Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Modificări la Codul Fiscal. Ministrul de Finanțe vorbește despre taxe de lux pe locuințe, pe a treia mașină și pe bacciș

Publicat

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, anunță schimbări importante ale Codului fiscal, în perioada următoare. Printre alte, este vorba despre taxarea suplimentară a locuințelor, a celei de-a treia mașini și a bacșișului. „Există o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți”, spune ministrul. 

De asemenea, Câciu vorbește despre taxarea luxului dar și despre impozitul progesiv.

”Vom vedea o modificare a Codului fiscal la jumătatea anului, în urma analizei împreună cu mediul privat și cu asistență FMI și Banca Mondială, iar aplicarea să fie din 2023” a spus acesta într-un interviu exclusiv acordat Hotnews.ro.

Principalele modificări la Codul Fiscal

Pragul la microîntreprinderi o să scadă

Anul acesta va exista o dezbatere pe introducerea impozitului progresiv.

  • „În România nimeni nu ține cont de faptul că un contribuabil are și cheltuieli. (…) Avem și niște cheltuieli pe care noi nu le mai luăm în calcul: educație, asigurare, pensie privată. Sunt tot niște cheltuieli.” (acestea vor fi luate în calcul la impozitul progresiv n.r.)”
  • Nu cred că este normal să ai același impozit dacă ai mai multe proprietăți. O mașină la o familie. Știți că în Japonia, de exemplu, nu poți să-ți cumperi mașină dacă nu faci dovada că ai locul de parcare.(…) Eu aș propune de la a treia (mașină o taxare n.r.) ca să nu sperii că de la a doua. Evident, în urma unei analize și a unui dialog poate să rezulte o creștere graduală de la a doua”.
  • „În zona în care există o, să nu-i spun opulență, dar o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți, aș vedea o taxare, dar taxarea aceea n-aș vedea să se întoarcă la stat, ci către comunitatea locală”.

Despre facilitățile pentru anumite categorii

Facilitățile din construcții vor avea parte de un upgrade. În construcții pot să apară vouchere pentru calificare, scheme care să-i ajute la retehnologizare.

Facilitatea din IT (scutirea de impozit pe venit) ar putea fi regândită. „ Eu îți dau facilitatea de a nu-ți impozita acel venit, dar fă legătura cu sursa”

La Ministerul Finanțelor este o analiză accelerată pentru impozitarea bacșișului în Horeca

Nu se știe încă dacă vom avea o taxă pe zahăr, dar Adrian Câciu declară: Pot să vă spun doar că nu-i taxat, ceea ce în Europa se cam întâmplă.

Urmează modificări fiscale pe energie: „În industrie sunt producători, furnizori, dar mai sunt și cei care fac prețul. Se numesc traderi și acolo am impresia că nu prea ne-am uitat”.

Facilitatea celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță ar putea fi reactivată până la jumătatea anului, cu o extindere a sa și la impozit pe venit.

Declarația Unică ar putea fi simplificată. Ministrul a cerut o ANAF o soluție de simplificare. „O aștept. Probabil după o să o mai ajustăm ca să fie și mai simplă decât mi se va propune”.

Interviul complet pe Hotnews.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate