proiect legislativ aflat în dezbateri la Senat propune modificări la Codul Penal. Potrivit actului normativ, în cazul unui concurs de infracțiuni, cu mai multe pedepse, se va aplica pedeapsa cea mai grea și doar o treime din celelalte.

Potrivit iniţiatorilor, în ultimii trei ani, practica judiciară a arătat că ”hotărârile penale în materia concursului de infracțiuni sunt în deplină concordanță cu voința legiuitorului în ceea ce privește stabilirea pedepsei în cazul pluralității de infracțiuni, cu excepția cazului reglementat de art. 39, alin. (1) lit. b) unde constatăm că prin aplicarea sistemului cumului juridic cu spor obligatoriu, fără nicio limită, se ajunge la aplicarea pedepsei cu închisoare în limite exagerat de ridicate”.

Proiectul prevede modificarea articolului 39 alin. (1), lit. b).

“b) când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, fără ca acest spor să depășească încă o dată limita maximă specială prevăzută pentru infracțiunea stabilită ca fiind cea mai grea.”

În varianta actuală a Codului Penal, Art. 39 – Pedeapsa principală în caz de concurs de infracţiuni prevede:

“(1) În caz de concurs de infracţiuni, se stabileşte pedeapsa pentru fiecare infracţiune în parte şi se aplică pedeapsa, după cum urmează:

b) când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.”

Proiectul legislativ așteaptă avizele Guvernului și Consiliului Superior al Magistraturii, ultimul fiind necesar în cazurile în care se propune modificarea legislației din domeniul juridic.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax